GÖRÜNTÜLÜ

Gustîl'le toplumsal bağlar daha da güçlendiriliyor

Birlik ve beraberlik duygusunu güçlendiren gustîl oyunu, Dêrikli yurttaşlar arasındaki iletişimi arttırarak toplumsal bağları güçlendiriyor, birlikte eğlenceli vakit geçirme fırsatı sağlıyor.

GUSTÎL OYUNU

Rojava’nın Dêrik şehrine bağlı Carûdi’ye köyünde Gustîl (yüzük) oyunu, geleneksel bir karaktere sahiptir. Carûdî köyü, 200 kişiyi kapsayan 45 aileden oluşmaktadır. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan köydeki yurttaşlar, komün sisteminin olmazsa olmazı olan ortak akılla kendilerini yönetiyorlar. Şehit Zinar Okulunda 50 öğrenci için 7 öğretmenin görev yaptığı köyde, eğitim 6. sınıfa kadar devam etmektedir. Kültürel ve tarihi birçok zenginliği yaşandığı Carûdî köyünde ziyaretçilerin en çok dikkatini çeken şeylerden biri de Gustil oyunu olmaktadır.


İki takım şeklinde oynanan oyunun her bir takımında 10 kişi bulunmaktadır. İki takım tarafından en tecrübeli kişi olarak seçilen Pîrik, oyuna yön verir, adaleti sağlar. Pîrik olarak seçilen kişi, bir havlu içerisinde saklanan yüzüğü, takım üyelerinin üzerine örttüğü battaniyenin altından gizli bir şekilde herhangi bir üyeye vermektedir. Karşı takımdaki oyuncular ise yüzüğün kime verildiğini bulmaya çalışmaktadır. Oyuncular, Gustîl bulunana kadar sınırsız tahmin yürütme hakkına sahip olmaktadır. Her doğru tahmin puan elde edilmesini sağlamaktadır.

GENÇ NESİLLERE KÜLTÜREL MİRAS AKTARILIYOR

Oyunla hem keyifli vakit geçiriliyor, hem de bir gelenek yaşatılıyor. Dolayısıyla genç nesillere kültürel mirasın aktarımı sağlanıyor. Cinsiyet gözetmeksizin oynanan oyuna çocuklar da dahil ediliyor. Bir yandan stratejik düşünme becerisini de geliştiren gustîl, 20. başarıyı elde eden takım tarafından destegûl adıyla devam ettirilir. İlk 20’ye kadar dönen oyunda gustîlin kimde olduğunu tahmin etmek için sınır belirtilmiyor. Destegûle ulaşıldığında ise mağlup olan takımın bir defada gustîlin kimde olduğunu tahmin etmesi gerekiyor. Başarılı olmazsa 21’le oyun tamamlanıyor. Tahmini doğru çıkarsa da 20’ye ulaşan takımından 5 puan eksiliyor ve böylece oyun devam ediyor.

Gustîl oyunu, insanların birbirlerinin duygularını anlamalarına ve paylaşımcı olmalarına yardımcı olurken, kolektif başarıyla empati kurma becerilerine katkı sağlıyor. Bir ekip olarak hareket etme becerisini güçlendiren gustîl oyununda ortak bir hedefe ulaşmak için dayanışma içinde olmaları gerekiyor. Carûdî halkı da düzenli bir şekilde bir araya gelerek dayanışmayı güçlendiriyor.