QSD: 2023’te 237 işgalci öldürüldü

QSD, 2023 yılı savaş bilançosunu açıkladı. Bilançoya göre, QSD güçlerinin yıl içinde gerçekleştirdiği 143 operasyonda 52 Türk askeri ile 185 çete öldürüldü, 173 QSD savaşçısı da şehit düştü.

Suriye Demokratik Güçleri (QSD) Basın İrtibat Merkezi, işgalci Türk devleti ve çetelerinin 2023 yılında Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının ve QSD’nin öz savunma eylemlerinin bilançosunu açıkladı. 

QSD’nin resmi internet sitesinde yayınlanan bilançoda, işgalci Türk ordusu ve çetelerinin 2023 yılı boyunca öz savunma noktalarının yanı sıra sivil yerleşim yerlerini ve hizmet kurumlarına saldırılar düzenlediği; aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca kişinin şehit düştüğü belirtildi. 

Şam Hükümeti’ne bağlı paralı-silahlı grupların da Dêrazor’da birkaç kasabaya saldırarak QSD savaşçılarını şehit ettiği hatırlatılan açıklamada, işgalciler ve çeteleriyle temasın sağlandığı Şehba, Minbic, Eyn İsa, Til Temir ve Zergan’da, yine Şam Hükümeti’ne bağlı çetelerin saldırdığı Dêrazor’da öz savunmanın geliştirildiği ve güvenliğin sağlandığı kaydedildi. 

QSD güçlerinin bölgenin tümüne yönelik saldırılar karşısında öz savunma temelinde operasyonlar gerçekleştirdiği belirtilen açıklamada, işgalcilere ve çetelere ağır darbeler vurulduğu kaydedildi.

Bilançoya göre işgalci Türk devleti ve çetelerinin 2023 yılında gerçekleştirdiği saldırılar: 

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin belgelenen toplam saldırı sayısı: 798 

a- Ağır silahlarla yapılan saldırılar: 578

b- Savaş uçakları, insansız hava araçları ve kamikaze dronlar ile yapılan saldırılar: 103

c- Suikast silahları ve makineli tüfeklerle yapılan saldırılar: 25

d- Mayın ve patlayıcılarla yapılan saldırılar: 2

QSD’NİN ÖZ SAVUNMA EYLEMLERİ 

Bilançoda QSD güçlerinin öz savunma hakkı temelinde saldırılara karşı gerçekleştirdiği eylemlere ilişkin de şu bilgiler paylaşıldı:

 Sürpriz operasyonlar, ağır silahlar ve suikast silahları ile toplam 143 eylem gerçekleştirilmiştir.

Eylemlerde öldürülen düşman sayısı: 52’si işgalci Türk askeri, 185’i çete olmak üzere 237.

Yaralanan düşman sayısı: 91’i işgalci Türk askeri, 204’i çete olmak üzere 295 

Eylemlerde onlarda düşman aracı, mevzileri ve noktası da imha edilmiştir. 

173 QSD SAVAŞÇISI ŞEHİT 

Bilançoda işgalci Türk devleti ve çeteleri, DAIŞ ile Şam Hükümeti’ne bağlı çetelerin saldırılarına karşı gösterilen direnişlerde, yine meydana gelen kazalarda toplam 173 QSD savaşçısının şehit olduğu, 15 savaşçının da yaralandığı belirtildi.

İşgalciler ve çetelerinin saldırılarında şehit olan siviller

İşgalci Türk devletinin saldırıları: 11’i çocuk 39 şehit.

Toplam yaralı sayısı: 5’i çocuk 83 kişi. 

İşgalci Türk devleti ve çetelerinin sivilleri ve altyapı-hizmet kurumlarını hedef alan saldırılarına yer verilen bilanço da şu bilgiler paylaşıldı:

6 Şubat’ta Kuzey Kürdistan, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremin hemen ardından işgalci Türk ordusunun ağır silahlarla 24 kez saldırıda bulunduğu kaydedilen bilançoda SİHA’ların 348 defa bölge üzerinde uçuş yaptığı, helikopter ve savaş uçarlarının da 27 defa Suriye hava sahasını ihlal ettiği belirtildi.

SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRILAR

Bilanço da işgalci Türk devletinin Mart ayının ilk yarısında itibaren Fırat Nehri'nin suyu kesmesi sonucu Fırat Barajı'na gelen suyun azalmasın nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintilerinin yaşandığı, bazı kırsal bölgelerde halkın içme suyu sıkıntısı yaşadığına dikkat çekildi. 

