Ermenilere yapılanlar Efrînlilere de yaşatılıyor

Sadiye İbrahim’in ailesi, 1915'teki soykırımdan kurtulabilmiş Urfalı Ermenilerden. İbrahim, "Bize o gün yaşatılanlar, bugün Efrînlilere yaşatılıyor" diyor.

64 yaşındaki Amûdêli Sadiye İbrahim, 103 yıl geçtiği halde acılarının taze olduğunu belirterek, Ermeniler olarak acılarının bu yılda Efriîn’de yaşananlarla daha derinleştiğini söylüyor.

Sadiye İbrahim’in babası 1915 Soykırımı'ndan kurtulmuş Urfalı Ermenilerden biri, annesi ise Kürt. Sadiye Ana Amûdê’de dünyaya gelmiş ama Qamişlo’da yaşıyor. Kendisini Ermeni kimliğiyle ifade ediyor. Babasının, “Çocuklarım aslınızı hiçbir zaman unutmayın” sözleriyle büyümüş. Babasının, halkının acılarını kendisi de yaşıyor. Sadiye Ana “Bugün de Efrîn’de tıpkı 1915’te olduğu gibi insanlar evlerinden ediliyor, katlediliyor, kadınlar ve kızlar kaçırılıyor” diyor.

Ailesinden sadece babası ve halasının Ermeni Soykırımı’ndan kurtulduğunu aktaran Sadiye Ana, şunları söylüyor: “Ben 6. sınıfa gelene kadar da babamı hep üzgün, gözü yaşlı görüyordum. Güzel bir gün görmedi. Ailesini bulmak umuduyla her tarafta soruyordu. Biz 6 kardeştik. Hep bu hikayelerini anlatıyordu. 'Siz aslınızı unutmayın çocuklarım. Evet bugün Müslümansınız ama Ermeni ve Hristiyansınız' diyordu. Çünkü onu alan aile de hep Ermeni olduğunu saklamıştı, Müslüman gibi göstermişti. Çünkü Türkler nerede bir Ermeni görse öldürüyordu.

KANLI VE UNUTULMAZ

Babamın hikayesi çok acı ve kan dolu. Şimdiye kadar da yüreğimizi yaralıyor. 103 yıldır yaramız iyileşmedi. Babamız hep bizimle. Hata çocuklarımız ve torunlarımız da bu yarayı taşıyacak. Türkiye’nin bunları başımıza getirdiğini hiç unutmayacağız.

EFRÎN’LE YARAMIZ TAZELENDİ

Bugün Demokratik Özerk yönetim bünyesinde Ermeni kimliğimizi özgürce ifade ediyor ve yaşıyoruz. Bize yaptıklarını şimdi Efrîn’e de yapıyor. Efrîn’e yaptıklarıyla yaramızı tazeledi. Kimse sesini çıkarmadı. Belki bir her şeyi duymuyoruz fakat Efrîn halkına çok zulmediyor. Onları evlerinden çıkarıyor ve onların gözlerinin önünde başkalarını getirip yerleştiriyor. Aynı Ermenileri nasıl yurtlarından çıkardılar başkalarını yerleştirdiler ve oraların ismini değiştirdilerse şimdi de Efrîn’de öyle yapıyor.