Rojavalı Kürt aşiretleri çalıştayda buluştu

Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt aşiretleri Dêrik kentinde düzenlenen çalıştayda bir araya geldi.

Kürt Aşiretler Çalıştayı’na Kîkan, Ezîza, Omerî, Gabar, Şêxan, Deqorî, Beraza, Dazwanî, Hesarî, Keça, Teyî, Omerka, Cobira, Elîka, Mûsa Reşa, Mîra, Batawa, Baweliya, Hisna, Harûna, Mêrsinî, Xêrikan ve Gebeka aşiretlerinden bin 200 delege katıldı.

QSD, YPG ve YPJ, İç Güvenlik Güçleri, MSD, sivil toplum kurumlarının üyeleri ve temsilcileri ile Kongreya Star, siyasi partiler ve Arap aşiretlerinin temsilcileri de çalıştayda hazır bulundu.

Açılış konuşmasını yapan Hazırlık Komitesi Üyesi Yûsif Hacî, çalıştayı düzenlemedeki amaçlarına dikkat çekti.

Haci, “Türk devletinin tehditleri, siyasi alanda yaşanan son gelişmeler ve bölgedeki halk bileşenleri arasındaki huzurlu yaşamın oluşturulması gibi konuların tartışılması amacıyla bu çalıştayı düzenliyoruz” dedi.

Yûsif Hacî, Kürt Aşiretler Çalıştayı’nın, işgalci Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine dönük tehditlerine karşı Kürt ulusal birliğinin oluşturulması amacıyla düzenlendiğini sözlerine ekledi.

Kanaat Önderleri ve Aşiret Meclisi Eşbaşkanı Hewas Cideyî ise Kuzey ve Doğu Suriye Kanaat Önderleri Kurulu adına bir konuşma yaptı.

Cideyi, Türk devleti ve DAİŞ çetelerinin bölgeye yönelik tehditlerinin devam ettiği hassas bir süreçte olduklarını ifade etti.

Çalıştayda bir çok siyasi parti temsilcisinin de konuşma yapması bekleniyor. Türk devletinin tehditleri ve bölgedeki diğer bir çok siyasi gelişmenin ele alınacağı çalıştay, gün içinde bir sonuç bildirgesi ile sonuçlandırılacak.