Suriye Diyalog Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı

MSD’nin öncülük ettiği ve “Suriye’yi yeniden inşa edelim ve geliştirelim” sloganıyla iki gündür devam eden Suriye Diyalog Çalıştayı sonuç bildirgesi açıklandı.

Girê Spî’nin Eyn Îsa ilçesinde Demokratik Suriye Meclisi (MSD) öncülüğünde “Suriye’yi yeniden inşa edelim ve geliştirelim” sloganıyla gerçekleştirilen Suriye Diyalog Çalıştayı sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona erdi. Sonuç bildirgesi Suriye Devrimci Sol Akım Üyesi Xiyas Neyîs tarafından okundu.

Sonuç bildirgesi şöyle:

“Demokratik Suriye Meclisi’nin çağrısı üzerine demokratik ve laik Suriye muhafeleti temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, aktivist ve şahsiyetler, 28-29 Kasım 2018 tarihinde Eyn Îsa ilçesinde bir araya geldi. Çalıştay, “Suriye’yi yeniden inşa edelim ve geliştirelim” sloganıyla gerçekleştirildi.

Katılımcılar Suriye halkının geleceğini ilgilendiren öz konuları ve insani durumu birçok yönden değerlendirmiştir. Tartışılan konular Suriye’de insani sorun, demokratik ve ademi merkeziyetçi hükümet sisteminin şekli, Özerk Yönetim modeli, ekonomi konusu ve Suriye’nin geleceği için en uygun şekli, Suriye anayasası ve başlıca ilkeleri, Suriye krizinin çözümünde ve Suriye’nin güvenliğinde kadının rolü ile muhalefetin demokratik ve laik birlik inşasının mekanizması olmuştur.

Katılımcılar en doğru siyasi çözümün, Suriye’nin tüm bileşenlerinin katılımıyla farklılık gözetmeksizin anayasa komitesi oluşturulması ve siyasi çalışmaların teminat altına alınması olduğunun altını çizmiştir. Bununla birlikte egemenliğe ve şiddetin her türlüsüne karşı mücadele ile işgalci güçlerin Suriye’den çıkarılmasının önemine vurgu yapılmıştır.

Çalıştay katılımcıları, Suriye halkının bağımsız bir iradeye sahip olduğunu ve kendi kaderini tayin etme hakkının bulunduğunun vurgusunu yapmıştır. Öte yandan başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası örgütler ve hukuk kuruluşlarına, Suriye krizini sona erdirme ve barışı sağlama adına sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunulmuştur.

Katılımcılar, bir takip komitesinin kurulması çağrısı yapmıştır. Bu komitenin görevi, geniş katılımlı bir Suriye çözüm kongresinin gerçekleştirilmesi ulusal görüşmelerini takip etmektir. Yine bundan sonraki görüşmelerin daha kapsamlı olması ve anayasa, demokratik değişim mekanizması, bölgedeki işgal durumu ve yabancı askerlerin varlığının değerlendirilmesi kararları alınmıştır.

Çalıştayda terörle mücadelenin sürdürülmesi vurgulandı. Katılımcılar, sonuç alıcı bir anlaşma için hükümet ve muhalefet temsilcilerine diyalog çağrısı yaptı.”