Ortadoğulu gençler Kobanê'de ortak mücadeleyi tartışıyor

Kobanê'de düzenlenen 2'nci Ortadoğu Gençlik Konferansında bir araya gelen yüzlerce genç, ortak mücadeleyi tartışıyor.

Kobanê'de düzenlenen 2'nci Ortadoğu Gençlik Konferansı, Kobanê Kültür-Sanat Merkezi'nde tertip komitesinin açılış konuşması ve katılımcı gençlik örgütlerinin mesajlarıyla devam ediyor.

“Gençlik öncülüğünde çok-renkli ve demokratik Ortadoğu’ya" şiarıyla düzenlenen konferansa Kürdistan'ın dört parçasının yanı sıra Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin, Libya, Ermenistan, Mısır ve Türkiye'den 300'ü aşkın katıldı.

Ayrıca Tunus, Yemen, Afganistan, Kuzey Afrika ve Sudan'dan da delegeler skype üzerinden katılacak.

Öte yandan bazı ülkelerden gelen delegeler Suriye ve Kürdistan Bölge Hükümetleri tarafından engellendikleri için konferansa katılamadı.

Üç gün sürecek konferans tertip komitesinin açılış konuşması ve katılımcı gençlik örgütlerinin mesajlarıyla devam ediyor.

Tertip Komitesi adına yapılan açılış konuşmasında söz alan Harûn Apoyî, katılımcıları ve engellemelerden dolayı konferansa katılamayan delegeleri selamlayarak konuşmasına başladı.

ORTADOĞU GENÇLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Konferansın Ortadoğu gençliği için önemli bir adım olduğunu ve ilk konferansın 2015 yılında Amed'de düzenlendiğini hatırlatan Harûn Apoyî, "Bugün burada düzenlenen konferans Ortadoğu'nun geleceği açısından tarihi bir adımdır. İkinci kez Ortadoğu'da böyle bir konferans düzenleniyor” dedi.

Apoyî, “Diğer yandan Kuzey Suriye'nin böyle bir adıma öncülük etmesinin ayrıca anlamlı olduğunu belirtmek gerekir. Çünkü burada başta Kürt halkı olmak üzere bölge halklarının gençlerinin kanlarını feda ederek özgürleştirdiği topraklardır. Bu konferansta da bölgemiz Ortadoğu'nun realitesini göz önünde bulundurarak, gençlerin önemli kararlaşmalara gideceklerini umuyoruz" diye ekledi.

DEMOKRATİK ÇÖZÜME KATKI İÇİN MÜCADELE

Komelê Ciwan adına söz alan Rustem Dilşad ise Ortadoğu devriminde öncü rolün gençlerde olduğunu belirterek, bölgede çok büyük siyasal, toplumsal ve kültürel değişimlerin yaşandığı kaydetti.

Dilşad, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Gençler, sadece Kürdistan sahasında değil, Ortadoğu'da önemli gelişmelere öncülük etti. Yıllar önce Önderliğimiz böyle bir konferansın yapılması ve Ortadoğu'nun tüm renklerinin içinde bulunduğu bir kongre için önerilerde bulundu. Bizler de Önderliğimizin fikir ve felsefesi doğrultusunda bugün bir aradayız. Ortadoğu gençliğinin devrimci dinamiğinin yaşanan tüm sorunlara çözüm getireceğine inancımız tamdır. Yaşadıkları ülkelerin demokratik çözümüne katkı sunacaklarını bir kez daha vurguluyoruz."

ORTADOĞU KÖKLÜ BİR DİRENİŞ MİRASINA SAHİP

Dilşad'ın ardından söz alan Demokratik Öğrenciler Birliği üyesi Ehmed Osman da Kürt Halk Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı başlatılan açlık grevi eylemlerini selamladı. Ortadoğu'nun insanlığın ilk tarım ve kültür devriminin mekanı olduğunu ve bugün de yaşadığı krizlere rağmen o potansiyeli taşıdığını kaydeden Osman, şu ifadeleri kullandı: "İnsanlığın ilk yerleşim yeri, tarım devriminin ilk mekanı olan ve dünya uygarlık mirasına beşiklik eden Ortadoğu bugün büyük krizler yaşamaktadır. Ancak Ortadoğu bağrında barındırdığı bu büyük mirasla büyük bir çıkış potansiyeli de barındırıyor. Bizler Ortadoğu gençleri olarak, bu çıkışın lokomotif gücü pozisyonundayız. Bu konferansta bir araya gelişimiz de mücadele ortaklığı ve tecrübe aktarımlarının önemli bir adımı olacağına olan temennimizi bir kez daha belirtiyoruz."

KAPİTALİST SİSTEM VE REJİMLERİNE KARŞI MÜCADELE ARAYIŞI

Filistinli gençler adına konuşan Nadya Mehmûd, kapitalist sistem ve rejimlerine karşı mücadelenin yollarına ilişkin bir araya geldiklerini belirterek, şunları dile getirdi: "Halkların özgürlük mücadelesinin tecrübe ve yollarını görmek için bu konferansa katıldık. Kapitalist sistem ve rejimlerine karşı mücadele birliği ve çözüm yolları üzerine tartışmak için buradayız. Sözlerimi Filistinli şair Tofîq Ziyad'ın bir sözü ile tamamlamak istiyorum: Filistin davası hepimizin davasıdır."

Konferans öğlen arasının ardından Ortadoğu gençlik ve halk direnişleri üzeri sinevizyon gösterimi ve siyasi durum tartışmaları ile devam edecek.