Keşif ve bilgi NATO’dan, saldırı Türk ordusundan!

DAİŞ ile mücadele kapsamında Efrîn de dahil, Suriye’nin bütün hava sahasını ayrıntılı şekilde gözlemleyen NATO’nun AWACS uçaklarından toplanan bilgilere Türk ordusunun hala rahatlıkla ulaştığı ortaya çıktı.

Rusya’nın yeşil ışık yakmasıyla gerçekleşmesine rağmen Efrîn’e yönelik saldırı ve işgalinde Türk devletinin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’den (NATO) de aktif şeklinde yararlandığı belgelendi.

DAİŞ çetelerine karşı mücadele için “Havadan Erken İhbar ve Kontrol” anlamına gelen NATO’nun radar uçakları AWACS’lar 24 saat aralıksız şekilde Suriye sınırları içerisinde havadan fotoğraf çekiyor, bilgi topluyor. DAİŞ ile savaşın azalmasına rağmen hala toplanan bu bilgiler ise Katar’daki Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi (Combined Air Operation Center- CAOC)’ine aktarılıyor.

DAİŞ ile mücadele koalisyonu üyesi olduğu için Türkiye’nin de bu bilgelere hala anında ulaştığı öğrenildi. AWACS’lar ise NATO bayrakları olmalarına rağmen Alman ordusuna aitler. Almanya’da sosyal demokratların yeniden koalisyon ortağı olmasıyla federal mecliste ana muhalefet partisi konumuna yükselen sağ popülist parti Almanya İçin Alternatif (AfD), federal hükümete Efrîn saldırısı sırasında AWACS ve Tornado’ların ne iş yaptığını sordu.

ALMANYA: TORNADO’LAR EFRÎN’DE KULLANILMIYOR

AfD’li vekiller Rüdiger Lucassen ve Gerold Otten’in öncülüğünde hazırlanan ve 6 sorudan oluşan soru önerisine yanıt veren Merkel hükümeti hem AWACS ve Tornodo’ların son durumuna ve hem de Efrîn’e yönelik saldırıda belirlediği tutuma ilişkin bilgiler verdi. ANF’nin elinde bulunan 27 Şubat 2018 tarihli yanıt, sorularıyla özet olarak şöyle:

- Federal hükümet Efrîn bölgesine yönelik Türk devletinin askeri saldırısını nasıl değerlendiriyor?

Federal hükümet daha önce olduğu gibi şimdi de Suriye’nin kuzeyindeki askeri çatışmalardan büyük endişe duyuyor. Federal hükümet çatışmaların genişlemesini engellemek, insani yardımın ulaşmasını sağlamak ve sivil halkın korunması için uluslararası partnerleriyle temas halinde. Türkiye’nin güvenli konusundaki endişeleri dikkate alınmalı, fakat Suriye’de yeni askeri çatışmaların yaşanmaması için barış ve istikrar yolunda siyasi müzakerelerin de gerçekleşmesi gerekiyor.

Türkiye’nin Efrîn bölgesindeki askeri saldırısı Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın 51. Maddesi göre meşru mu?

Türkiye 22 Ocak 2018 günü, 20 Ocak’ta başlattığı operasyonunun BM Anlaşması’nın 51. Maddesi gereği meşru müdafaa çerçevesinde yapıldığına dair BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirdi. Türkiye, Suriye’nin içinden yapılan terör saldırılarından dolayı sınırlarının tehdit altında olduğunu belirtti. Türkiye bu operasyonla terörist tehlikeye karşı meşru savunma hakkını kullandığını açıklıyor. Somut olarak askeri sonuçları olabilecek uluslararası hukukun devreye sokulması için ilgili bütün koşulların ele alınması gerekiyor. Federal hükümet bu konuda uluslararası hukukun devreye girmesini haklı görecek bütün olgulara ilişkin bilgiye henüz sahip değil.

Federal hükümet, Türk ordusu Tornoda keşif uçaklarından toplanan bilgilere ulaşıp ulaşmadığına dair bilgi sahibi midir?

