Serêkaniyêli Êzidîler topraklarından vazgeçmiyor

İşgal saldırısından dolayı topraklarından göç etmek zorunda kalan Serêkaniyêli Êzidîler, “İşgalciler durduğu sürece dönmeyeceğiz ama topraklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” diyor.

Serêkaniyêli Êzidîler, Türk işgal güçlerinin bütün varlıklarını talan ettiğini belirterek, mutlaka topraklarına döneceklerini söylüyor.

Serêkaniyê’nin Şekeriye köyünden Dirbesiyê’deki bir Êzidî köyüne göç etmek zorunda kalan Mehdi Said Şêxo, evinini sınıra biraz uzak ama amcalarını sınıra daha yakın olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Türk askerleri top atışlarıyla köyün yakınlarını vuruyordu. Bu atışlarla beraber amcamlar zarar görmemek için bizler de asfalt yolun bulunduğu taraflara gittik. Sonrasında ben ve kardeşim evlerimize geri döndük. Bizden sonra amcamlar da evlerine geri döndü. Döndüğümüzden yarım saat sonra ise yeniden vurmaya başladılar. Bu sefer amcamlar bizim evlerimize geldi ve baktık olacak gibi değil bizler de mecburen çıktık. Hep beraber Xirbet Eyd köyüne geldik. O akşam bu köyde bulunan akrabalarımızın evlerine dağıldık. Kış koşulları orada yaşamamız için çok da elverişli değildi, mecburen tekrar göç etmek zorunda kaldık. Bizlerin dayı tarafı olan Dirbesiyê’nin Xirbe Xwe köyüne yaklaşık 12 aile beraber gelip yerleştik.”

ONLAR OLDUKÇA DÖNEMEYİZ

Hesekê ile Dirbesiyê’nin köylerine dağıldıklarını belirten Mehdi Said Şêxo, talancıların herkesi yurdundan ettiğini kaydetti. Mehdi Said Şêxo, şunları dile getirdi: “Bugün bize gelin, deseler de onlar orada olduğu sürece topraklarımıza dönmeyeceğiz. Onlar ne zaman ki topraklarımızdan çıkarsa döneriz yoksa kimse oraya dönmek istemiyor. Komşu köyümüz olan Behiriye köyünden yaşlı bir komşumuz köyüne döndü ve onu rehin alıp karşılığında ailesinden para ve tohum istemişlerdi. Yaklaşık 10 gün orada kalmıştı. Eğer yaşlı olmasaydı kesinlikle serbest bırakmazlardı, biliyoruz. Evimize ve topraklarımıza geri dönmekten başka bir isteğimiz yok.”

BÜTÜN MAL VARLIĞIMIZI TALAN ETTİLER

Zekiya Seid Xelef de Türk devleti ve çetelerinin işgal saldırılarıyla birlikte köyünden çıkmak zorunda kalmış Êzidî bir kadın. Şengal ve Efrîn’den bağımsız olmayan saldırılardan kaynaklı topraklarını bıraktıklarını söyleyen Zekiya Seid Xelef, şunları paylaştı: “Ben Êzîdî bir anneyim; 4 kızım ve 2 oğlum var. Saldırılar ilk başladığında bizler arazide kalmak zorunda bırakıldık. Biz daha önce de Xirbe Xwe köyüne gelip birkaç gün burada kaldık ve sonra belki bir şey olmaz, diyerek geri döndük. Bu süreçte çeteler tarafından bütün mal varlığımız talan edildi. Köyümüze geri dönemiyoruz, Êzîdî Kürt olduğumuzdan topraklarımızda sağ koymazlar. Şengal’de ve Efrîn’de ne yaptıklarını gördük. Topraklarımızda onlar olduğu sürece asla dönemeyiz, eğer onlar çıkarsa bizler topraklarımıza dönmek istiyoruz.”

Til Seher köyünden olduğunu belirten Mümin ise saldırılar başladığında eşiyle birlikte bütün varlıklarını bırakıp göç ettiklerini söyleyerek, “Köyümüzü talan ettiler, her yeri yıktılar. Onlardan bir kişi dahi oralardayken güvenip de dönemeyiz şimdi. Son damla kanımıza kadar asla topraklarımızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.