Kuzey ve Doğu Suriye'de eylemler: Kürtçeye sahip çıkalım

Kuzey ve Doğu Suriye’deki öğretmen ve öğrenciler, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla alanlara çıktı, Kürtçeye sahip çıkmaya çağırdı.

21 Şubat Dünya Anadil Günü etkinlikleri çerçevesinde Kuzey ve Doğu Suriye'nin Cizir kantonuna bağlı Amûdê, Til Hemîs, Tirbespiyê, Dirbêsiyê ve Hesekê ile Fırat Kantonu'na bağlı Kobanê kentinde, öğretmenler ve öğrencilerin de katılımıyla yürüyüşler, açıklamalar yapıldı.


AMÛDÊ
İlçede Okullar Yönetimi öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşe, sivil toplum kuruluşları üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce öğretmen ve öğrenci katıldı.
Şehit Cîhad Meydanı’nda başlayan yürüyüş Kadın Meydanı’na kadar devam etti. Okullar Yönetimi, dilleri uğruna şehit olan öğretmenleri andı.


HESEKÊ
Hesekê Eğitim-Öğretim Kurulu, kentin Miftî Mahalesi’nde bulunan Felek Hewas okulunda bir kutlama etkinliği düzenledi. Öğretmen ve öğrenciler ulusal kıyafetleriyle kutlamaya katıldı.
Kürtçe Dil Kurumu üyesi Mihemed Zevo, "Rojava devrimindeki ilk kıvılcım, Kürtçe dilinin yeniden dirilişiydi. Şehitlerimizin ve savaşçılarımızın fedakarlığı sayesinde dilimizi öğrenme şansını yakaladık. Kürtçe dilini öğrenmek, devrim kazanımlarındandır” dedi.
Konuşma ardından Çocuk Hakları Koma Stêrk grubu, Kürtçe dilinin tanınması çağrısında bulundu.


DIRBÊSIYÊ
Okullar Yönetimi, ilçede ortaokul ve lise öğrencileri için iki farklı kutlama etkinliği düzenledi. Şehit Roza Cûdî ve Perwer Zîlan okullarında düzenlenen kutlamaya, Cizre Kantonu Eğitim-Öğretim Kurul üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce öğrenci ve öğretmen katıldı.
Her iki kutlamada da ana dilin önemine dikkat çeken tiyatro oyunu sahnelendi.


TIRBESPIYÊ
Okullar Yönetimi ve Kürtçe Dil Kurumu’nun ilçede düzenlediği kutlama etkinliğine öğrenci, öğretmen ve sivil toplum kuruluşları üyelerinin de aralarında bulunduğu yüzlerce kişi katıldı.
Okullar Yönetimi adına konuşan Fener Mehmûd, "Öğretmenler dil gelişimine önem vermeli” dedi.


TIL HEMÎS
Eğitim-Öğretim Merkezi’nin ilçede düzenlediği kutlama etkinliğinde, dil önemine ilişkin konuşmalar yapıldı.  Konuşmalarda, anadilin korunmasına ve çok dilli sisteminin esas alınacağına vurgu yapıldı, herkesin her yerde ana dilinde konuşması gerektiği belirtildi.


KOBANÊ
Eğitim-Öğretim Kurulu, Dünya Anadil Günü’ne ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Asimilasyon politikalarına karşı duyarlı olma çağrısı yapılan açıklamada, Türk devleti ve çetelerinin işgal ettiği bölgelerdeki Türkleştirme politikasının bölge üzerindeki tehlikesine dikkat çekildi.