Efrinli hukukçular: 922 savaş suçu belgelendi

Türk devletinin 20 Ocak’ta Efrîn’e yönelik düzenlediği işgal saldırılarında işlediği savaş suçlarını kamuoyu ile paylaştı.

Efrînli hukukçular işgalci Türk devletinin Efrîn Kantonu’ndaki savaş suçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Suriye’nin Efrîn bölgesinin 20 Ocak’tan bu yana Türk devleti ve DAİŞ-El Nusra çetelerinin işgal saldırılarına uğradığı hatırlatılan açıklamada, “Bölgeye saldırılarda her türlü ağır silah, uçak ve yasaklanmış silah kullanılmaktadır. Türk devleti bu saldırılarıyla uluslararası hukuku ihlal etmekte, kamuoyunun gözleri önünde binlerce suç işlemektedir” denildi.

Türk devletinin savaş suçlarının belgelendiği de ifade edilen açıklamada şunlara yer verildi:

“Şimdiye dek 922 olay fotoğraf ve delillerle belgelenmiştir. Olayların belgelenmesi sürecinde Efrîn Kantonunda Türk devletinin işgal saldırılarının durdurulması ve kınanması için 9 binden fazla yurttaşın imzası toplanmıştır.

Öldürme, yaralama, göç, sivillerin kaçırılması, ev ve mülklerin yıkılması; fırın, okul, su istasyonu gibi hizmet kurumlarının ve Eyn Dara gibi tarihi alanların hedef alınması olayları belgelenmiştir.

Belgelenen olaylar şu şunlardır:

*Şehit: 134

*Yaralı: 168

*Göç ettirme: 561 aile

*Gasp ve yıkım: 52

*Sivil kaçırma: 1

*Klor gazından etkilenme: 6 sivil

*Onlarca çocuğun ve kadının öldüğü katliam: 4 katliam

-Mabeta ilçe merkezinde katliam

-Şerawa ilçesi Cilbirê köyünde tavuk çiftliğinde gerçekleşen katliam

-Şerawa ilçesi Erendê köyünde kimyasal silahla katliam

-Şerawa ilçesi Gubele köyü katliamı

*Yıkılan ve hizmet sunamayan okul sayısı: 45

*Sivil yönetimine ait bir mezbaha yıkıldı.”

Türk ordusu ve çetelerinin savaş suçlarının belgelenmesi ve bölge halkının şikayetlerinin alınmasına devam edildiği belirtilen açıklamada, uluslararası örgütlere ve hukuk kuruluşlarına Türk devletinin yaptıklarına karşı görevlerini yerine getirmeleri ve suçlulardan hesap sormaları çağrısı yapıldı.

Türk devletinin sivillere ve bölge yapısına saldırılarının izlenmesi için bir komite gönderilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, Türk devletinin saldırılarında katledilen çocuk ve kadınların fotoğrafları, Eğitim Konseyi ile Arkeoloji ve Turizm Konseyi’nin açtığı davaların bilgileri paylaşıldı.

Basın toplantısının sonunda hukukçulardan Evin Hec Hemo gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Suriye’deki, Cizre ve Fırat bölgelerindeki insan hakları dernekleri ile Avrupalı parlamenterler ve bağımsız şahsiyetlerin hak ihlallerini takip ettiği bilgisini paylaştı.