Kuzey ve Doğu Suriye’de Paris Katliamı’na öfke

Paris Katliamı Qamişlo kantonuna bağlı birçok merkezde ve Halep’te protesto edilerek, Fransa hükümetine Paris’teki her iki katliamın da açığa çıkarması çağrısında bulundu. 4 şehirde ise taziye çadırı kuruldu.

Fransa’nın Paris kentinde Ahmet Kaya Kültür Merkezi’ne yönelik 23 Aralık günü 3 Kürt aktivistinin katledilmesine yönelik eylemler sürüyor. Çilaxa, Tirbespiyê, Til Hemîs, Til Birak ve Halep’te protesto gösterileri düzenlendi. Ayrıca Paris Şehitleri için Qamişlo, Amûdê, Girkê Legê ve Dêrik’te taziye çadırları kuruldu.

Çilaxa’da halk, 9 Ocak 2013’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile 23 Aralık’ta katledilen Emine Kara, M. Şirin Aydın ile Abdurrahman Kızıl’ın fotoğraflarını taşıyarak ilçe caddelerinde yürüdü.

Kongra Star ilçe Ekonomi Komitesi Üyesi Xisûn Mihemed El-Xezal, katliamı kınayarak, bu tür saldırıların tüm Kürt halkını hedef aldığını belirtti. El Xezal, Fransız hükümetine failleri ortaya çıkarma çağrısı yaptı.

Tirbespiyê’de yüzlerce kişi de Kongra Star merkezi önünde toplanarak merkeze doğru yürüyüşe geçti.

Til Hemîs’te, sivil kuruluş ve siyasi parti üyeleri, Paris Katliamı’nda şehit düşenlerin resimlerini taşıyarak katliamı kınadı. Dörtyola kadar süren eylemde konuşan Şehit Aileleri Meclisi üyesi Hemze Mihemed, “İşgalci Türk devleti, herkesi kapsayan demokratik ulus projesini yok etmek için Suriye ve dünyadaki gizli hücrelerini harekete geçirmeye başladı” dedi.

Kongra Star Eğitim Komitesi Yürütme Üyesi Efra El Wesmî de, Fransız hükümetine katliamın faillerini ortaya çıkararak cezalandırması ve bu tür saldırıların Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan önderliğindeki demokratik ulus projesini yenilgiye uğratmayı amaçladığını belirtti.

Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerindeki yurttaşlar, bir yürüyüşle ikinci Paris katliamını kınadı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın resimleri, şehit resimleri, Kongra Star bayraklarının taşındığı yürüyüşte,  “Halkın direnişi komploları yenecek” ve “Türk devletinin kadınlara yönelik terörünü durdurun” pankartları açılarak, “Jin, Jiyan Azadî” sloganları atıldı.

Yürüyüş, Şêxmeqsûd Mahallesi’nin doğusundaki Şehit Gelhat Meclisi önünde sona erdi. Burada Kongra Star adına konuşan Eyşe  Hiso, ikinci Paris katliamının da işgalci Türk devletinin planı olduğunu belirtti. Egemen sistemlerin kadınların rolünü bildiği, kendileri için tehlike olarak gördüklerini ve bu nedenle hedef alındıklarını belirten Eyşe Hiso, “Mücadelemizi devrimci halkı savaşı yöntemleri ve demokratik ulus projesine göre güçlendirmeliyiz” diye konuştu.

Til Birak’ta da bir araya gelen halk adına ise bir açıklama yapılarak, “Paris’teki ikinci katliam, Sakin Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan’a yönelik gerçekleştirilen katliamı hatırlatıyor” denildi.

EVÎN KÜRDİSTAN İÇİN SAVAŞTI

Öte yandan Paris’te şehit düşen Emine Kara (Evîn Goyî), sanatçı Mîr Perwer ve Ebdurehman Kızıl için Qamişlo, Amûdê, Girkê Legê ve Dêrik’te taziye çadırları kuruldu. Yüzlerce halkın akın ettiği taziye çadırları iki gün açık kalacak.

Qamişlo’da açılan taziyeye katılan TEV-DEM Eş Başkanı Rûken Ehmed, şehit Emine Kara’nın (Evîn) mücadelesine dikkat çekerek, “Şehit Evîn'den bahsederken onun yurtsever ruhuna ve halkının değerleriyle olan bağına bakmamız gerekiyor. Şehit Evîn yıllarca özgürlük hareketi içinde savaştı ve Rojavayê Kurdistan ile Kuzey ve Doğu Suriye Devrimi’nde yer aldı. 1994 yılında faşist Türk devleti Bakurê Kurdistan'daki Kürt köylerine saldırarak yüzlerce Kürt aileyi yerinden etti. Evîn bu zulmü kabul etmeyen kadınlardan biridir. Bunun üzerine şehitlerin intikamını almak için özgürlük hareketine katılan Evin, 19 Temmuz'da devrimin başlamasıyla birlikte devrimin saflarına katılarak devrimin inşasında, topluluk ve konseylerinden kurulması ile kadınların ilerletilmesinde büyük rol oynadı” diye konuştu.