PYD: Efrîn direnişi, Kobanê direnişinin ikinci yüzüdür

Efrîn’i işgal saldırılarını kınayan PYD, Rusya ve ABD’den Türk devletinin Efrîn işgal saldırılarına karşı tutumunu netleştirmesini istedi.

Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yapan PYD, Efrîn direnişinin Kobanê direnişinin ikinci yüzü olduğu belirtilerek, “Türk devleti ve çetelerinin kaderi de DAİŞ çetelerinin Kobanê’deki kaderine benzeyecek” denildi.

Açıklama şöyle:

“Efrîn halkının direnişi zafere kadar devam edecek. Bir kez daha Türk devletinin terör örgütlerine en çok destek veren güç olduğu ve bunu sonlandırmayacağı ispatlanmıştır. DAİŞ’i destekleyen ve örgütleyen Türk devleti, 2 yıldan fazla bir süredir DAİŞ’in saldırması için yol açtı, şimdi de tüm gücüyle DAİŞ ve diğer silahlı grupları güçlendirmek için hareket ediyor. Bu, halkı tarafından yönetilen Efrîn’i tehdit ve bombalama yoluyla gerçekleşiyor. Efrîn, güvenliğiyle binlerce Suriyeli göçmenler için merkez olmuştu.

Efrîn’deki istikrar ortamı, özellikle de DAİŞ çeteleri ve ortaklarının büyük darbe almasından sonra, Türk devletinin siyaset ve planlarına göre değil. Reqa’nın YPG, YPJ öncülüğünde ve QSD çatısı altındaki tüm güçler tarafından özgürleştirilmesinin ardından saldırı ve tehditleri arttı. Türk devleti, çetelere destek verdiği ispatlandığı için Reqa’yı özgürleştirme hamlesinden uzak tutuldu.

Türk devleti kendi içinde ve dışarıda büyük bir kriz içinde yaşıyor. Başından beri Efrîn’e saldırmak için bahaneler arıyor. Aslında amacı içte yaşadığı krizi dışarıya taşırmaktır. Erdoğan Efrîn’i işgal planıyla herkesin dikkatlerini dağıtarak yolsuzluk dosyalarını gizlemek istiyor.

Halep’in Suriye rejimine tesliminden sonra, teslim anlaşması İdlib’in büyük bir kısmında devam ediyor. Bölgedeki siyasetini doğrudan müdahale ya da çeteleri eliyle gerçekleştirmektedir. Şimdi de Efrîn’i işgal etmek istiyor. Türk devletinin Efrîn’e saldırıları, Rojava-Kuzey Suriye halkının Özerk Yönetim ilanının dördüncü yıldönümünde gerçekleşiyor. Özerk Yönetim, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu’nun temeli oldu ve Suriye krizinin çözümünde demokratik bir sistemi temsil ediyor.

PYD olarak Özerk Yönetim’in 4’üncü kuruluş yıldönümünü kutluyor, Efrîn’de sivillere yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz. Bir kez daha Efrîn’e saldırıdan tüm Suriye halkının zarar göreceğini vurguluyoruz. Efrîn’e saldırı, bölgenin demokratikleşmesi projesine karşıdır.

Rusya ve Amerika, düşmanca bombardımana karşı tutumunu açıklamalı, tutumunu netleştirmelidir. Tutumlarının net olmaması, Türk devletinin saldırısına onay verdikleri anlamına gelmektedir.

Tüm dünyadaki Kürdistanlılar Efrîn direnişini desteklemelidir. Efrîn’de halkların kardeşliği temelinde ortak yaşamı esas alan demokratik proje saldırıya uğramaktadır.

Efrîn direnişinin Kobanê direnişinin ikinci yüzü olacağına söz veriyoruz. Saldırgan Türk devletinin akıbeti, DAİŞ çetelerinin Kobanê’deki akıbeti gibi olacak. Uluslararası topluma, BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi’ne yasalara ve sözleşmelere göre hareket ederek bölgeye saldırıları durdurmaları çağrısı yapıyoruz. Bir kez daha söylüyoruz, Efrîn tüm düşmanlarını yenilgiye uğratacak!”