Heyva Sor: Erfin’e saldırılarda 65 sivil hayatını kaybetti

Heyva Sor a Kurdistan, Türk ordusunun Efrîn’i işgal girişiminin başlangıcından bu yana en az 65 sivilin katledildiğini duyururken, siviller için ciddi insani ve tıbbi yardım ihtiyacının olduğu uyarısı yapıldı.

Heyva Sor raporunda, Efrîn’in 2011 öncesinde 500 bine yakın nüfusunun olduğu ve buna ek olarak ülke içi göçlerle gelen 250 bin kişinin daha bölgeye sığındığı ve günümüzde bu nüfusun 800 bine ulaştığı belirtildi.

Demokratik Suriye Güçleri’nin belirli dönemlerde El Kaide ve diğer bazı çetelerle çatışmalara rağmen Efrîn’in kontrolünü elinde bulundurduğu kaydedilen raporda, 29 Ocak 2018 itibariyle ilk 10 günlük çatışmaların bilançosuna yer verildi.

20’Sİ ÇOCUK 65 SİVİL HAYATINI KAYBETTİ

Heyva Sor’un sivil aktivistler ve QSD açıklamalarına dayandırdığı raporuna göre, 20 Ocak’ta başlayan işgal girişimi kapsamında 25 Ocak’a kadar 200 kadar sivil ve askeri hedef bombalandı.

Türkiye içerisinden yoğunlukla Efrîn’in kuzey ve batısındaki alanlara yönelik saldırılar yaşanırken, 20’si çocuk, 12’si kadın toplam 65 sivil hayatını kaybetti. Saldırılarda şimdiye kadar 163 sivil yaralanırken, bunların da 62’si kadın ve çocuktu.

Rapora göre, 5 bini aşkın sivil evlerini terk ederek kantonun diğer yerleşimlerine sığındı.

Türkiye’nin bombardımanları nedeniyle geride kalan siviller ise oldukça kötü haldeki sığınaklara sığınmak zorunda kaldı. Sivillerin korunma amaçlı yer değiştirmeleri ve bombardımanlar nedeniyle insani ve tıbbi yardım malzemelerine olan ihtiyaç arttı. Sağlık, barınma ve gıdaya erişimdeki ciddi eksiklikler nedeniyle başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere sivil halka yönelik ciddi endişeler söz konusu.

Heyva Sor raporunda ayrıca Efrîn’in Cindires nahiyesindeki siviller arasında su ve gıda yetersizliğinden muzdarip olan halkın elektrik kesintilerinden etkilendiği bilgisi verildi.

KOBANÊ VE CİZRE KANTONLARI DA BOMBARDIMANA MARUZ KALDI

Türk devletinin saldırılarının sadece Efrîn’le sınırlı olmadığı belirtilen Heyva Sor a Kurdistan raporuna göre, Kobanê ve Minbic ile daha doğudaki Cizire kantonunun birçok noktasına saldırılar düzenlendi.

Buna göre Türk askerleri Kobanê’yi bombalarken, Minbic’te Türkiye’nin paralı askerleri olan ‘ÖSO’ adı altındaki çeteler tarafından QSD noktalarına provokatif saldırılar düzenlendi. Çetelerin doçkalarla saldırılar düzenlendiği raporda yer aldı.

Rapora göre, Türk ordusu tarafından Kobanê’nin Zormegar köyüne ağır silahlarla en az 3 saldırı düzenlenirken, Cizire Kantonu’ndaki sivil alanlara yönelik tank, ağır makinalı silahlar ve havanlarla saldırıldı. Cizire’deki topçu saldırılarında en az 3 sivil yaşamını yitirirken, bir sivil de yaralandı.

Heyva Sor raporunda dikkat çekilen bir diğer nokta ise, henüz cenazelerine veya sağ oldukları halde kendilerine ulaşılamayan sivillerin de olduğu. Buna göre, yaşamını yitiren 63 sivil ile 160’ı aşkın yaralıya ek olarak yıkılan sivil binaların altında çok sayıda sivil Heyva Sor görevlilerince kurtarılırken, henüz yıkıntılar arasında çok sayıda cenaze bulunuyor.

