QSD: Siyasi sürecin başlangıcı DAİŞ'in sonu olur

QSD, özgür ve çoğulcu bir Suriye’nin güvencesi olduklarını belirtti, "Suriye’de siyasi sürecin başlangıcı, DAİŞ’in sonu anlamına gelecektir" dedi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Genel Komutanlığı, DAİŞ çetelerine karşı zaferin yıl dönümüne ilişkin bugün yazılı açıklama yayımladı.

'İŞ BİRLİĞİMİZ DEVAM ETMEKTE'

QSD'nin açıklaması şöyle:
"QSD Genel Komutanlığı olarak, DAİŞ adlı örgütün yıkıldığı, Kuzey ve Doğu Suriye topraklarının tamamen kurtarıldığı, Uluslararası Koalisyon ile Kobanê savaşında başlayan ve Baxoz’daki savaşımızla 5 yılını geride bırakan iş birliğimizin zafer ilanı olan 23 Mart 2019 gününün yıl dönümünü kutluyoruz. Bu iş birliğimiz DAİŞ’in dünya için yaratabileceği tehlikelere karşı yeni aşamasında devam etmektedir.

'YÜZLERCE İNSANIN AKIBETİ İÇİN DESTEK BEKLİYORUZ'

Terör örgütüne karşı askeri operasyonlarımızın sona ermesinin ardından DAİŞ’li tutuklular ve aileleri konusunda daha büyük bir mücadele yürütülmüş, gizli hücre yapılanmalarına karşı 305 eylem düzenlenip 376 DAİŞ’li terörist yakalanmıştır. Bu iş birliğimiz içerisinde en büyük eylem, terör örgütünün başı Ebubekir El Bağdadi ve diğer çete başlarına karşı yapılmış olup, mücadele kapsamında birçok eylemimiz devam etmektedir.
Uluslararası destek olmadığı için DAİŞ’li tutuklular ve aileleri konusunda büyük zorluklar yaşıyoruz. Bunlarla birlikte uluslararası toplumdan, DAİŞ’li teröristler tarafından kaçırılan yüzlerce insanın akıbeti için destek bekliyoruz.

TÜRKİYE'NİN İŞGALCİ SALDIRILARI

Türk devletinin Serêkaniye ve Gire Spî’ye yönelik işgal saldırıları başladığında güçlerimizin DAİŞ çetelerine yönelik yaptığı operasyonlar olumsuz etkilendi. Bazı güçlerimizin yerlerini kaydırmak zorunda kaldık. Uluslararası Koalisyon Güçleri batı bölgelerinden çekildi. Reqa, Minbic, Tebqa, Gire Spî gibi bölgelerde DAİŞ’e yönelik operasyonlar azaldı. DAİŞ’liler bunu fırsat bilerek tekrar örgütlenmeye çalıştı. Fakat Özerk Yönetime bağlı güçlerimiz bölgenin istikrarı ve güvenliği için buna tekrar müdahale etti.
Yine daha önce DAİŞ’te yer almış radikal cihatçıların Serêkaniye ve Gire Spî işgalinde yer aldıklarını belgeledik. Bu tüm bölgeler için tehlike oluşturan bir durum oldu. Uluslararası toplumun bu duruma dikkat etmesi ve işgal edilen bölgelerden göç ettirilenlerin tekrar yurtlarına dönmesini sağlaması gerekir.

‘TEDBİRLERE DEVAM ETMELİYİZ'

Bugün DAİŞ’in sözde halifeliğine son vermemizin üzerinden bir yıl geçti. Ancak DAİŞ tehlikesi devam ettiği için, aldığımız tedbirlere devam etmeliyiz. Bölge temsilcilerinin uluslararası diyaloglardan uzak tutulması, DAİŞ tehlikesinin geri dönmesine neden oluyor. Ekonomik ve askeri açıdan hala güçlü olan örgüt kaostan faydalanıp, yeniden canlanabilir. Bu nedenle Suriye’de siyasi sürecin başlangıcı, DAİŞ’in sonu anlamına gelecektir. QSD olarak özgür ve çoğulcu bir Suriye’nin güvencesi olduğumuzu belirtiyoruz.”