Evdal: Irak, kapıyı kapatarak Êzidîlerin dönüşünü engelliyor

Cizire Kantonu Êzidî Evi Eşbaşkanı Ziyad Evdal, Irak Şengal-Rojava sınırını kapattığı için kurtarılan Êzîdî kadın ve çocukların topraklarına ve akrabalarına kavuşamadıklarını belirtti.

Cizire Kantonu Êzidî Evi Eşbaşkanı Ziyad Evdal, kurtarılan Êzidîlerin Şengal’e ve akrabalarına ulaştırılmalarına ilişkin QSD ve YPJ ile birlikte yürüttükleri çalışmayı ANF’ye anlattı.

Êzidî Evi’nin DAİŞ’ten kurtarılan kadın ve çocukları akrabalarına ulaştırma noktasında görevini yaptığını fakat kurtarılmaları noktasında asıl olanın YPG, YPJ ve QSD’nin direnişi olduğunu ifade eden Evdal, “Çünkü YPG, YPJ, QSD onları kurtarıyorlardı ve bize teslim ediyorlardı. DAİŞ’i hezimete uğratan güç, direnişin sembolü YPG, YPJ ve QSD’dir” dedi.

‘YÜZLERCE İNSANIMIZI ŞENGAL’E ULAŞTIRDIK’

Evdal, kendi arşivlerine göre QSD, YPJ güçleri tarafından kurtarılan Êzidî insanların bilançosunu şöyle açıkladı:

elimizde bir kısım arşiv var fakat sayı bundan daha da yüksektir. Önceki süreçlerde arşivlenmeyenler var. Son günlerde gelen kadınların sayısı 40’dan fazla, çocukların sayısı 150’den fazla. Bu çocukların 40-45 tanesi kız çocuğudur.

Bu sayılar Baxoz'da devam eden savaşın bilançosudur. Bunun öncesinde ise tek tek gelen ve teslim ettiklerimiz de vardır.

Minbic hamlesinde 50 kişi bir arada getirilmişti ve Êzidî Evleri onları ailelerine ulaştırma görevini üstlendi. Tabii Cizire Kantonu Kadın Konseyi de bu noktada rol oynadı. Genel olarak bizler 435 Êzidî kadın ve çocuğu Şengal’e akrabalarına ulaştırdık. "

‘KÜLTÜRÜNDEN VE KİMLİĞİNDEN UZAKLAŞTIRILIYORLAR’

Evdal, şunları da aktardı:

“Kimi kurtarılan kişiler, uzun süredir DAİŞ’in elinde esir olması nedeniyle DAİŞ’in etkisi ve katı ideolojiyle olaylara yaklaşıyorlar. 5 yıldır çetelerin elinde kalmış olmanın da etkisiyle özelde de çocuklar bu noktada çok etki altında kalmışlardır. Bu noktada hepimiz onlarla ilgileniyoruz. Ki bazen zorlanmalarımız da oluyor. 6-7 yaşında DAİŞ’in eline geçmiş olan çocuklar 5 yıldır DAİŞ’in elinde kalmış olduklarından Êzidîlik ve bu kültür açısından hiçbir şey bilmemekteler. Ama bu noktada yaşı büyük olan kişilerle bu kadar zorluk yaşamıyoruz, onlar daha çabuk topluma kazandırılabiliyor.

Geçtiğimiz süreçte yaralı ve durumu acil olanlar vardı. Bu kişileri de Hesekê ve Amude şehirlerindeki hastanelere teslim ediyoruz. İki tanesinin acil ameliyat edilmesi gerekiyordu, onları hastaneye teslim ettik. Yaşadıklarını dinlediğimizde, olanları insanın aklı almıyor, hayal bile edemiyorsun.”

1 HAFTADIR ŞENGAL SINIRI KAPALI

YPJ-QSD ve Êzidî Evi’nin kurtarılan Êzîdî insanları noktasında ortak çalışmayı sürdürdüklerini ve kurtarılan insanların Şengal Sivil Meclisi’ne teslim edildiğini kaydeden Evdal, son bir haftadır Irak hükümetinin Rojava-Başur sınırını kapattığına ve bu nedenle kurtarılan insanların topraklarına geçemediğine dikkat çekti.

Evdal, sınırın açılması konusundaki çabalarını şöyle dile getirdi: “Bizler birçok kez açıklamalarda da bulunduk. Şengal Meclisinden arkadaşlarımız Bağda hükümetiyle de oturup tartıştı ama olumlu bir sonuç alamadık. Bizler de ‘Eğer Irak hükümeti DAİŞ’in elinden kurtarılan bu esirlere kapısını kapatıyorsa demektir ki Irak hükümetiyle DAİŞ’in de anlaşması vardır’ dedik."

‘DAİŞ'LE ANLAŞMALI OLDUKLARINI DÜŞÜNMEYE BAŞLADIK’

Başur ve Irak yönetiminin DAİŞ’le bağlantılarının olduğunu da bu pratiklerinden gördüklerini ifade eden Cizire Kantonu Êzidî Evi Eşbaşkanı Ziyad Evdal, şunları da söyledi:

“Zaten o zaman hem Irak hükümetinin hem de Güney hükümetinin Irak’la ilişkileri vardı. Bugün kapıyı kapamaları, DAİŞ’in elinde 5 yıl esir kalmış Êzidî insanlarının ana baba topraklarına geçmelerine izin vermemeleri şu anlama gelmektedir: Irak hükümeti ‘Bizler Êzidî halkını kabul etmiyor ve onların vatandaşlıklarını da tanımıyoruz’ demek istiyor.

Kendi dedelerinin topraklarına gitmek isteyen Êzidîleri kabul etmeyen bu tutum Êzidî halkını da istemiyor demektir. Bu sebeptendir ki bizler bu yaklaşımı reddettik ve mesajlarımızı kamuoyuyla paylaştık."