Muslim: Kobanê’deki gibi planları bozuldu

PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Salih Muslim, Kobanê’ye işgal saldırısı gibi Hesekê’deki son saldırının da büyük planın bir parçası olduğunu ve yine Kobanê’de olduğu gibi bozulduğunu söyledi.

PYD Eşbaşkanlık Komitesi Üyesi Salih Muslim, Kobanê’nin tüm Kürtler için onur ve direnişin simgesi olduğunu aktardı. 

Kobanê’nin DAİŞ’ten temizlenerek özgürleştirilmesinin yıl dönümü vesilesiyle ANF’ye konuşan Salih Muslim, DAİŞ’in neden özellikle Kobanê’yi hedef aldığını şöyle anlattı: “O zamanki haritaya bakarsak, Serêkaniyê’nin batısından Efrîn’in sınırına kadar DAİŞ hakimdi. Sınır hattında Türkiye’yle beraber sadece Kobanê kalmıştı. Bu şehirlerin hepsiyle bağlantı kurup birbirine eklemek için Kobanê’nin düşürülmesi gerekiyordu, onlar için başka bir alternatif yoktu. Diğerleri hepsi teslim olmuş, Cerablus’tan batısına; Ezaz’a kadar Minbic de dahil hepsi DAİŞ kontrolündeydi. Güneyde Sirrîn, Reqa hakeza. Doğusunda Serêkaniyê, Girê Spî DAİŞ’te. Kobanê kalmıştı. O yüzden Kobanê’ye yüklendi, işgalin devamını sağlayıp tamamen bölgeye hakim olmak için… Bir çerçeve oluşturulmuştu. DAİŞ buraya gelecek, sonra Türkiye ve onun kurduğu başka çeteleri DAİŞ’ten devralacak ve kendi istediği yönetimi burada kuracaktı. Plan buydu. Türkler, ÖSO ve DAİŞ hep beraber saldırıp Kobanê’yi boğmak ve teslim almak istiyordu.”

ZAFERİN VE DEVRİMİN SEMBOLÜ

Gösterilen büyük direnişle bu planın boşa çıkarıldığını, Rojava Devrimi’nin başladığı Kobanê’de DAİŞ’in yenilgisinin de başladığını kaydeden Muslim, şöyle devam etti: “Kobanê bu anlamda sembolleşmiş durumda. Hem zaferin hem de devrimin sembolüdür. O yüzden herkesin hedefinde Kobanê var. Suriye rejimi ilk defa oradan çıkartıldı. Rusya, Suriye rejimini desteklediği için bunu kullanıyor. Türkiye, planlarının burada akamete uğramasını unutamıyor. Türkiye için bu bir onur meselesi haline gelmiş, nasıl bunun intikamını alabilirim psikolojisine bürünmüş durumda. Her fırsatta Kobanê’yi ele geçireceğim, diyor.”

Uluslararası ilişkiler bakımından ve Kürtler arasındaki ilişkilerde de Kobanê’nin çok büyük bir rolü olduğunu belirten Muslim, şunları söyledi: “Bütün Kürtler için Kobanê bir onur meselesi olmuştu. Kürtler her yerde Kobanê’yi destekledi. Kürtlerin birliği yine Kobanê’de sembolleşti. Bu yüzden bunu ortadan kaldırmak, efsaneyi yok etmek için bütün bu güçler Kobanê’ye saldırıyor.”

HESEKÊ’DE OLANLAR BÜYÜK PLANIN PARÇASI

Salih Muslim, Hesekê’de cezaevi merkezli yaşananları ise şöyle değerlendirdi: “Büyük bir plandı, DAİŞ tüm tecrübe ve desteğini devreye koydu. Zamanlaması, günü ve saati bile bu kapsamdadır. Hangi saatte, nasıl vuracakları, nerden kaçacakları, harita üzerinden çalışılmış. 6 aydan bu yana hazırlanmış bir plandı ve en ufak detayına kadar düşünülmüş. Hapishaneden çıkacak olanlar nereye yönelecekler, nereye gidecekler, tüm bunları kim karşılayacak; evlere mi, başka yerlere mi gidecekler; yolları, nasıl Türkiye’ye kaçacaklar, nasıl Serêkaniyê’ye kaçacaklar, bunlar hepsi planlanmış. Bunu uygulamaya çalıştılar, ancak hezimete uğradılar. Nasıl Kobanê’de DAİŞ’in ilerlemesi kırıldıysa Heseke’de de ikinci metotları kırıldı. Hem DAİŞ’e hem de DAİŞ destekçilerine bir ders oldu. Astana kararlarıyla bağlantılı bir plandı; Kuzey-Doğu Suriye sistemini çökertmenin parçasıydı. Daha önce ambargo uyguladılar, her taraftan sınır kapılarını kapattılar, Türkiye çeteleriyle beraber tüm cephelerden saldırılarını yoğunlaştırdı, bu da bir darbeydi. Plan boşa çıkartıldı.”