PYD: DAİŞ çeteleri uluslararası mahkemelerde yargılansın

Gurzê Gelan Hamlesi şehidi 121 savaşçıyı anan PYD, DAİŞ çetelerinin yargılanması için uluslararası mahkeme kurulması çağrısı yaptı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD), DAİŞ çetelerinin 20 Ocak 2022 tarihinde Hesekê’de Sinaa cezaevine yönelik saldırısının yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

Türk devleti destekli saldırının hatırlatıldığı PYD açıklamasında, şöyle denildi: “DAİŞ çetelerinin 2019'da Baxoz'da coğrafi olarak yok edilmesinin ardından DAİŞ çeteleri, Hesekê’nin Xiwêran mahallesinde bulunan ve 3 binden fazla DAİŞ'li çetenin tutulduğu Sina Cezaevi’ne saldırı düzenledi. Cezaevinde ayaklanan çeteler, güvenlik görevlilerini kaçırdı. Ancak Demokratik Suriye Güçleri (QSD), İç Güvenlik Güçleri ve Anti Terör Güçleri (YAT), cezaevini ve çevresini sardı. Günlerce süren savaşın ardından QSD, cezaevini kontrol altına alarak kaçmaya çalışan çete üyelerini tutukladı. Aynı zamanda işgalci Türk devleti ve çeteleri Til Temir'e saldırdı. Bu, işgalcilerin saldırıları ve eylemlerinin bağlantılı olduğunu gösterdi. DAİŞ'i canlandırmak ve Özerk Yönetim bölgelerinde kaos yaratmak amaçlı bir komplo olduğu kısa sürede ortaya çıktı.”

QSD’nin söz konusu komployu direnişle bozguna uğrattığı, bu uğurda 121 QSD savaşçısı ve güvenlik gücünün şehit düştüğü belirtilen açıklamada, “Bu saldırı, bu hücrelerin tehlikesi, birçok yerel devletin Suriye'deki çatışmayı sürdürmek ve Özerk Yönetim bölgelerinde DAİŞ’i yeniden canlandırmak çıkarlarına olduğu için kullandığı ortaya çıktı” ifadeleri kullanıldı.

Bölgeyi DAİŞ ve destekçilerinin teröründen korumak için canlarını feda eden 121 şehidin anıldığı; aynı zamanda QSD ve Güvenlik Güçleri’nin bölgeyi korumak için yürüttüğü direnişin, ve halkın verdiği desteğin selamlandığı açıklama şöyle devam etti: “

“Uluslararası toplumu ve Uluslararası Koalisyonu bu hastalığı ortadan kaldırmaya, Kuzey ve Doğu Suriye'de cezaevlerinde DAİŞ vatandaşlarının bulunduğu devletlere baskı yapmaya, uluslararası bir mahkeme kurmaya, bu tutsakları yargılamaya çağırıyoruz. Türk devletinin Özerk Yönetim bölgelerine müdahalesine son verilmelidir. QSD dış saldırılara karşılık vermekle meşgul olacağından bölgede DAİŞ'in yeniden canlanması için şartlar uygun olacaktır.”