Reqa'dan çıkan siviller: DAİŞ zulmetti, QSD kurtardı

QSD, YPG ve YPJ öncülüğünde devam eden Reqa'yı özgürleştirme hamlesi şehir merkezinde ilerliyor.

Çok sayıda sivilin sıkışıp kaldığı Reqa'da QSD güçleri onları kurtarmak için büyük çaba gösteriyor. Sivillerin büyük bir bölümü bodrumlarda saklandığı için onlara ulaşmak da zorlaşıyor. DAİŞ çoğu zaman bu sivilleri kendisine kalkan olarak kullanıyor. Çıkmaya çalışan birçok sivil DAİŞ'in hedefi oluyor.

QSD güçleri tarafından şimdiye kadar binlerce sivil kurtarıldı. DAİŞ tarafından yaralanan birçok sivilin de, cephe için hazırlanan sağlık noktasına getirilerek ilk müdahaleleri yapılıyor.

SİVİLLER ANLATTI

Önce ailesi, sonra kendisi kurtarılan Mahmud adındaki sivil yaşadıklarını ANF'ye şöyle anlattı:

"Evim sur içindedir. Çeteler gelip bizi evlerimizden çıkarttılar. O esnada ben amcamın oğluna bakmaya gittim. Bana silah doğrulttular. Bana burada ne yaptığımı sordular. Bizi yakaladılar. Bize işkence ettiler. Beni ve ailemi götürdüler. Bize 'siz YPG taraftarlarısınız' diyorlardı. 'Neden bize katılmıyorsunuz' diyorlardı. Korkumdan susuyordum, hiçbir şey diyemiyordum. Ondan sonra bizi getirip Suk Hal tarafına bıraktılar. Amcamın oğlunu suikastla öldürdüler. İki kişiyi daha öldürdüler. Reqa'da daha çok fazla sivil var. Eski Suk Hal’den Muatez Sokağı'na kadar halk doludur. Halk daha çok kuru ekmek yiyor. DAİŞ kendisi için erzak depolamış ama halka vermiyorlar. Bizler evlerimizde bekliyorduk. Bir an önce savaşçıların gelip bizi kurtarması için dua ediyorduk. QSD savaşçıları gelip bizi kurtardılar. Bize, 'arka arkaya yürüyün, mermi değmesin diye' dediler. Sonra bizi getirip Meşleb hamlesine bıraktılar. Çok iyi davrandılar."

Ali adındaki sivil ise, çetelerin onlara havanlarla vurduklarını, içlerinden birinin hayatını kaybettiğini dile getirdi. Yanında bulunan kadının eşinin öldürüldüğünü ve daha sonra QSD savaşçıların gelip kendilerini kurtardığını dile getirdi.

Eşi DAİŞ tarafından öldürülen kadın ise, "Ben çıktığım için mutlu değilim, çünkü kocamı arkamda bıraktım. Onu öldürdüler" dedi.

Siviller sağlık kontrolünden sonra savaşçılar tarafından güvenli alanlara götürüldüler.