MSD ve Suriye Ulusal İttifakı’ndan ortak plan

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Suriye Ulusal İttifakı, Suriye krizinin çözümü için ortak çalışma planı için anlaştı.

Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Suriye Ulusal İttifakı, 27 Aralık 2022’de Kuzey ve Doğu Suriye genelinde yaptıkları bir dizin ziyaretin ardından bugün basın açıklaması düzenledi.

Rojava Stratejik Araştırma Merkezi’nin Qamîşlo’daki bürosunda yapılan toplantıda MSD Eşbaşkanı Emine Omer ve Suriye Ulusal İttifakı Genel Sekreteri Aram El Domanî konuşma yaptı.

TOPLANTININ GÜNDEMİ

İlk olarak söz alan Emine Omer, birçok konu ve tüm Suriyelileri ilgilendiren davayı tartıştıklarını söyledi. Öte yandan tartışılan konular arasında Türk devletinin bölgeye yönelik tehditleri, çıkarları ve amacının yanı sıra Suriye’de işlenen suçlar, demografik değişim ve mültecilerin dönüşünün olduğunu belirtti.
“Toplantıda Rusya’nın arabuluculuk ettiği Türkiye-Suriye yakınlaşması, bu yakınlaşmanın bölgenin güvenliği ve istikrarı üzerindeki tehlikesini ele aldık” diyen Emine Omer, şunları ekledi: “Suriye krizinin çözümünün engellenmesi ve siyasi bir çözüme varmayı tartıştık. Aynı zamanda BM’nin 2254 sayılı kararına göre siyasi çözüm için verilen emekleri de ele aldık.”

Emîne Omer, "MSD ve Suriye Ulusal İttifakı arasında pek çok ortak nokta var. Bu noktalar önümüzdeki aşamada pratik bir şekilde hayata geçirilecek” dedi.

'BİRÇOK ORTAK HEDEFİMİZ VAR'

Suriye Ulusal İttifakı Genel Sekreteri Aram El Domanî ise Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin deneyimini kutlayarak, “MSD ve Suriye Ulusal İttifakı arasındaki bu görüşme, Washington ve Avrupa’da yapılan birçok görüşmenin ardından gerçekleşti. Birçok ortak hedefimiz var. Bu ziyaret aynı zamanda sivil yönetim işleyiş mekanizmasını tanımak için de yapıldı. Bu tecrübeyi Suriye genelinde hizmet, güvenlik ve istikrarın sağlanmak için Kuzey ve Doğu Suriye’de gördük” dedi.

MSD ile ortak amaçlarının Suriye halkının acılarını sonlandırmak olduğunun altını çizen El Domanî, Suriye halkının bugün birçok engelle karşı karşıya olduğunu, BM’nin 2254 sayılı kararı, Astana toplantıları ve ‘silahsız bölgelere’ saldırıların ardından devletlerin de mevcut sorunları kullandığını belirtti.

El Domanî, tüm bu gelişmeler sonucunda Suriye’de demografik değişimlerin meydana geldiğini, güney bölgelerinin Şam hükümetine teslim edildiğini ve halkın Suriye’nin kuzeyine göç ettiğini kaydederek, "Ayrıca işgalci Türk devleti de Kuzey ve Doğu Suriye’ye çok sayıda askeri saldırı düzenledi. Saldırılar sonucunda binlerce yurttaşımız göçertildi, Efrîn bunun örneğidir" dedi.


Aram El Domanî, Suriye’de siyasi bir çözüm ve demokratik değişim sağlamak için ulusal demokratik güçler arasında ortak bir form bulduğu için MSD’ye teşekkür etti.