Macron: Fransa topraklarında Türk kanunlarıyla olmaz!

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, siyasal İslam ve “İslamcı ayrılıkçılığa” ülkesinde yer olmadığını vurgularken, “Fransa topraklarında Türk kanunları olmaz” diyerek Ankara’nın gönderdiği ‘imam’ ve ‘öğretmenlere’ yer olmadığının altını çizdi.

Mulhouse kentini ziyareti sonrasında bir basin konferansı düzenleyen Macron, “Siyasal İslam’ın Fransa’da yeri yok” dedi. Mulhouse kentinin “hassas” olarak tanımlanan Bourtzwiller mahallesini ziyaret eden Macron, “İslamcı ayrılıkçılık” ile mücadelenin Müslümanlara karşı olmadığına işaret etti.

CUMHURİYET İLKELERİNE AYKIRI FAALİYETLERE DİKKAT ÇEKTİ

Konferans öncesinde Boutzwiller semtinde gençler ile bir buluşma gerçekleştiren Macron’a kimi gençler, İslamcılık tartışması ile “damgalandıkları” eleştirisinde bulundu.

Macron ise, “Damgalamamak gerekiyor çünkü hepimiz Fransız kadın ve erkekleriz, ama artık insanların vaatte bulunmadığını iddia ederek Cumhuriyet’i terk etmesine izin vermemeliyiz” diye konuştu.

Macron, daha sonra mahallenin polis güçleri ile bir araya geldi. Macron’un saha ziyareti, 15-22 Mart tarihlerinde yapılacak yerel seçimlerin öncesine denk geldi. Macron’un bu vesileyle radikalleşme ve siyasal islama karşı hükümet stratejisini de detaylandırması bekleniyor.

Çok sayıda bakanın da hazır bulunduğu ziyarette konuşan Macron, “İslam bazılarının radikalleşmesi ve Siyasal İslam’a doğru gitmek isteyen çok sert hareketlerle birlikte kriz yaşıyor. Sadece şunu söylemek istiyorum; Siyasal İslam’ın yeri yok” dedi.

YURTDIŞINDAN FİNANSE EDİLEN ‘İBADETHANELERE’ DİKKAT ÇEKTİ

Cumhuriyet’inde vaat ettiklerini yerine getirmesi gerektiğini ifade eden Macron, “Ayrılıkçılığa karşı mücadele etmemiz gerekiyor çünkü, Cumhuriyet sözlerini tutmazsa, başkaları yerini doldurmak isteyecek” şeklinde konuştu.

Kendi stratejisinin iki ayak üzerine kurulu olduğunu belirten Macron, bunlardan ‘zorlayıcı’ olanın yurtdışından ibadet yerlerinin finanse edilmesi veya sözleşme dışı okullarda çocukların eğitimi olduğun kaydetti. Macron, ikinci ayağın ise radikal İslamcı kesimlerin örgütlendiği semtlerde ‘cumhuriyetin yeniden buraları fethetmesi’ olduğunu vurguladı.

TÜRK ÖĞRETMEN VE İMAMLARA SON!

Emmanuel Macron, daha sonra düzenlediği basın konferansında radikal İslamcılığın yayılmasına karşı atılacak adımların bazılarını sıraladı. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucu birçok ibadethanede ‘cumhuriyet değerlerine’ aykırı vaizler verildiği ve bu yönlü faaliyetler olduğunu dile getiren Macron, artık yurtdışından konsolosluklar aracılığıyla imam getirilmesine son verileceğini duyurdu. Macron, halen Cezayir, Fas ve Türkiye ile anlaşmalar kapsamında yıllık 300 imam geldiğini; bunun 2021’den itibaren sonlandırılacağını söyledi.

Macron, Ramazan ayı boyunca yurtdışından vaiz getirilmesi uygulamasının da sonlandırılacağını kaydetti.

Emmanuel Macron, birçoğunun Fransızca bilmediğini vurguladığı Türk imam veya Türkçe öğretmenlerinin getirildiği ELCO adlı uygulamaya son verileceğini sözlerine ekledi. 

Macron, buna ilişkin olarak bir soruya verdiği cevapta, “Düşünün ki, Cumhuriyetin 80 bin çocuğu Fransızca bilmeyen öğretmenlerce eğitiliyor, bu bir sorundur” diye çıkıştı.

TÜRKİYE’YE İŞ BİRLİĞİ YAPMADIĞI ELEŞTİRİSİ

Yurtdışından imam getirilmesi uygulaması nedeniyle yaşanan sorunlara dikkat çeken Macron, birçok yerde laiklik ve Cumhuriyet karşıtı vaizler verildiğini gördüklerini kaydetti.

Bu sorunların aşılması için anlaşmanın olduğu Cezayir ve Fas hükümetleriyle oldukça ‘verimli’ görüşmeler yaptıklarını söyleyen Macron, ismini vermeden Türkiye ile müzakerelerde olumlu sonuç alınmadığını dile getirdi.

“KİMSEYE MÜSAMAHAKAR OLAMAM”

Bir gazetecinin Türkiye’yi ‘kızdırmaktan endişe edip etmediği’ sorusuna cevap veren Macron, amacının gerginlik olmadığını yineledi. Ancak Macron, “Kimseye de müsamahakâr olamam” dedi.

FRANSA’DA TÜRK KANUNLARI OLMAZ!

Macron ayrıca, Türk imamlar ve öğretmenlerin çocuklara veya gençlere verdikleri eğitimin Fransa’daki cumhuriyet değer ve ilkeleriyle bağdaşmadığını ima etti.

Macron, “Fransa topraklarında Türk kanunlarıyla olmaz” diyerek, Ankara’nın propaganda güçlerinin resmi yollarla Fransa’da laiklik ve cumhuriyet değerleri karşıtı faaliyetlerine izin vermeyeceklerini vurguladı.