Foza Yusif: Kurdistani birlik, soykırım anlaşmalarını yok edecektir

Kürtler arasında stratejik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda PYD ve YNK’nin ortak çalışmasının önemine işaret eden PYD Başkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif, gelecekte ulusal strateji çerçevesinde bazı çalışmalar yapılacağını söyledi.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Başkanlık Komitesi Üyesi Foza Yusif, geçtiğimiz günlerde YNK lideri Bafil Talabanî ile görüşmelerinin içeriği hakkında bilgi verdi.

Kurdistan’a yönelik büyük tehditlere dikkat çeken Foza Yusif, “Tüm Kürtlere yönelik soykırım politikası yürütülüyor. Bu nedenle siyasi partiler ve Kürdistan parçaları arasındaki birlik tarihi ve hayatidir” dedi.

Yekîtiya Niştimaniya Kurdistan (YNK) partisinin Rojava Devrimi’nin başlangıcından bu yana ulusal bir tutuma sahip olduğunu ifade eden Foza Yusif, geçtiğimiz günlerde YNK lideri Bafil Talabanî ile dört parça Kürdistan’ın karşı karşıya kaldığı tehlikeleri, ulusal birliği ve DAİŞ ile mücadele konuları hakkında görüştüklerini söyledi.

‘ULUSAL BİRLİKTE VE BÖLGENİN İSTİKRARINDA YNK’NİN ROLÜ ÖNEMLİ’

Kurdistan’ın 4 parçasına yönelik tehlikelere karşı Kürt halkının kazanımlarını korumak için Kürtler arasında ortak bir strateji olması gerektiğine işaret ederek şunları aktardı: “Bu konuda Kürt güçleri ve partileri arasındaki işbirliği çok önemlidir. Soykırım politikalarına karşı ortak stratejinin önemi vurgulandı. PYD olarak ulusal birliğe hizmet eden her türlü faaliyete hazır olduğumuzu ve destek verdiğimizi söyledik. YNK'nin bu konuda yürüttüğü tüm çalışmalara destek vereceğiz ve bu çalışmaları hep birlikte yürüteceğiz. Ulusal birlik için YNK’nin rolüne dikkat çektik. Düşmanın Kürt halkını ve Kürdistan’ı bölmek ve çatışma çıkarmak için çok kirli bir savaş yürüttüğünü söyleyebiliriz. Bu nedenle başta Başûr’un kazanımları olmak üzere kazanımları korumak için rol oynamaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Gelecekte ulusal strateji çerçevesinde bazı çalışmalar yapılacaktır. PYD ve YNK olarak bu faaliyetleri ittifak halinde yürütmemiz gerektiğini söyledik.”

PYD olarak kimi çalışmalarda YNK’nin öncülük etmesini istediklerini ifade eden Foza Yusif, “Suriye sorunlarının çözümünde YNK’nin rolü üzerinde durduk. Sayın Celal Talabanî bölgede önemli bir role sahipti. YNK’nin bölgenin istikrarında önemli rol oynayabileceğine de işaret ettik. Çok başarılı bir ziyaret oldu, ulusal duruşa, halkımızın menfaatlerine ve her alanda bölgenin istikrarına hizmet edeceğine inanıyoruz” diye aktardı.

ORTAK DİPLOMASİ VE İŞBİRLİĞİ

Toplantıda ortak diplomatik çalışmaların sürdürülmesinin önemi üzerinde de durduklarını dile getiren Foza Yusif, şu bilgileri paylaştı: “Kürtlerin bu tarz çalışmalara ihtiyacı var, PYD ve YNK böyle bir rol oynayabilir. Bu ziyaret bu konu için de önemliydi. Her iki taraf da bu çabaları ve işbirliğini sürdürmeyi vurguladı. Başûrê ve Rojavayê Kurdistan arasındaki işbirliği güçlendirilmelidir. Bu konuda her iki taraf da kararlılığını gösterdi. Kürtler arasında stratejik ilişkiler geliştirilsin, PYD ve YNK bu konuda başı çeksin istedik. Onlar da bu işe hazır olduklarını belirttiler. Bu ortak çalışma özellikle ulusal birlik için önemlidir.”

DAİŞ’E KARŞI MÜCADELE

Foza Yusif, DAİŞ’le mücadeleye ilişkin görüşmeye dair ise şu değerlendirmeyi yaptı: “DAİŞ’e karşı ortak çalışmalar üzerinde durduk ve bu mücadelenin önemini konuştuk. DAİŞ şimdi Rojava, Kuzey ve Doğu Suriye ve Irak’ta yeniden örgütleniyor. Bu nedenle ortak mücadele ilişkisi çok önemlidir. Her iki taraf da bu işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Belki ileride bu toplantılar Silêmaniyê’de yapılır” diye belirtti.

‘TALABANÎ’DE BU KARARLILIĞI GÖRDÜK’

Foza Yusif, ulusal birliğin önemine bir kez daha vurgu yaparak, “Kürtlere karşı soykırım savaşı yürütülüyor, Bakûr, Başûr ve Rojava tehlikededir. Yüzüncü yılına giren Lozan gibi anlaşmalara karşı Kürtler arasında ortak bir mutabakata ihtiyaç var. Bu birlik anlaşması soykırım anlaşmalarını yok edecektir. Bu tür çabalar da bu amaca hizmet edecektir. Bu faaliyetleri gerçekleştirirsek tarihin tekerrür etmeyeceğine inanıyoruz. Bu kararlılığı Sayın Bafil Talabanî’de gördük ve çok önemli” diye konuştu.