Süryaniler: Öcalan’ın tutsaklığı insani değerlerin tutsaklığıdır

15 Şubat uluslararası komplosunu kınayan Qamişlo’daki Süryani halk temsilcileri, “Önder Öcalan’ın fikir ve felsefesini kendimize oksijen kadar gerekli görüyoruz. Onun tutsaklığı insani değerlerin tutsak edilmesidir” dedi.

15 Şubat komplosunu kınayan Qamişlo’daki Süryani halk temsilcileri, Öcalan’ın özgürlüğünü talep ederek tecride karşı gerçekleştirilen direnişe desteklerini vurguladı.

‘AMAÇ HALKLARI SOYKIRIMA TABİ TUTMAKTI’

Süryani Birlik Partisi Üyesi Nura Henna, 15 Şubat’ı Süryaniler ve Kürtler için ‘kara gün’ olduğunu belirtti. 15 Şubat’ın bölge halklarının bir arada yaşayabilmesini sağlayan felsefe ve projesinin sahibi Öcalan’ın komplo ile tutuklanmasının yıldönümü olduğunu vurgulayan Henna, şunları söyledi: “Türk devleti ve diğer devletler bölge halklarının bir arada yaşama iradesini kırmak istemektedir. Kürt Halk Önderi Öcalan’ı tutuklamalarındaki amaç onu öldürmek ya da yok etmek değildi. Amaçları Kürt halkı başta olmak üzere bölge halklarının iradesini kırmak ve soykırıma tabi tutmaktı.”

‘BÜTÜN YAŞAMIMIZ ÖCALAN’IN FELSEFESİNE DAYANMAKTA’

“Süryani bir kadın olarak Leyla Güven ve diğer açlık grevindeki direnişçilerin sesine ses katmak istiyorum” diyen Henna, Öcalan üzerindeki tecrit ve tecride karşı direnişlere ilişkin şunları dile getirdi: “Leyla Güven’in açlık grevine başlamasının amacı Önder Apo üzerindeki tecridi kırmak ve İmralı duvarlarını yıkmaktır. Düşman ne kadar bu fikir ve felsefeyi yok etmek istese de bölge halkları olarak bizlerin bütün yaşamı, artık Önderliğin fikir ve felsefesine dayanmaktadır. Bizler bu tecridin bir an önce kalkmasını istiyoruz.”

Öcalan’ın kadın özgürlük mücadelesinin yolunu aydınlattığını belirten Henna, “Önder Öcalan fikir ve felsefesiyle, geçmişte hep derin kölelik yaşayan kadına özgürlüğün yolunu göstermiştir. Artık görüyoruz ki kadınlar Önder Apo’nun fikir ve felsefesi temelindeki mücadeleleriyle çok önemli bir yere gelmiştir” dedi.

‘DİRENİŞÇİLERİN TALEBİ BİZİM DE TALEBİMİZ’

Öcalan’ın bir an önce serbest kalması gerektiğini de vurgulayan Henna şöyle devam etti: “Halkıyla beraber yaşaması onun en doğal hakkıdır. Bizler de zindandaki direnişçilerin taleplerinin kendi taleplerimiz olduğunu belirtiyor ve direnişlerini selamlıyoruz. Süryaniler olarak bir kez daha bütün dünyaya, bu sese kulak verilmesi çağrısında bulunuyor, Önder Apo’nun üzerindeki tecridi yıkılması mücadelenin yükseltilmesi gerektiğini belirtiyoruz.”

‘HALKIN AKLINDAN SÖKÜP ATAMAZSINIZ’

Süryani Birlik Partisi Üyesi ve Qamişlo Batı Belediyesi Eşbaşkanı Abdulehek İshak ise komplo ve tecride tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Kürt Halk Önderi, Demokratik Ulus projesi mimarı ve mevcut dönemin filozofu Abdullah Öcalan üzerinde 20 yıldır yürütülen komplo devam etmektedir. Ve bizler buradan Avrupa ve diğer devletlere sesleniyoruz. Diyoruz ki; ne kadar uğraşırsanız uğraşın, tarihe altın harflerle yazılan bu filozofun fikirlerini bölge halklarının aklından söküp atamazsınız.

‘BÜTÜN İNANÇLARA SAYGI DUYUYOR’

Öcalan insani bir talepte bulunuyor ve tüm dünya dinlerini bir arada adalet içinde yaşamalarını hedefliyor. Bütün halkaların demokratik ulus projesi içerisinde yer almalarını bir arada yaşamalarını sağladı. Bütün insanları eşit görüyor ve ne Müslüman ne Hristiyan ne de diğer halkları ve inançları birbirinden farklı görmüyor. Bütün inançlara saygı duyuyor.

