Kobanê’den Baxoz’a DAİŞ’e diz çöktüren savaşçılar...

DAİŞ’e karşı mücadelenin kilit ismi olan YPG ve YPJ’li savaşçılar, başarılarının sırrını ve zaman zaman yaşadıkları zorlukları anlattı.

Birçok hamleye katılan YPJ’li ve YPG’li savaşçılarla Cizre Fırtınası Hamlesi’ni konuştuk. Savaşçılar, binlerce DAİŞ’linin teslim olduğu, çoğu kadın ve çocuk onbinlerce sivilin kurtarıldığı bu cephedeki başarıyı, birlikte savaşırken hayatını kaybeden YPG ve YPG’liye armağan etti.

Efrînli YPJ savaşçısı Dılar Halep, kaldığı hamleleri sıralarken, çokluğu nedeniyle sayısını ve isimlerini unuttuğunu söyleyerek saymaktan vazgeçiyor.

Dilar şöyle devam ediyor: “Halep, Şengal, Minbic, Reqa birçok hamlede yer aldım. YPG ve YPJ olarak daha Cepet el Nusra ve küçük gruplar ve en sonda DAİŞ gibi kimseyi kendine engel görmediğini sanan çete grupları karşısında savaş yürütürken de bir gün kazanacağımıza inanıyorduk. DAIŞ’in nasıl insanlarımızın başlarını vahşice kestiğini gören halk önceleri korksa da, bu korku YPG-YPJ güçlerinin direnişiyle beraber aşıldı.”

DÊRAZOR HAMLESİ ŞEHİDİ RUQEYYE

Çetelere karşı yürütülen bütün hamlelerde yer almış olmak ve bu devrimde şehitlerle beraber yürümüş olmanın kendilerini için çok değerli olduğunu söyleyen Dilar, şunları ekliyor:

“Çetelerin Dêrazor’dan çıkarılması önemli bir adımdır tabi, özelde de kadının başından sonuna kadar buralarda yer almış olması büyük önem taşımaktadır. Bütün hamlelerde her halktan kadın arkadaşlar yerlerini alıyor ve şehit düşüyorlardı. Mesela Dêrazor hamlesinin başında ilk şehit düşen kadın arkadaş, Ruqeyye isimli Arap bir arkadaşımız belki bu duruma verilebilecek en iyi örnektir. Bu şahadet hem moralimiz ve hem de direnişimiz açısından önemi çok büyüktür.”

DAİŞ’İN KORKUSU, YPJ’NİN ZAFER ZILGITLARI

DAIŞ’in YPJ korkusunu hatırlatan Dilar, şöyle diyor: “Bu hamlede DAİŞ’lilerin ‘10 erkeğin elinde öldürülelim ama bir YPJ’li kadının elinden olmasın’ dediklerine birebir şahit olmuştum. Kadınların moralli hallerini ve zılgıtlarını duyduklarında korkuyor ve onların ellerinde ölmek istemiyoruz diyorlardı. Êzidî kadınların YPJ tarafından özgürleştirilmesi bizler ve halk açısından çok büyük bir moral oldu. Önder Apo’nun projesi temelinden kadının zulümden kurtarılması gerçekleşti.”

Dilar, son olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı dört ayı aşkın bir süredir açlık grevinde olan Leyla Güven’in direnişinden çok güç aldıklarını belirten YPJ’li Dilar Halep, “Dêrazor hamlesini özelde bu uğurda şehit düşen arkadaşlarımıza, Önder Apo’ya ve şuanda direnişiyle dünyayı kendine hayran bırakan Leyla Güven’e armağan ediyor ve bu zaferimiz kutlu olsun diyoruz” diye belirtiyor.

