Qamişlo'da Paris'teki katliam protesto edildi

Qamişlo Kantonu’ndaki yüzlerce kişi, Paris’teki ikinci Kürt katliamını protesto etti.

Qamişlo merkez ve ilçelerinde dün Paris’te Ahmet Kaya Kürt Kültür Merkezi’nde düzenlenen ve 3 kişinin şehit olduğu katliam farklı eylemlerle kınandı.

Qamişlo Halk İnisiyatifi, yüzlerce kişinin katılımıyla bir yürüyüş düzenledi.

Yürüyüş, kentin doğusundaki Şelah Camisi önünde başladı.

Mezopotamya Kültür ve Demokratik Sanat Hareketi ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını taşıyan halk, sık sık “Yaşasın Paris’teki Kürt direnişi”, “Türk devleti işgalci bir devlettir” sloganlarını attı.

Soni Kavşağı’na ulaşan kitle burada açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan Qamişlo Kantonu Halk İnisiyatifi üyesi Perwîn Yûsif, Paris’te gerçekleşen ikinci katliamı kınayarak, “İşgalci Türk devleti saldırılarında özgür kadınları hedef alıyor. Dün Paris’te gerçekleşen vahşi katliam, 10 yıl önce kadın haklarını savunan ve buna önderlik eden Sakine Cansız (Sara), Leyla Şaylemez (Ronahî) ve Fidan Doğan’ın (Rojbîn) katliamının devamıdır” dedi.

Perwîn Yûsif, ilgili tarafları katliamın sorumlulardan hesap sorması çağrısı yaparak, gerçek failler ortaya çıkarılıncaya kadar alanlarda olacaklarını belirtti.

TIL KOÇER

Til Koçer ilçe halkı da Delê Kavşağı’ndan, Halk Belediyesi binasına doğru yürüdü. İlçe halkı, ikinci Paris katliamı şehitleri Emine Kara, sanatçı Mir Perwer ve Abdurehman Kızıl’ın fotoğraflarını taşıdı.

Delê Kavşağı’nda kısa bir konuşma yapan Til Koçer Şehit Aileleri Meclisi üyesi Yasîn Kino, “Kürt Kültür Merkezi’ne yapılan saldırı, Kürtlerin irade, dil ve kültür sahibi olmalarını kabul etmediklerinin açık bir mesajıdır. Bu yüzden Kürtlerin şehitlerin kanıyla elde ettikleri kazanımları yok etmeye çalışıyorlar” dedi.

Yasîn Kino konuşmasının sonunda mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

AMÛDÊ
Amûdê ilçesinde de Kadın Din Meclisi bir açıklama yaptı.

Meclis üyesi Meha Sado tarafından okunan açıklamada, “Kürt davası ve yaşam hakkına karşı daha ne kadar sessiz kalınacak? Kürt tarihini, medeniyetini ve kültürünü imha etme girişimlerine karşı ne kadar ses çıkarılmayacak" denildi.

Açıklamanın devamında 9 Ocak 2013’te Paris’te şehit düşürülen Sakine Cansız ve yoldaşları anıldı.

Öte yandan ilçedeki sanatçılar da katliama karşı açıklama yaptı. Horî Kültür ve Sanat Merkezi önünde yapılan açıklamayı, Cizre Bölgesi Aydınlar Birliği üyesi Arişk Barava okudu.

Açıklamada saldırının Kürt kültürünü yok etme kapsamında gerçekleştirildiği ve 2013’te 3 Kürt öncü kadının katledildiği saldırıya işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi: “Bu saldırı Türk istihbaratı tarafından organize edilmişti. Bu da her iki saldırının birbirinden bağımsız olmadığını kanıtlıyor. Türk istihbaratının bu saldırılarda parmağı var.”

Sanatçı ve aydınlar açıklamasında dünyadaki aydınlara insanlık dışı saldırılara tepki göstermesi çağrısı yaptı.

Açıklama "Şehîd namirin", "Bimre dewleta Tirk a faşîst " ve "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla sona erdi.