Fransa’dan Türkiye’ye saldırı uyarısı

Fransa hükümetinden yapılan açıklamada, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik ‘tek yanlı’ bir müdahaleden sakınması gerektiği vurgulanırken, DAİŞ’in yeniden güçlenme fırsatı bulacağı uyarısı yapıldı.

ABD’nin askerlerini geri çekilme kararı ardından AKP-MHP faşizminin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgal saldırılarına karşı uyarılar devam ediyor.

Uluslararası Koalisyon’un bileşenlerinden Fransa’dan yapılan açıklamada, olası bir işgal saldırısının çok ağır insani sonuçlarının olacağına dikkat çekilirken, bunun DAİŞ çetelerinin yarayacağının altı çizildi.

Bakanlık açıklamasında, “Türkiye’yi, parçası olduğu DAİŞ’e karşı Uluslararası Koalisyon’un menfaatlerine aykırı olacak ‘tek yanlı’ bir harekette bulunmamaya çağırıyoruz” denildi.

MÜLTECİLERİN GERİ DÖNÜŞ KOŞULLARINA ZARAR VERİR

Türkiye’nin herhangi bir müdahalesinin oldukça önemli insani sonuçlarının olacağının vurgulandığı açıklamada, “Böylesi bir eylem, mültecilerin geldikleri bölgelere geri güvenli ve gönüllü dönüşlerini mümkün kılacak koşulların bir araya getirilmesine izin vermeyecektir” uyarısı yapıldı. Bu sözlerle, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık gündeme getirdiği ‘mültecileri yerleştirme’ planının işgal saldırılarıyla mümkün olmayacağına dikkat çekilmiş oldu.

DAİŞ’LİLERİN KAÇARAK YENİDEN GÜÇLENMESİNE KARŞI UYARI

QSD güçlerinin yıllarca süren savaşta tutukladığı onlarca farklı ulustan binlerce DAİŞ çetesinin varlığına değinilen açıklamada, çetelerin ‘suç işledikleri yerde yargılanması’ ilkesinden yana olunduğu yeniden hatırlatıldı. Olası bir işgal saldırısının QSD’nin elindeki çetelerin kaçmasını önleyecek güvenlik önlemlerini zayıflatacağı kaydedilen açıklamada, çetelerin kaçma ihtimalinin doğacağına işaret edildi.

Açıklamada, savaş halinde QSD güçlerinin elinden kaçmayı başarma ihtimali olan çetelerin yeniden ‘terörist safları güçlendireceği’ uyarısı yinelendi.