MSD Eşbaşkanı: Suriye halkları ile diyaloğa hazırız

Girê Spî’deki canlı kalkan eyleminde konuşan MSD Eşbaşkanı Umer: Türkiye, Suriye’deki krizi fırsata çevirmeye çalışan devletlerden biridir.

Türk devletinin işgal tehditlerine karşı Girê Spî’nin El-Munbetih Mahallesi ile El-Refa ve Nis Til köylerinde başlatılan canlı kalkan eylemleri devam ediyor. Eyleme bugün Kobanê, Minbic, Tabqa ve Reqa’dan gelen yüzlerce kişi daha dahil oldu.

El Munbetih’te kurulan canlı kalkan çadırına bugün Kuzey ve Doğu Suriye’nin çeşitli kentlerinden gelen binler dahil olurken, eylemciler “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Türk işgalciliğine hayır” ve “Canla kanla seninleyiz Suriye” sloganları attı.

Eylemde konuşma yapan Suriye Gelecek Partisi Fırat Bölgesi Eşbaşkanı Kedîm Îbrahîm, eyleme katılan binlerce kişinin Türkiye’nin tehditlerine karşı diyalog ve halkların kardeşliği mesajını verdiğini söyledi. Erdoğan’ın Kuzey ve Doğu Suriye halklarına dayatmalarda bulunduğunu ifade eden Îbrahîm, “Erdoğan, yaptığı tehditler ile Kuzey ve Doğu Suriye halkları için sadece iki seçenek olduğunu gösteriyor. Ya onursuz bir şekilde yaşarsın ya da toprağın altına girersin seçeneklerini sunuyor. Buna karşı bizim cevabımız bellidir. Ya diyalog yoluyla oturur konuşur iyi iki komşu oluruz, ya da direnir toprağımızı ve onurumuzu koruruz” dedi.

UMER: KRİZLER SONUCU SURİYE TOPRAKLARI SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Daha sonra konuşan Demokratik Suriye Meclisi (MSD) Eşbaşkanı Emîne Umer, Suriye’de yıllardır süren kriz döneminde çok fazla komplonun geliştirildiğini ve bunun sonucunda Suriye topraklarının savaş alanına döndüğünü ifade etti. Suriye halklarının yaşanan savaşın ağır bedellerini ödediğini dile getiren Umer, “Türkiye, Suriye’deki krizi fırsata çevirmeye çalışan devletlerden biridir. Suriye krizinin başından bu yana kirli bir politika izliyor ve uluslararası güçler de bu konuda Türkiye’ye yardım ediyor.

Efrîn, Bab, Cerablus ve Ezaz işgallerinde olduğu gibi Suriye rejimi, Türkiye’nin işgal tehditlerine karşı halen sesini çıkarmış değil. Bu sessizlik Türkiye’nin Suriye topraklarını daha fazla işgal etmesinin yolunu açıyor” dedi.

Diyalog ile çözüm bulma arayışında ısrarcı olduklarının altını çizen Umer şöyle konuştu: “Biz halen diyalog ile sorunları çözme taraftarıyız. Suriye’de bulunan tüm bileşenlerle, muhalif cephe olsun rejim cephesi olsun herkesle oturup konuşmaya hazırız. Diyalog, sorunların çözümü ve beraberinde güven ve barışın tesisinin tek yoludur.

Türkiye’nin her tehdidi Suriye toprakları için birer tehlikedir. Bütün barışçıl çözüm yollarını kapatmaktadır. Bu tehditlerin sonunda büyük karışıklar çıkacak ve DAİŞ bundan fırsat elde edecektir. Birleşmiş Milletlere çağrımız Türkiye’nin bu tehditlerini durdurmasıdır.”

EBO: TÜRKİYE BİLMELİ Kİ BİZİM TOPRAKLARIMIZ GÜVENLİ

Minbic’ten eyleme katılanlar adına konuşma yapan Minbic Sivil Meclisi üyesi Mihemed Elî Ebo, Türkiye’ye mesaj vermek için eyleme katıldıklarını belirterek, “Biz burada Türkiye’ye sesleniyoruz. Eğer güvenli bir bölge istiyorsan bizim bütün topraklarımız güvenlidir. Kuzey ve Doğu Suriye toprakları şehitler sayesinde güvenli bir yer haline geldi. Birlikteliğimiz ile Kuzey ve Doğu Suriye’nin her karışını Türkiye için bir ateş topuna çevireceğiz” şeklinde konuştu.

ŞAHÎN: DAİŞ’E KARŞI İNSANLIĞI SAVUNDUK

Son olarak konuşan Fırat Bölgesi Yürütme Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Mihemed Şahîn, “Bu saatten sonra köleliği kabul etmeyeceğiz. Biz, teröre karşı insanlığı savunduğumuz için dünya bize borçludur. Buradaki duruşumuz barış isteğimizi tüm dünyaya duyuruyor. Biz kimseye silah doğrultmadık. Birine silah doğrultmuşsak kendimizi savunmak için yapmışızdır” dedi.

Sınırdaki canlı kalkan eylemleri sürüyor.