Uluslararası DAİŞ ile Mücadele Koalisyonu üyesi bütün devletler keşif uçaklarıyla elde edilen ve bir Alman subayı tarafından derlenip hazırlanan bilgilere ulaşabiliyor. Bu devletlere Türkiye de dahil.

Federal hükümet, Türk ordusu hava gözlem uçakları AWACS’lardan toplanan bilgilere ulaşıp ulaşmadığına dair bilgi sahibi midir?

- Uluslararası DAİŞ ile Mücadele Koalisyonu’na destek vermek için NATO’nun AWACS uçakları havadan gözlem yapıyor, fotoğraf çekiyor ve bilgi topluyor. Bu bilgiler koalisyonun kullanması için hazır hale getiriliyor. Katar’daki Al Udeid üssünde bulunan Birleştirilmiş Hava Harekât Merkezi (Combined Air Operation Center- CAOC)’ne aktarılan bu bilgilere Uluslararası DAİŞ ile Mücadele Koalisyonu üyesi olarak Türkiye de ulaşabiliyor.

Federal hükümet, Alman ordusu yönetiminde keşif uçaklarıyla toplanan bilgilerin YPG’ya karşı verilen savaşta kullanılıp kullanılmadığına dair bilgi sahibi midir?

- Alman ordusunun keşif uçaklarından toplanan bilgilerin belirlenen amaç doğrultusunda kullanılmasını sağlamak için bilgiler “Sadece Anti-DAİŞ operasyonu için” başlığıyla paylaşılıyor. Alman Tornada uçakları 2018 yılının başından itibaren YPG’nin denetimi altında bulunan Efrîn bölgesinde herhangi bir uçuş gerçekleştirmiş değil.”

AWACS’LAR İÇİN 20’YE YAKIN ALMAN ASKERİ GÖREV YAPIYOR

AKP iktidarının Alman parlamenterlerin NATO’nun Konya üssünde bulunan AWACS uçakları için görev yapan Alman askerlerini ziyaretine izin verilmesi için söz konusu uçaklara geçtiğimiz yazdan bu yana NATO bayrakları asılmıştı. AWACS uçakları için Konya’da sayıları 10 ile 20 arasında değişin Alman askeri görev yapıyor.

Uçaklar ise NATO'nun Almanya'da bulunan Geilenkirchen kasabasındaki üsse bağlı. 400 kilometre menzile kadar mevcut uçakları tespit edebilme özelliğiyle NATO'nun en önemli savunma mekanizması olan AWACS’lar, bütün hava ve deniz haraketliliğini tespit edip fotoğraflayabiliyor.

SOL PARTİ: BİLGİLERİ TÜRKİYE DAİŞ’E VERMİŞ OLABİLİR

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayında bir grup parlamenterin İncirlik üssünde bulunan Alman birliklerini ziyaret etme istediği, sürekli Ankara tarafından ret edilince, bu üsteki misyon Ürdün’e taşınmıştı. 260'ya yakın Alman askeri ve tornado keşif uçakları DAİŞ ile mücadele eden koalisyon çerçevesinde şu an Ürdün’de görev yapıyor.

Almanya'nın İncirlik'teki misyonu da sürekli tartışma konusu oldu. İncirlik’ten taşınmanın gündeme geldiği günlerde Sol Parti'nin eski liderlerinden Gregor Gysi "Alman ordusunun Suriye'nin havasında AWACS ve Tornoda uçakları aracılığıyla topladığı bilgilerle Türk ordusu Kürtleri bombalıyor" şeklinde konuştu. Yine Sol Partili parlamenter Andrej Hunko ise bir açıklamasında şunları söyledi: "İncirlik'te toplanan bilgiler Türkiye üzerinden DAİŞ'e mi gidiyor? Bu konuda ciddi şüphelerimiz var. Birçok kez bunu Merkel hükümetine sorduk, fakat inandırıcı bir yanıt alamadık."