Rojava’ya saldırılarda 2 milyon kişi elektriksiz kaldı

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Enerji Konseyi, işgalci Türk devletinin son üç gün içindeki saldırıları nedeniyle 2 milyon kişinin elektriksiz kaldığını açıkladı.

İşgalci Türk devleti son 12 Ocak’ta başlayan yeni saldırılarında bölgedeki tüm elektrik, su, petrol ve gaz tesislerini hedefine koydu. Halka ait evleri de bombalayan Türk devletinin sivil altyapılara yönelik saldırıları kış koşullarında ağır bir mağduriyet yarattı.

Demokratik Özerk Yönetimi Enerji Konseyi’nin verdiği bilgilere göre, Cizîrê Kantonu’nun elektrik ve gaz ihtiyacını karşılayan Derik’teki Siwêdiya İstasyonu tamamen devre dışı kaldı. Aynı şekilde Cizîr ve Firat kantonlarında bulunan 7 elektrik istasyonu da hizmet dışı kaldı.

ANHA’ya bilgi veren Özerk Yönetim Enerji Ofisi Eş Başkanı Ziyad Rustem, Tirbespiyê, Qamişlo, Amûdê, Dirbêsiyê, Eyn Îsa, Kobanê û Til Temir’deki elektrik istasyonlarının saldırılarda hizmet dışı kaldığını ifade etti.

Rustem’e göre Cizîr Kantonu’na bağlı Dêrik’in tamamı, Qamişlo’nun yüzde 70’i ile Çilaxa, Til Koçer, Tirbespiyê, Til Hemîs, Amûde, Dirbêsiyê ve Til Temir ilçeleri ile Firat Kantonu’nun Eyn İsa ilçesi ve yüzlerce köyünde elektrikler kesildi.

Ziyad Rustem, ismi geçen il ve ilçeler ile 800’den fazla köyde yaklaşık 2 milyon insanın elektriksiz kaldığını belirtti.

İşgalci Türk devleti 2023 yılın Ekim ve Aralık aylarında da bölgenin elektrik, su, petrol ve gaz istasyonlarını bombalamış, milyonlarca insanı yaşamsal hizmetlerden mahrum bırakmıştı.

Yerel kaynaklara son 48 saatte savaş uçakları ve SİHA'larla 56 bölgeye saldırı düzenlendi. Bu saldırılarda yaşları üç ve dört olan 2'si çocuk, biri gazeteci olmak üzere 6 yurttaş yaralandı ve 5 Şam askeri öldü.