Umudu büyüten ruhun ta kendisiydi

Şehit Reşit Ziron, zorluklara meydan okuyan, umudu büyüten ruhun ta kendisiydi. Adı, cesareti ve fedakarlığıyla sonsuza kadar yaşayacak olan bir destanın kahramanıydı.

Görevini yapma konusundaki disiplin, sabır ve dikkatiyle adeta bir rehber olan Reşit Ziron, fedakarlık ve özveriyle dolu hayatıyla da herkesin gönlünde derin izler bırakarak, 4 Mayıs 2018’de şehitler kervanına katıldı.

Reşit Ziron, 1 Eylül 1990’da Colemêrg’in Peyanis köyünde doğdu. Ailesinin mücadele geleneğinden ilham alan Reşit, yurtseverlik duygularıyla yoğrulmuş bir çocukluk geçirdi. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ne olan derin bağlılığı ve kararlılığıyla tanınan ailesinin, geçmişte verdiği mücadeleye sadık kalarak kendi izini de bırakmaya kararlıydı. Ailesi, üç amcasının oğlu da dahil olmak üzere son nefeslerine kadar çalışan ve şehitlik mertebesine ulaşan bireylerle doluydu. Reşit, bu değerli mirası devralarak, yılmadan ve yorulmadan emek verdi. Adım adım özgürlük diyarına doğru ilerleyen Reşit, düşüncelerini ve ideallerini her daim özgürlük ve adaletle yoğurdu. Devrimci duruşuyla kölelik zincirlerini kırmaya yeminli olan o büyük yürek, her nefesinde özgürlük fikrini yüceltti. Ailesinden miras aldığı yurtseverlik ruhuyla adeta bir devrim rüzgârı estirdi. Felsefesi yaşamın derinliklerinden gelen özgürlük ve adalet temalarını barındırırken, düşünce tarzı ise köleciliğe karşı çıkan bir devrimcinin ufkuyla doluydu.

YENİ SABOTAJCILAR YETİŞTİRDİ

Reşit, 1 Ağustos 2014’te Colemêrg’den mücadeleye katıldı. 2015’te uzman eğitmen sabotajcı kimliğiyle pratiğe çıktı. Sabotajcı Şehit Seyfi Cihan’ın ‘Sabotaj; bir aşk, irade ve cesarettir’ şiarıyla 2015’ten şehit düşene kadar bir sabotajcı olarak mücadeleye katkı sundu. Bu yıllarda Şehit Seyfi Cihan Sabotaj Akademisi’nde eğitmen olarak yeni sabotajcılar yetiştirdi. Kürt halkının çelik iradeli evladı, hayatını sadece bir meslek değil bir yaşam tarzı olarak gördüğü sabotaj eylemlerine adadı. Sabotaj yapmak, sadece bir eylem değil, varoluş biçimiydi. Kararlılıkla ve cesaretle gerçekleştirdiği sabotajlar, ülkesi için verdiği mücadeledeki inancını ve kararlılığını simgeliyordu. Cesareti ve kararlılığıyla tanınıyordu.

AĞIR YARALANMASINA RAĞMEN DURMADI

Mücadele azmi ve kararlılığı hiçbir zaman zayıflamadı. 2016’da ayağından ağır yaralanmasına rağmen pratik çalışmalardan geri kalmadı. Hem kendi yeteneklerini geliştirmeye devam etti hem de yeni sabotajcıları eğitmek ve savaşta öncülük yapmak gibi önemli görevleri üstlendi. Cesareti ve kararlılığı onu sadece kendi iyileşmesine odaklanmak yerine, Hareketin ve mücadelenin devam etmesi için aktif bir role yönlendirdi. Zorlu koşullarda mayın döşeme, sabotaj eğitimi gibi önemli görevleri başarıyla yerine getirdi.

MÜCADELESİNİ ASLA YARIDA BIRAKMADI

Reşit Ziron, sorumlulukla yoğrulmuş, fedakarlıkla işlenmiş duruşuyla adeta bir örnek kitabın sayfalarından fırlamış gibiydi. Zorluklara meydan okuyan, umudu büyüten bir ruhun ta kendisiydi. Her adımında sorumluluğunu en güzel şekilde taşıyan Reşit, mücadelesini asla yarıda bırakmadı. İnsanlık onurunu korumak için verdiği çaba, onu her daim öne çıkaran bir ışık haline getirdi. Gözlerindeki kararlılık, yüreğindeki ülke sevgisi ve omuzlarındaki yük, onu bir kahramanın ötesine taşıyıp efsaneleştirdi. Zamanın sesi onunla birlikte daha gür çıktı, umut onunla daha da yeşerdi. Adı, cesareti ve fedakarlığıyla sonsuza kadar yaşayacak olan bir destanın kahramanıydı. Her daim güler yüzüyle etrafına aydınlık saçan, içindeki umudu hiç yitirmeyen o büyük yürek, adeta bir ilham kaynağıydı. Yılmadan, vazgeçmeden ilerledi. 

ÖZVERİYLE DOLU HAYAT

Görevini yapma konusundaki disiplin, sabır ve dikkatiyle adeta bir rehberdi. Fedakarlık ve özveriyle dolu hayatı, herkesin gönlünde derin izler bıraktı. Sabrının dağları eritecek gücü, dikkatinin asla dağılmayan odaklanmasıyla her zorluğun üstesinden gelmeyi başardı. 

Türk devletinin, 20 Ocak 2018’de Efrîn’i işgal saldırılarına karşı direnişte de yer alan Reşit, 58 günlük Çağın Direnişi’nde önemli bir rol üstlendi. Direnişin son anına kadar Efrîn halkının yanında olan Colemêrg’in yiğit evladı, Efrîn halkının güvenliği için Şehba'ya göç etmek zorunda kalanların mayın tehlikesinden korunması amacıyla yürütülen temizlik çalışmalarında yer aldı. 4 Mayıs 2018’de mayın temizleme esnasında şehit düşen Reşit, 2019’da gerçekleşen Kuzey ve Doğu Suriye Gaziler Federasyonu Konferansı’nda ‘Emek Gazisi ve Şehidi’ sembolü alarak, yoldaşlarının yüreğine kazındı.