Savaşçılardan Murat Qamişlo ise, ilk komutanlarından Murat Qamişlo’nun ismini almış. Onun bıraktığı bayrağı taşıyor olmanın gururunu taşıdığını belirten Qamişlo, nerede bir işgalci varsa, ensesinde olacaklarını kaydediyor:

“2011 yılından bu yana katılmış olduğum hamleler; Tılhemis, TIlhemis’ten Minbic’e, Minbic’den Derazor’a hamlelerde yer aldım. Dêrazor hamlesi şuan sona gelmek üzere. Bu başarıyı Önder Apo, devrim şehitleri ve zindan direnişçilerine armağan ediyoruz. Nerde bir işgalci varsa biz onun ensesinde olacağız. Yaşasın Önder Apo diyoruz.”

ŞAHADETLER BİZLERİN GÜÇ VE MORAL KAYNAĞI

2011 yılında babası, abisi ve kardeşiyle devrimde yerini alan Beritan Alişer, sıcak bir çay etrafında konuşmaya başlıyor. Beritan, Hesekeli genç bir YPJ’li. Sırasıyla Serêkaniyê, Tıltemir, Hesekê, Şedddadê, Minbic, Reqa ve son olarak da Dêrazor hamlelerinde yer almış.

Alişêr, kendisini en çok etkileyen olumlu ya da olumsuz anları şöyle anlatıyor:

“Birçok arkadaşın yanımda şehit düşmesi ağır olsa da büyük bir moral kaynağı ve güç geliştiriyordu insanda. Tek tek bu hamlelerde başarıyla çıkmamız ise bu işin en güzel yanı. Dêrazor hamlesini öncelikle bütün şehitlerimiz ve Önder Apo’ya, bu hamlelerde kurtarılan Êzidî ve Arap kadınlara kölelik sisteminden kurtarılmaları dolayısıyla kutlu olsun diyorum” dedi.

‘DÊRAZOR YILMADAN DİRENMEMİZİN BİR SONUCU’

Dırbêsiyeli Awzem Arin, sırasıyla Reqa, Kerema ve Dêrazor hamlelerinde katılmış. O bir suikastçı.

Awzem, “Normal şartlarda yanı başımızda yoldaşlarımızın şehit düşmesi zordur. Ama savaş koşullarında bu insana güç katıyor ve bu güçle bizler YPJ olarak en ön mevzilerde yerimizi alıyoruz” diyor.

Awzem şöyle dewam ediyor “Verdiğimiz bu kadar emek ve çabanın sonucunda ise; DAİŞ’in bitirilmesi hamlesi başladı ve sona gelindi. 8 Mart ve bu başarıyı bir arada karşılıyoruz ve tüm kadınların 8 Mart’ını kutluyorum. Leyla Güven’in açlık grevi direnişini selamlıyorum. Dêrazor’da kazandığımız başarı yılmadan, direnmemizin bir sonucudur. Ve bu temelde yer alan herkesi saygıyla selamlıyorum.”

‘İRADEMİZ GÜÇLÜYDÜ’

Delil Karaboğan, Kobanêli bir YPG savaşçısı. Kobanê savaşından bu yana zafer kazanan iradeye dikkat çeken Karaboğan, “Kobanê bilindiği gibi Efrîn ve Cizre kantonları arasında bir bağ görevi görüyordu. Bundan kaynaklı da Kobanê onlar için önemli bir yere sahipti” diye anlatıyor.

Karaboğan, şunları ekliyor: “Kobanê’de hedeflenen Kürt halkını da bitirmekti. Bizler orada savaşta yerimizi aldık. Bütün imkânsızlıklara rağmen irademiz güçlüydü ve bunun etkisiyle de Kobanê’de DAİŞ ve çete güçlerini bozguna uğrattık.”

‘KOBANÊ’DEN DÊRAZOR’A YOKLUKTAN VARLIĞI YARATTIK’

“Kobanê’de başlayan bu başarı bugün görüyoruz ki Dêrazor’a ulaşmış durumda. Dêrazor hamlesinde de artık sona gelinmek üzere. Yine belirtmek gerekirse güçlü iradeyle her türlü zorluğun karşısında durabileceğimizi gördük. Yokluktan varlığı yarattık diyebilirim, önceleri böylesi bir imkânımız yoktu tabi. Her türlü imkân ve imkânsızlıkta da her şeyin üstesinden gelecek olan yine bizleriz.”