Paris şehitleri Qamişlo ve Tirbespiyê’de anıldı

Paris’te 9 Ocak 2013’te Türk devletinin katlettiği üç kadın devrimci Rojava’nın Qamişlo ve Tirbespiyê kentlerinde anıldı.

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013 tarihinde Türk devleti tarafından katledilen Kürdistan İşçi Partisi (PKK) kurucularından Sakine Cansız (Sara), Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) temsilcisi Fidan Doğan (Rojbîn) ve Gençlik Hareketi üyesi Leyla Şaylemez (Ronahî) şehadetlerinin 10’uncu Rojava’nın bir çok kentinde anıldı.

QAMIŞLO

Qamişlo’da Kongra Star öncülüğünde “Sara ve Evinlerin mücadele ruhuyla katilleri yeneceğiz” sloganıyla bir yürüyüş organize edildi.

Korniş Mahallesi’nde başlayan yürüyüşte STK yönetici ve üyeleri, şehit aileleri, Devrimci Gençlik Hareketi üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

Yürüyüş sırasında sık sık “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana Rêber Apo”, “Ji jinê netirse jinê azad” sloganları atıldı.

Yürüyüş Birleşmiş Milletler (BM) Temsilciliği önünde son bulurken burada bir konuşma yapan Kongra Star Qamişlo Kantonu Yönetim Kurulu Üyesi Şeha Xelil, Paris şehitlerini andı.

Şeha Xelil, “Dersim’in kızı heval Sakine en başından ‘Jin, Jiyan, Azadi’ mücadelesini vermiş, bize örnek olmuştur” dedi.

Şeha Xelil, “Onların şahsında özgürlük mücadelesini yok etmek istiyorlar, saldırılarını arttırıyorlar. Evinlerin katledilmesi de bu plan doğrultusunda gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Saldırılar karşısında tüm kadınların ve halkların “Jin, jiyan, azadi” şiarını esas alarak mücadeleyi büyütmesi gerektiğini ifade eden Şeha Xelil, ortak ve güçlü mücadeleyle komplocuları ve katilleri yeneceklerini vurguladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Genç Kadınlar Birliği Qamişlo Birimi de aynı amaçla bir seminer verdi.  Gençlik Merkezi'nde düzenlenen seminere enstitü öğrencileri ve yüzlerce genç katıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye Genç Kadınlar Birliği Sözcüsü Rim Dada,  Türk devletinin dünyanın her yerinde öncü kadınları hedef aldığını belirterek, "Başûrê Kurdistan'da Nagihan Akarsel, Kuzey ve Doğu Suriye'de Jiyan Tolhıldan, 2013'te Sara, Leyla ve Fidan yoldaşlar, en son yine Paris'te Evin Goyi ile arkadaşları Türk devletinin eliyle katledildi. Türk devleti ve kapitalist sistem kadın özgürlük ideolojimizden korkuyor'' şeklinde konuştu.

Rim Dede, "Genç kadınlar olarak Önder Apo'nun felsefesiyle büyük fedakarlıklar yapıp mücadeleyi büyüterek şehitlere layık olabiliriz" diye ekledi.

TİRBESİPİYÊ

Qamişlo Kantonu’na bağlı Tirbesipiyê ilçesinde de bir seminer organize edildi.

Rojava Êzidî Kadınlar Birliği’nin organize ettiği seminerde Arapça ve Kürtçe verilen seminerde kısa bir konuşma yapan Êzidî Kadınlar Birliği üyesi Hediye Şemo, Paris’te katliamların genel olarak Kürtler, özelde ise Êzidîlere yönelik soykırım politikalarının devamı olduğunu söyledi.

Şemo, saldırılara karşı ortak mücadelenin büyütülmesi gerektiğinin altını çizerken, Fransa hükümetinden de sorumluların bulunması için üzerine düşeni yapmasını istedi.