YPJ’den Hesekê’de zafer kutlaması: Efrîn’i de kurtaracağız!

Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), DAİŞ çetelerine karşı zafer için düzenlenen bir kutlama sırasında, öz yönetimin kazanımları için garantör güç olmaya devam edeceklerini ve Efrîn'i de özgürleştireceklerini açıkladı.

YPJ Genel Komutanlığı, DAİŞ’e karşı 23 Mart’ta ilan edilen zaferin ardından Hasekê’nin Giwêran mahallesinde bir kutlama organize etti.

Kutlamaya YPJ savaşçılarının yanı sıra Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, TEV-DEM, Kongreya Star temsilcileri ve binlerce kişi katıldı.

YPJ savaşçıları düzenlenen askeri tören sırasında Genel Komutanlık DAİŞ çeteleri karşısındaki zafere ilişkin bir açıklama yaptı.

YPJ Genel Komutanı Newroz Ehmed’nin Kürtçe, YPJ diplomasi üyesi Ayten Şêx İsa’nın Arapça okuduğu metinde 5 yıl süren mücadelenin ardından DAİŞ’in Kuzey ve Doğu Suriye’deki yenilgisi kutlandı.

Açıklamada, “2014’te Cezaa’da başlayan DAİŞ’e karşı mücadelemiz adım adım tüm alanlarda ilerlemiş ve 23 Mart 2019’da, Baxoz’da zafer bayrağı dalgalandırılmıştır” denildi.

Genel Komutanlık, 2012’den bu yana kadını ve toplumu esir almak amacında olan bölgesel güçlerin desteklediği gruplara karşı, YPJ kuruluş çalışmaları ve örgütlenme aşamasında olmasına rağmen, kadın gücü olarak insanlık namına öncülük görevi üstlendiğini kaydetti.

İSANLIĞI SAVUNMA MÜCADELESİYDİ

YPJ, şunları ifade etti: “2014’te, dünyanın en vahşi örgütünün bölgeye yönelik saldırıları gelişti. Kobanê’de, Arînlerin Rêvanların ve yüzlerce kadın yoldaşımızın fedai çizgisinde gelişen direniş, DAİŞ’in yenilgisinin başlangıcı oldu. Bu yalnızca bir bölgeyi savunma mücadelesi değildi, insanlığı savunma mücadelesiydi. Meşru savunma çizgisinde ve Demokratik Ulus ilkeleri temelinde kadın savunması mücadelesiydi.”

Genel Komutanlık, YPJ’nin Kürt, Arap, Türkmen, Süryani, Çerkez, Asuri, Çeçen ve Ermeni kadınların birliği ile DAİŞ’in yenilgisinde temel güç olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti: “Bu birlik dünya kadınları için de bir örnek oldu. Birçok ülkeden yüzlerce kadın devrimci, Rojava’ya gelerek Kadın Devrimi’ne katıldı. Britanyalı Hêlîn, Alman İvana, Arjantinli Lêgerîn, Türk Deniz ve Türkmen Destan’ın şahsında Rojava’daki, Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadın devrimi, dünya kadınlarının kimliği oldu.”

“752 SAVAŞÇIMIZ ŞEHİT DÜŞTÜ”

3 Ağustos 2014’te Şengal’deki Êzidîlere yönelik soykırım saldırısını da hatırlatan YPJ, “Êzidî kadınlara o zaman DAİŞ’in esir aldığı kadınları kurtaracağımızın sözünü vermiştik. Adım adım bu sözü yerin getirerek 600’den fazla Êzidî kadın ve çocuğu kurtardık” dedi.

YPJ’nin DAİŞ çetelerine karşı mücadelede ödediği bedellerin de hatırlatıldığı açıklamada şunlar ifade edildi:

“Bu mücadele binlerce şehidimizin fedakarlığı, inancı ve kararlılığıyla gerçekleşti. Warşîn, Jînda, Şevîn, Bêrîvan, Silava, Barîn, Avesta, Amargî, Agirîn, Sozdar, Roksan ve Bêrîtan yoldaşlarımız şahsında yüzlerce şehit yoldaşımızı saygıyla anıyoruz. Mücadele ile geçen bu yıllarda 752 savaşçımız, kahramanlık destanları yazarak şehit düşmüştür. 3000 yoldaşımız da yaralı ve gazi olmuştur. Mücadele boyunca tüm halklardan yüzlerce sivil şehit düşmüştür.”

YPJ Genel Komutanlığı, QSD çatısı altında verilen mücadelede 52 bin kilometrekarelik alanın özgürleştirildiğini, 5 milyon insanın kurtarıldığını kaydetti.

“GARANTÖR OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Komutanlık ayrıca, desteklerinden dolayı uluslararası koalisyon güçlerine de teşekkür etti.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Kadın savunma gücü olarak devrim kazanımlarını korumada bugüne kadar üstlendiğimiz rol ve misyonu kadın özerk sisteminin savunma garantörü olarak sürdürecek, halkımızı iç ve dış saldırılara karşı korumak için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getireceğiz.”

“EFRÎN’İ KURTARACAĞIZ”

Sürekli mücadele vurgusunda bulunan YPJ Genel Komutanlığı, Efrîn’in işgalcilerden kurtuluşu için de mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

YPJ, “Barîn, Amargî ve Avesta yoldaşlarımız şahsında Efrîn’i kurtaracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz” dedi.

Son olarak, DAİŞ’e karşı kazanılan tarihi zaferin tüm halklara ve kadınlara kutlu olması dileyen YPJ, ulusal görevler ve kadın savunmasındaki öncülüğü yerine getirmeye devam edeceklerinin altını çizdi.