PYD: Qamışlo Serhildanı, tarihsel bir ayaklanmaydı

Qamişlo Serhildanı’nın yıldönümüne ilişkin açıklama yapan PYD Genel Meclisi, “Rojava’da yaşayan Kürt halkının tarihinde önemli bir değişimdi” dedi.

2 Mart Qamışlo Serhildanı’nın 15'inci yıl dönümüne ilişkin yazılı bir açıklama yapan PYD Genel Meclisi Suriye rejiminin halklar arasında fitne çıkarmak istediği ancak Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan Kürt, Arap, Süryani ve Asuri halkları arasındaki dayanışma ile bu girişimin boşa çıkarıldığını belirtildi.

Qamışlo Serhildanı’nın Rojava’da yaşayan Kürtler için tarihsel bir değişim olduğunu belirtilen açıklamada şunlara yer verildi: “Suriye rejimi, Qamışlo’da Kürt halkına bir katliam daha yapmayı amaçlamış, ancak Kürt halkı, ortaya koyduğu duruşla tarihsel bir ayaklanma başlatmıştır.

Bu serhildandan 2 ders çıkardık; birincisi bilinçli ve örgütlü olan bir halk gelişebilecek tüm komploların ve yaratılmak istenen tüm fitneleri boşa çıkarıp duruşuyla cevap verebileceği; ikincisi ise, özsavunmanın halkların temel savunma modeli olduğudur. Bu esaslar üzerinden bizler PYD olarak 3’üncü kongremizde Rojava’da Demokratik Özerk Yönetim projesini önerdik” denildi.

Rejim, Rojava'da yaşayan halklar arasında nifak tohumları ekerek karışıklık çıkarmak istiyordu. Ancak bugün Kuzey ve Doğu Suriye halklarının aralarının arasında güçlü birlikteliğin, bu girişimi boşa çıkardığını görüyoruz.''

PYD Genel Meclisi, açıklamasının sonunda, Qamişlo Serhildanı şehitlerini izinde Demokratik Suriye'nin inşasının gerçekleştirileceği sözünü yineledi.