Türkiye’nin sivil-asker ayrımı gözetmeksizin düzenlediği saldırılar nedeniyle kaçan sivillerin yaşadığı drama dikkat çekilen rapora göre, sivil halk Efrîn içerisinde güvenli yerler bulmak için düzenli olarak yer değiştiriyor. Siviller kimi durumlarda dağlık alanlardaki mağaralara da sığınıyor.

BİNLERCE KİŞİ MAYDANKİ BARAJI’NDAKİ TEHLİKE NEDENİYLE EVLERİNDEN OLDU

Rapora göre, Türkiye’nin bombardımanlarını yoğunlaştırması nedeniyle daha önce diğer bölgelerden gelen mültecilerin de aralarında olduğu 25 bini aşkın kişi düzenli olarak yerlerini değiştirmek zorunda kalıyor. Sivillerin başta Maydanki Barajı çevresi olmak üzere yapılan bombardımanlar nedeniyle kaçtığı belirtilirken, barajın yıkılması halinde durumun çok daha kötüleşeceği vurgulandı.

BOMBARDIMANLAR DEVAM EDERSE İÇERİ DOĞRU KAÇIŞLAR ARTACAK

Heyva Sor a Kurdistan raporunda, Türkiye’nin bombardımanları nedeniyle sınır hattındaki köylerden Efrîn Kantonu içerisindeki daha güvenli köy ve şehirlere göçlerin artabileceği uyarısı da yapıldı. Bazı sivillerin bombardımanlar nedeniyle Halep şehir merkezine sığındığı rapora göre, buna rağmen göç hareketleri büyük oranda Efrîn içerisinde kalıyor. Cindires, Hamam, Raco ve Şaran’daki sivil halk yine bu bölgelerde güvenli alan bulmaya çalışıyor. Ancak bu kaçışlar nedeniyle kimi evlerde 5 ila 8 aile toplu halde yaşamak zorunda kalırken, yaralanan sivillerin tedavilerinden dolayı ise çok sayıda çocuk yalnız kalmış durumda.

Heyva Sor raporunda yapılan bir diğer uyarı ise, bombardımanlardan kaçan sivillerin Türk ordusu ile desteklenen çeteci gruplar tarafından intikam amaçlı başka saldırılara maruz kalmaları tehlikesi.

ACİL OLARAK ULAŞTIRILMASI GEREKEN YARDIMLAR NELER?

Heyva Sor a Kurdistan raporunda, Efrîn’deki bombardımanlar nedeniyle sivil halka acil olarak ulaştırılması gereken yardımlar da sıralandı. Raporda acil yardımlar şu şekilde sıralandı:

-Aşırı yoğunluklar nedeniyle büyük bir yük altında olan hastanelere acil ilaç ve tıbbi malzeme yardımlarının ulaştırılması.

-Ambulans ve onarım malzemeleri.

-Çocuk sütü, kundak bezi, hijyen malzemeleri ve çok amaçlı diğer malzemeler.

-Battaniye, matlas ve yataklar ile zemin döşemeleri ve kışlık giyecekler.

-İçme suyu ve gıda paketleri.

-Yaralılar için kan torbası, acil yardım kutuları.

HEYVA SOR AMBULANSI DA HEDEF ALINDI

Heyva Sor a Kurdistan tarafından hazırlanan raporda, Efrîn Kanton yönetimine bağlı Sağlık Komitesi ve şehirlerdeki sağlık meclisleriyle yapılan çalışmalar yapıldığı dile getirilirken, bombardımanlar nedeniyle insani yardımların tüm alanlara ulaştırılamadığı bilgisi verildi.

Rapora göre, şimdiye kadar bir Heyva Sor ambulansının Türk güçlerince hedef alındığı kaydedilirken, kurtarma çalışmalarına yönelik saldırı riskine işaret edildi. Söz konusu ambulans 21 ocak’ta Cindires’te saldırıya uğradı.

Rapora göre, bugüne kadar Bilbile, Şiye, Raco, Cindires, Til Cemal, Fafin, Kolko ve Xelil’e ambulans ulaştırılabildi.

Heyva Sor a Kurdistan raporunda farklı işgal girişimin başlangıcından itibaren saldırıya uğrayan bazı yerleşimlerdeki yıkıntılara dair resimler de paylaşıldı.