Kuzey ve Doğu Suriyeli onlarca parti ve örgütten Fransa’ya çağrı

Kuzey ve Doğu Suriye’deki 32 örgüt ve siyasi parti, Paris’te 23 Aralık’ta yaşanan katliama ilişkin ortak bir açıklama ile Fransa hükümetine çağrıda bulundu.

Paris’te 23 Aralık günü 3 Kürt aktivistin katledildiği saldırıya ilişkin ortak açıklamada bulunan Kuzey ve Doğu Suriye’deki 32 örgüt ve siyasi parti, katliamı kınayarak, arkasındaki güçlerin açığa çıkarılmasını istedi.

Açıklama şöyle: “Bölge ve dünyanın içinde bulunduğu süreçle birlikte istikrar ve demokrasi mücadelesinin güçlendirmesine acil ihtiyaç varken bazı güçler ve taraflar şiddet dilini kullanmaktadır.

Paris Kürt Kültür Merkezi’ne dönük yapılan planlı saldırı Kürtlere ve demokrasi güçlerine yönelik bir saldırıdır. Bu terör saldırısının amacı, bütün delillerin de gösterdiği gibi, Kürt halkının düşmanları gerçek bir soykırım gerçekleştirmek istedi. Bu soykırım demokrasi ve hak savunucusu bir ülkede gerçekleşti.

Kürtlere yönelik gerçekleşen bu saldırı soykırım siyasetinin devamıdır, Fransa ile Avrupa’ya  karşı gerçek bir düşmanlıktır. Aynı zamanda terör ve suçlarını gerçekleştirmek için hiçbir kanun ve hukukun gözetilmediğini gösteriyor. Bunun yanında gerçekleşen bu saldırı planlı olduğu gibi zamanı da tesadüf değil.

2013 yılında üç direnişçi Kürt kadının katledildiği birinci Paris katliamının 10. yıldönümü yaklaşırken ikinci Paris katliamının gerçekleşmesini kınıyoruz.

 Fransa’nın resmi makamlarına en kısa sürede Kürt ve dünya kamuoyuna bu terör saldırısının ayrıntılarını açıklamasını, ayrıca katillere karşı acil önlemler almasını ve bu katliamın arkasındaki kişileri açıklamasını talep etti.

Dünyadaki demokratik siyasi güçlerine, sivil toplum örgütlerine, insani ve hukuk örgütlerine, Kürt dostlarına, Kürdistanî güçlere, Avrupa ve Arap kamuoyuna tepkilerin net bir şekilde göstermeleri, birinci ve ikinci Paris katliamlarının ortaya çıkarması için Fransa hükümetine baskı yapmaları çağrısında bulunuyoruz.

Son olarak, birlik ve beraberlik çağrısında bulunuyoruz, çünkü bu, terör güçlerinin ve bu soykırımcıları destekleyenlerin karşısında duruşumuzun ve mücadele birliğimizin tek teminatıdır.”

Açıklamada imzası olan örgüt ve partiler şöyle:

Demokratik Birlik Partisi (PYD), Demokratik Yeşiller Partisi, Kürdistan Demokratik Barış Partisi, Kürdistan Liberal Partisi, Kürdistan Komünist Partisi, Suriye-Kürdistan Demokratik Partisi, Suriye’deki Kürt Demokrasi Partisi, Suriye’deki Kürt Sol Partisi, Suriye’deki Kürt Demokratik Sol Partisi, Kürdistan Ulusal Topluluğu Partisi, Kürdistan Demokratik Değişim Partisi, Kürdistan Modern Hareketi, Kürdistan İşçi Birliği, Arap Ulusal Komitesi, Suriye Demokratik ve Modern Partisi, Suriye Kürt Demokratik Örgütü Partisi, Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM), Kongra Star, Muhafazakar Parti, Demokratik Direniş Partisi, Kürdistan Demokratik Partisi, Rojavayê Kurdistan, Ulusal Örgüt Komitesi, Demokratik Değişim Hareketi, Süryani Birlik Partisi, Suriye’nin Geleceği Partisi, Suriye Kürt Demokratik Partisi ve Suriye Kürt Demokratik Birliği Partisi (Birlik)