Trump: Türkiye saldırırsa ekonomisini yok ederim

Türkiye’nin Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırıları tehdidine karşılık yeni bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, “Türkiye saldırırsa ekonomisini yok ederim” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yeni bir açıklama yaptı.

Gece saatlerinde Beyaz Saray’ın Kuzey ve Doğu Suriye sınır hattındaki ABD askerlerini geri çekme kararının ardından büyük tepki toplayan Trump, “Daha önce güçlü bir şekilde söylediğim gibi yine yineliyorum. Eğer Türkiye benim eşsiz bilgeliğimde sınırlarım dışında sayacağım bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini yok edeceğim ve mahvedeceğim (bunu daha önce de yaptım)" dedi.

Trump, devamla "Türkler, Avrupalılar ve diğerleriyle birlikte, yakalanan IŞİD savaşçılarına ve ailelerine göz kulak olmalılar. ABD, herhangi bir kişinin tahmin edebileceğinden çok daha fazlasını yaptı, IŞİD halifeliğinin yüzde 100'ünü ele geçirmek de buna dahil. Şimdi ABD'nin kendi topraklarını koruma zamanı. Şimdi bölgede diğerlerinin, ki bunların bazılarının refah seviyesi çok yüksek, topraklarını korumasının zamanı geldi. ABD ÇOK BÜYÜK!" ifadelerini kullandı.

CUMHURİYETÇİ SENATÖR LİNDSEY GRAHAM: SALDIRIRSA YAPTIRIM GÜNDEME GELİR

Twitter hesabından açıklama yapan Trump’a yakınlığı ile bilinen ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ise, "Türkiye'nin Suriye'yi işgal etmesi durumunda, bu ülkeye yönelik iki partinin de destekleyeceği yaptırımlar sunacağız. DAİŞ’i yok etmek konusunda ABD'ye yardım eden Kürt kuvvetlere saldırırsa, Türkiye'nin NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısında bulunacağız" ifadelerini kullandı.

Graham, Suriye'deki duruma ilişkin Demokrat Senatör Chris Van Hollen ile görüştüklerini belirterek, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye kararını eleştirdi.

Türkiye'ye yönelik olası yaptırımların gerekirse Trump'ın veto yetkisini aşacak şekilde olmasını beklediklerini kaydeden Graham, "Kürt müttefiklerimizi terk etme ve Suriye'yi Rusya, İran ve Türkiye'ye bırakma kararı radikal İslamcıları kışkırtacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Van Hollen da Graham'ın açıklamasının ardından yaptığı Twitter paylaşımında, Trump'ın söz konusu kararının "makul olmadığını" belirterek, "Kongre, Türkiye'ye Suriyeli Kürtlere saldırmaları durumunda ağır bir bedel ödeyeceğini açıkça göstermelidir" görüşünü paylaştı.