Kuzey ve Doğu Suriye’de binler Öcalan için yürüdü

Kuzey ve Doğu Suriye Federasyonu’na bağlı çok sayıda merkez ve Halep’te Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dan haber alınması için eylemler yapıldı. Binlerce kişi sokaklara çıkarak tecridi protesto etti.

QAMIŞLO

Qamişlo ve ilçelerinde halk alanlara çıkarak, Öcalan’dan haber alınmasını istedi. Eylemlere dini temsilcilerin yanı sıra Arap, Kürt, Süryani halklarına mensup binlerce kişi katıldı.

Kent merkezinde yapılan yürüyüşte Öcalan’ın posterleri taşındı. Eylemciler “Önder Abdullah Öcalan’a özgürlük” yazılı pankart açtı. BM binası önünde kurulan eylem çadırına ulaşan yürüyen eylemciler burada bir miting yaptı.

TIRBESPIYÊ

Qamişlo’ya bağlı Tirbespiyê’de çok sayıda imam Cuma namazının ardından Îmam Botî Camii önünde toplandı. Buradan Özgürlük Kavşağı’na doğru yürüyen imamlara çok sayıda kişi destek verdi. Eylem sırasında bir konuşma yapan İslami Toplum Kongresi Üyesi Sîrac Mihemed, “Önder Abdullah Öcalan’a insanlık vicdanına sığmayan bir tecrit uygulanıyor. Uygulanan tecridin hiçbir din ve inançta yeri yoktur. BM ve insan hakları kurumlarına buna sessiz kalmamaları çağrısında bulunuyoruz” dedi.

HALEP

Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nde yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. “Önderliğimiz hayatımızdır” şiarıyla mahallenin batı yakasında bir araya gelen eylemciler Öcalan’ın posterleri eşliğinde yürüdü. Yürüyüş ardından yapılan mitingde konuşan Kongreya Star yöneticisi Sûad Hesen, Türk devletinin tecrit uygulamaları ve komplolarına karşı direnişlerini sürdüreceklerini belirtti.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê’de yüzlerce kişinin katılımıyla yürüyüş gerçekleştirildi. Tecrit uygulamalarına öfkenin haykırıldığı yürüyüş, ilçenin ana caddeleri boyunca devam etti. Yürüyüş ardından ilçe merkezinde yapılan mitingde konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Girkê Legê ilçe Eş Başkanı Fûad Sadî, Öcalan’ın sağlık koşulları hakkında bir bilgi alınana kadar eylemde olacaklarını vurguladı.

DÊRIK

Dêrik’te Şehit Bawer Meydanı’nda bir araya gelen farklı halk ve inançlardan binlerce kişi, Öcalan posterleri eşliğinde yürüyüşe geçti. PYD binasında önünde yapılan mitingde Demokratik İslam Toplum Kongresi Üyesi Subhî Ehmed, İmralı’daki yangının tesadüfi olmadığını, Öcalan ile görüşmeye derhal izin verilmesi gerektiğini belirtti.

ÇIL AXA

Çilaxa ilçesinde bir basın açıklaması yapıldı. Çok sayıda ilçe sakininin katıldığı açıklamayı Zubeyda aşireti kanaat önderi Raxib El-Faris okudu. Türk devletinin halkın Öcalan ile bağını koparabilmek için her yolu denediğini söyleyen El-Faris, tüm girişimlerin Öcalan’ın felsefesiyle yaşayan halk tarafından boşa çıkarıldığını vurguladı. El-Faris, İmralı’dan bir haber alınana kadar alanlarda olacaklarını belirtti.

MINBIC

Aynı amaçla Minbic’de de binlerce kişi alanlara çıktı. Yürüyüş ve miting şeklindeki eylemde Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Mihemed Ridwan Cemal hazırlanan açıklamayı okudu. Cemal, Türk hükümetinin uygulamalarının terörist uygulamalar olduğunu vurguladı. Uluslararası kurumlara çağrı yapan Cemal, Öcalan’ın sağlık durumunun öğrenilmesi gerektiğini kaydetti.

HESEKÊ

Hesekê’de Toplumsal Savunma Güçleri (HPC) ve Kongreya Star öncülüğünde bir yürüyüş yapıldı. Kelasê mahallesinde kurulan eylem çadırlarından yürüyüşe geçen kitle kentin ana caddelerden geçti. Yürüyüş, Belediyeler ve Çevre Komitesi binası önünde mitinge dönüştü

HPC Eş Başkanı Luqman Edhem, “Yüzlerce Kürt genci Önder Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için bedenini ateşe verdi. Kürt halkının Önder Öcalan’a ne kadar bağlı olduğu ortadadır. Öcalan’ın sağlık durumuyla ilgili derhal bilgilendirme yapılmalıdır” dedi.

DIRBESIYÊ

Hesekê’nin Dirbesiyê ve Zirgan ilçelerinde binlerce kişi Öcalan’dan haber alınması talebiyle yürüyüş gerçekleştirdi. Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve aşiret liderlerinin de katıldığı eylemde konuşan PYD Dirbesiyê Eş Başkanı Suleyman Xelîl, “Hiç kimse Önder Abdullah Öcalan’ın felsefesini yok edemez. İstedikleri komployu devreye soksunlar. Halkımız Önder Abdullah Öcalan’dan haber alana kadar yürüyüşlerini ve eylemlerini sürdürecektir” dedi.