Heseke'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Serêkaniyê’ye bağlı Alok Su İstasyonu’nun Türk devleti tarafından 27 Haziran’da yeniden kapatılarak Heseke ve çevresinde yaşayan bir milyon insanın susuz bırakıldığı ifade edilen bilançoda çetelerin istasyonu defalarca kapatarak halkın sıkıntılarını arttırdığına vurgu yapıldı.

 2023 yılı içerisinde sivilleri ve bölgenin altyapısını hedefleyen diğer saldırılara ilişkin de bilançoda şu bilgiler paylaşıldı:

İşgalci Türk devleti 5 Ekim 2023 sabahı savaş uçakları, SİHA, tank, toplar ve füzelerle Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine saldırarak, su, elektrik, petrol istasyonları, tahıl ambarları ve okulları hedef almıştır. 

– 02/04/2023 tarihinde işgalci Türk ordusu Til Temir ilçesine bağlı Eyn El-Ebid köyünü bombalayarak aynı aileden iki kız kardeşi şehdi etmiş, üç erkek kardeşi de yaralamıştır. Yaralı kardeşlerden biri daha sonra şehit oldu. 

– 08/08/2023 tarihinde, M4 karayolunun güneyinde yer alan Siluk ilçesine bağlı El-Şereqa köyünü top atışlarıyla bombalanması sonucunda, evleri topların hedefi olan bir kadın ve iki çocuğu şehit olmuş, bir kadın ve iki çocuk yaralanmıştır. 

– 01/09/2023 tarihinde, Minbiç'in kuzeybatı kırsalında bulunan El-Muhsetan köyünün ağır silahlarla bombalanması  sonucu 4 çocuk şehit oldu.

 – 06/09/2023 tarihinde işgalci Türk ordusunun Minbiç ilçesinin batı kırsalındaki Tehna köyünü ağır silahlarla bombalaması sonucunda aynı aileden 3 çocuk yaralandı.

– 23/08/2023 tarihinde, işgalci Türk ordusuna ait bir insansız hava aracı, Qamişlo-Amuda yolu üzerindeki Til Şeir köyü kavşağı yakınlarında Jin TV’ye ait gazetecileri taşıyan bir aracı bombalaması sonucunda TV’nin çalışanlarından Necmeddin Faysal Hac Sinan şehit oldu bir gazeteci de yaralandı.

– 08/10/2023 tarihinde işgalci Türk ordusunun Tirbesipiyê’ye bağlı El-Bişêriyê köyünde pamuk tarlasında çalışan işçileri hedef alması sonucunda 5 kişi yaralandı. 

– 09/10/2023 tarihinde, işgalci Türk ordusunun Eyn İsa’ya bağlı Mestur köyünü havan toplarıyla bombalaması sonucunda, evlerine top mermisi düşen iki çocuk şehit oldu. 

– 07/10/2023 tarihinde, Eyn İsa’nın batı kırsalındaki El-Xalidiye köyünün bombalanması sonucunda evlerine top mermisi düşen 65 yaşında bir kadın yaşamını yitirdi, 70 yaşındaki eşi de yaralandı. 

– 08/10/2023 tarihinde Türk savaş uçakları, Derik’in 15 kilometre güneyindeki Hemze Beg köyünde bulunan ve uluslararası koalisyon tarafından desteklenen uyuşturucuyla mücadele güçlerinin eğitim gördüğü İç Güvenlik Güçleri Akademisini bombaladı. Saldırıda 29 kişinin şehit oldu, onlarca kişi de yaralandı. 

– 25/12/2023 tarihinde, Türk SİHA’ları, Qamişlo kentindeki SİMAV matbaası, Sedkop benzin istasyonunu, tüketim malları deposunu, bir sanayi tesisini, iki inşaat şirketi, Corona Hastanesi, bir hastane, bir elektrik santrali, bir yem deposu, bir diyaliz merkezi ve bir oksijen laboratuvarı, seramik deposu, Perşembe Pazarı, bir otobüs durağı, bir inşaat deposu, Umm El-Firsan köyü ve temizlik malzemeleri üretim tesisi, Amude’de bulunan bir zeytin fabrikası, tahıl ambarı ve bir düğün salonunu bombaladı. 

Koban’ê de ize bir otopark, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) tarafından desteklenen Miştenur hastanesi, bir şirket, bir tavuk çiftliği, araç tamir merkezi ve bir inşaat şirketi bombalandı. 

Saldırılarda 8 kişi şehit oldu.

İşgalci Türk savaş uçakları ile SİHA’lar tarafından toplam 74 sivil tesis, petrol istasyonları ve altyapı merkezleri bombalanmıştır.