‘DÜŞÜNCELERİ HAVA SU KADAR GEREKLİ’

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecridin son bulması için ne gerekliyse yapmalıdırlar. Bizler de Asuri, Süryani ve Ermeni halkları olarak Önder Öcalan’ın fikir ve felsefesini kendimize hava, su kadar gerekli görüyoruz. Onun fikri ve felsefesini kendi içimizde yayıyoruz. Adalet, demokrasi ve barış kavramlarını içimizde benimsiyor ve günbegün bunu yaymaya devam ediyoruz.”

‘İNANCIMIZA YAKIN BİR FELSEFESİ VAR’

Öcalan’ın düşüncelerini Hristiyanlık inancına yakın bulduklarını da söyleyen Abdulehek, “Öcalan’ın fikirlerini benimsememizdeki sebep ise Hristiyanlık inancına çok yakın bir fikre sahip olması. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan burada özgürlük ve demokrasi yanlısı her insanın ruhunda fikrinde yaşamaktadır. Birçok Avrupa ülkesinde (Almanya, İsviçre vs.) yaşayan halklar da bu felsefeyi benimsedikleri için bugün eylemleriyle Abdullah Öcalan’a özgürlük talebinde ısrar etmektedirler. Bizler de Süryani halkaları olarak Kürt Halk Önder’i Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin biran önce kaldırılması talebimizi yineliyoruz” diye konuştu.

‘ÖCALAN’IN TUTSAKLIĞI İNSANİ DEĞERLERİN TUTSAKLIĞIDIR’

Qamişlo Süryani Kültür Derneği Üyesi Hanna Somi şunları söyledi: “Abdullah Öcalan’ın amacı demokratik, barışçıl ve insani değerler temelinde bir toplum inşa etmektir. Önder Apo’nun tutsak edilmesi demokratik ve insani değerlerin tutsaklığı anlamına geliyor. Felsefesiyle yeni insanı yaratmaya çalışan bir bilgeyi tutuklamışlardır.

Önder Apo’nun fikir ve felsefesi merkezi devletçi zihniyetin aksine insani, ahlaki ve toplumsal bir fikirdir. Uluslararası güçler Ortadoğu’yu aydınlatacak düşünceleri istemiyorlardı. Ortadoğu’yu aydınlatan fikirlerin öncüsü olan Öcalan’ı bir komplo ile tutsak ettiler. Uluslararası güçler Ortadoğu’da etnik ve dini ayrım temelinde halkları karşı karşıya getirme politikalarını devam ettirmek istiyorlardı. Öcalan’ı tutsak etmelerindeki sebep bu politikalarını sürdürme amaçlıdır.

‘DEMOKRATİK ULUS İNSANİ BİR FELSEFEDİR’

Zindanda yazdığı kitaplarla formalize ettiği Demoratik Ulus modelinde, tüm halkların içinde bulunduğu bir yönetim şeklini ön gördü. Bu felsefe insani ve ahlaki bir felsefedir. Herkes Önder Apo’nun zindanda olduğunu söylüyor ama ben onun yalnızca bedenen zindanda olduğunu düşünüyorum. Fikir ve ruh olarak o bizimledir ve paradigmasını bütün dünyaya yaymıştır” dedi.

‘İNSANLAR BEDENLERİNİ ATEŞE VERDİ’

Komploya karşı ‘Güneşimizi Karartamazsınız’ şiarıyla bedenlerini ateşe veren şehitleri de anan Somi şunları dile getirdi: “Dünya tarihinde hiçbir yerde görülmemiştir ki insanlar bir önder ya da lider için bedenlerini ateşe versin. Ama yeniçağın filozofu Önder Apo tutsak edildiğinde, yüzlerce kadın-erkek bedenlerini ateşe verdi. Bununla birlikte görüyoruz ki yüzlerce ülkeden insan gelip bu devrime katılıyor ve bu uğurda canlarını veriyor. Bu üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir olgudur. Önder Apo ‘Ortadoğu’da yaşayan bütün halklara, onların dilleri ve kültürlerine saygı duyuyorum’ diyor. Bizler de Süryani halkı olarak Önder Apo’nun bir barış ve insanlık önderi olduğunu biliyor onun felsefesinin bizim yaşam ilkelerimize yakın olduğunu görüyoruz.

‘FİKİRLERİ SÜRYANİLERİN KALBİNDE YER EDİNMİŞTİR’

Her bir Süryani’nin kalbinde Önder Apo’nun fikirleri yer edinmiştir. Çünkü ilk kez Öcalan halkların birliğini ve kardeşliğini savunmuş, halkların bir arada yaşaması için mücadele etmiştir. Bunun ispatı ise; Sotoro ve Xabur güçleri, YPG ve Senedid güçleri ile beraber düşmana karşı aynı cephede yer almamızdır.”