Rojava’da büyüyen kadın mücadelesi – III

Kuzey-Doğu Suriye’de 12 yılda her ev bir kadın örgütlülük merkezine dönüştü ve dahası erkeklere de kadın özgürlüğü eğitimi verildi.

Yekîtiya Star, 12 yıl boyunca bölgede eğitimden adalete, ekonomiden kooperatif çalışmalarına kadar birçok önemli başarılara imza attı. 

Kuruluşundan bu yana çalışmaların içerisinde aktif rol oynayan Kongra Star Sözcüsü Remziye Mihemed ve PYD Genel Meclisi Dış İlişkiler Dairesi Üyesi Arîfe Bekîr, 12 yıllık örgütlülük sürecini anlattı.

YENİ KONGRELERE GİDİLİYOR

Büyük zorluk ve BAAS rejiminin baskısı altında çok gizli bir şekilde çalışmalar yürüterek örgütlenmelerini büyüttüklerini belirten Remziye Mihemed, “Kongre her iki yılda bir yapılıyordu. 2. Kongre, Qamişlo’nun Enizê köyünde yapıldı. Bir sonrakini Halep’te gerçekleştirdik. 3. Kongre Efrîn’de gerçekleştirildi. Kadın gücü, örgütlülüğü, kadın varlığı ve iradesinin oluşmasında, kendini eğitmesi, toplantılar düzenlemesi ve eylemlerde bulunması için önemliydi. Bütün kadın örgütleri ve tüm halk birleşenleri için örnek olmayı başardık. Herkese kendi özgün örgütlülüğünü yapabileceklerini gösterdik” dedi.

BÜYÜDÜKÇE HEDEF OLDU

Remziye Mihemed, Rojava Devrimi’yle taçlandırdıkları mücadelenin ve bu mücadelede öncü rol oynayanların sürekli hedef alındığına işaret ederek, şunları söyledi: “Bu devrimde kadının varlığını oluşturduk. Bize dönük saldırılar ve komplolar artıyor. Arkadaşlarımızı, yönetimlerimizi hedef alıyorlar. Bununla kadın iradesini zayıflatmak istiyorlar. Ama görüyoruz ki yaşamın her alanında kadın mücadelesi ve örgütlülüğü büyüyor. Kürt kadınları örgütlülüğü ve varlığıyla devrimde büyük rol oynayabildi. Tüm meclis ve komitelerde yer alarak büyük rol oynayabildi. Binlerce şehit verdik. Fırat Bölgesi Koordinasyonumuz hedef alındı. Bunlar mücadelemizin ne kadar sonuç aldığını ve iktidar zihniyetlerinin bundan rahatsızlığını açıkça ifade ediyor.” 

ÖRGÜTLÜLÜK ZAFERE GÖTÜRDÜ

Bu durumun DAİŞ saldırılarında daha iyi görüldüğüne vurgu yapan Remziye, tüm saldırılara rağmen yılmadan örgütlülüklerini büyüterek sürdürdüklerinin altını çizdi. Remziye Mihemed, şöyle devam etti: “Kürt kentlerine dönük saldırılar olduğunda Kürt kadınları bu saldırılara ve DAİŞ vahşetine karşı kendilerini örgütleyip nasıl karşı durduklarını herkese gösterdi. Bölgedeki tüm halk birleşenlerinden kadınlar bundan faydalanarak kendi özgün örgütlülüğünü oluşturdu. Tüm meclis, komite ve kuruluşlarda yerlerini aldı. Eşbaşkanlık sistemi dahilinde bölgede büyük bir rol alabildik. Kadınlar, örgütlü ve eğitimli olduklarında tüm saldırı ve vahşetlere karşı durabileceklerini ve çalışmalarını zafere götürebileceklerini gördü.”

KADIN KURUMLARI AÇILDI

Arîfe Bekîr de özgür kadın, özgür toplum ve eşitlik kararıyla çalışmaları büyüttüklerine dikkat çekerek, “Yekîtiya Star’ın 2.Kongresi’nde artık sadece Kürt kadınları değil tüm halk birleşenlerinden kadınları da çalışmalarımıza ve örgütlülüğümüze dahil etme kararı aldık. Özgür kadın, özgür toplum ve eşitlik esasıyla kadınlar nerede olursa olsun özgürlükleri için mücadele etmesi gerektiğinin sonucuna vardık. Toplum ve kadın özgürlüğü esaslı çok karar aldık” diye konuştu. 

Bu gelişme sürecinin çok gizlilikle yürütülerek bugünlere geldiğine işaret eden Arîfe, şunları ekledi: “3. Kongre, 2009’da Kefer Sixîrê’de oldu. Bu kongrede de birçok karar alındı. Başta çok zorlu olan bu süreç, gittikçe daha da kolaylaşıyordu. O dönem kurumlar yoktu. Çalışmalar evlerde yapılıyordu. Bir toplantı yaptığımızda gizlilikle yapıyorduk. Çok zorlu bir süreçti. Evlerde yürütülen örgütlülük çalışmaları için şimdi devrim alanının her yerinde onlarca kadın kurumu örgütlülüğünü sürdürüyor.”