Rapor: Girê Spî’de 83 kişi katledildi, 203 kişi kaçırıldı

İhlalleri Belgeleme Merkezi'nin raporuna göre, işgalci Türk devleti Girê Spî’de 83 kişiyi katletti, 203 kişiyi kaçırdı.

ROJAVA'DA İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR

İhlalleri Belgeleme Merkezi, 2019 yılından bu yana Türk devletinin işgali altında bulunan Girê Sipî’de yaşanan insanlık suçlarına dair rapor hazırladı. Rapora göre, Türk devletinin beslediği çete grupları, Ekim 2019’dan Girê Spî'de 203 kişiyi kaçırdı. Bu kişilerin arasında 7 kadın ve 12 çocuk bulunuyor. 89 kişinin akıbeti belirsizken 26 kişinin Türkiye’deki cezaevlerine götürüldüğü bildirildi.

Merkez'in raporuna göre, saldırılar sonucunda 75 kişi öldürüldü, 219'u ise yaralandı, yaralılardan 17’si engelli kaldı. Raporda, yerinden göç eden veya topraklarına dönen 8 kişinin de doğrudan infaz edildiği belirtildi.

Rapora göre, kentin işgali ardından sadece yurttaşların yüzde 14'ü kendi topraklarına dönebildi. Kentin 64 köyünü insansızlaştıran gruplar, 5 bini aşkın evi, bir buçuk milyondan fazla dönüm arazi ve bin 180 dükkanı gasp etti.

Raporda, Kuzey ve Doğu Suriye’nin farklı kent ve bölgelerinden olan bin 849 ailenin, Grê Spî’den zorla göçertilen halkın evlerine yerleştirildiği kaydedildi. Raporda, 2 bini aşkın fabrikayı gasp eden çetelerin fabrikadaki araç ve gereçleri çalarak Türkiye’de sattığı ifade edildi. 

Raporda ayrıca, kentin kırsal sınırlarında Türk askerlerinin 34 Suriyeli’yi katlettiği ve 77 kişiyi yaraladığı vurgulandı. Katledilenlerin çoğunluğunun sınır hattında bulunan tarla sahipleri (çiftçi) ve çocuklar olduğu belirtildi.