Halklar Türk işgaline karşı yürüdü

İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı Amûdê, Girkê Legê ve Dêrik’te halk alanlara çıktı.

İşgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarına ve köylerin bombalanmasına karşı Qamîşlo kantonu halkı, alanlara çıktı. Dêrik, Berav ve Koçerat bölgelerinden yüzlerce kişi Dêrik’deki Azadi Meydanı’nda bir araya gelerek, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'deki soykırım saldırılarını protesto etti.

Azadi Meydanı'ndan başlayan eylem, Dêrik'teki Şehit Aileleri Meclisi'ne kadar devam etti. Eylemciler, "Türk işgaline hayır", "Yaşasın Önder Öcalan'ın direnişi", "İhanete hayır", "Kürt halkının birliğine evet" sloganları attı.
Halk, ayrıca bölgenin hava sahasının kapatılmasını talep eden yazıların bulunduğu pankartları, işgalci Türk devletinin hedef aldığı Kuzey ve Doğu Suriye'de yaşayan çocukların ve sakinlerin fotoğraflarını da taşıdı.
Şehit Aileleri Meclisi binası önünde yürüyüş mitinge dönüştü. Burada Kanaat Önderleri Meclisi adına konuşan Şêx Sinan Seydoş, işgalci Türk devletinin çocukları ve halkı hedef alarak dinlerin tüm kırmızı çizgilerini ve uluslararası hukuku ihlal ettiğini ifade etti.
Seydoş, faşist Türk devletinin amacının bölgede yeni Osmanlı İmparatorluğu'nu yeniden canlandırmak ve onları katletmek olduğunu ancak bölge halkının bu planlara karşı çıkacağını söyledi.
Şehitler sayesinde elde edilen kazanımları korumak ve bu saldırılara karşı birlik oluşturmak gerektiğini kaydeden Seydoş, hukuk ve insan hakları kuruluşlarına görevlerine karşı dik durmaları ve saldırılara sessiz kalmamaları çağrısında bulundu.


GIRKÊ LEGÊ
Qamîşlo kantonunun Girke Legê ilçesinde yüzlerce kişi, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi ve işgalci Türk ordusunun Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarını protesto ederek Şehit Xebat Meydanı'na yürüdü.
İlçenin ana caddelerinde yürüyen eylemciler, Abdullah Öcalan'ın posterlerini ve "Önder Öcalan'a özgürlük" yazılı pankartları taşıdı.
İlçenin ana caddesinde konuşan Girke Legê Demokratik Birlik Partisi (PYD) üyesi İdrîs Ehmed, Abdullah Öcalan'ın İmralı cezaevindeki direnişine işaret ederek, "Önder Öcalan'ın İmralı cezaevindeki direnişi Kuzey ve Doğu Suriye halkı için güç kaynağıdır" ifadelerini kullandı.
İdris Ehmed, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için mücadele ve eylemlerin artırılması, yine Türk devletinin soykırımcı saldırılarına karşı halkı mücadele etme çağrısında bulundu.


AMÛDÊ
Amûdê ilçesi halkı, Amûdê’deki Rus ilişkiler merkezi önünde eylem yaparak işgalci Türk devletinin saldırılarını kınadı. Halk, ayrıca Rusya'yı Türk işgalinin suçlarına karşı tutumunu netleştirmeye çağırdı.
Protestoya katılanlar, Şengal Meydanı’ndan ilçenin güneyindeki Rus ilişkiler merkezine yürüdü ve sürekli şehitlere bağlılık sloganları attı.
Eylemciler, Türk devletinin insansız hava aracıyla düzenlediği saldırılarda yaralanan çocukların fotoğraflarını, sivil örgütlerin, Kuzey ve Doğu Suriye siyasi partilerinin, Şehit Aileleri Meclisi'nin bayraklarını ve "Rusya, mazlumların düşmanıdır" yazılı pankartları taşıdı.
Kongra Star Amûdê Koordinasyon Üyesi Cemila Mihemed, Rus ilişkiler merkezi önünde yaptığı konuşmada, Türk devleti ve çetelerinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları sonucu binlerce çocuğun şehit olduğunu ifade etti.
Cemila, "Askeri güçlerimiz başarılarımızı koruyor. Rusya ve ABD, Türkiye'nin barbar saldırılarına karşı sağlam bir tavır almalı ya da topraklarımızı terk etmelidir" dedi.
Protestocular adına bir heyet, işgalci Türk devletinin saldırılarına ve Kuzey ve Doğu Suriye halkına karşı işlenen suçlara karşı Rusya’nın tutumunu netleştirmesi için Rusya ilişkiler merkezindeki yetkililerle görüştü.