Efrîn ve Hesekê saldırıları yıl dönümlerinde protesto edildi

Sinaa Cezaevi’ne yönelik Türk devlet desteğiyle gerçekleştirilen DAİŞ saldırısı ve Efrîn’e yönelik saldırıların 5’inci yıl dönümü dolayısıyla halk, Hesekê, Tebqa ve Reqa’da alanlara çıktı.

Hesekê’nin Xiwêran Mahallesi’ndeki Sinaa Cezaevi yakınında yüzlerce sivil ve askeri kurum mensubunun katılımıyla Türk devletinin desteğiyle bir yıl önce Sinaa Cezaevi’ne yönelik saldırılar protesto edildi.

Gurzê Gelan Hamlesi’nde şehit düşen 121 şehidi anan halk, işgalci Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırılarını da kınadı.

Şehitlerin fotoğraflarını taşıyan halk, "Bijî berxwedana şehîdan" ve “Şehîd namirin” sloganları attı.

Hesekê Şehit Aileleri Meclisi üyesi Rojda Ehmed yaptığı konuşmada, Sinaa Cezaevi’ne yönelik saldırının işgalci Türk devleti tarafından bölge halkına yönelik katliamlar gerçekleştirmek amacıyla planlandığını hatırlattı. Hesekê halkının askeri güçlerle dayanışması sayesinde Türk devletinin planının başarısızlığa uğradığını söyleyen Rojda Ehmed, şehitlerin kazanımlarına sahip çıkılması çağrısında bulundu.

Daha sonra Cizre Bölgesi Demokratik Özerk Yönetim Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Telat Yunis söz aldı. Yunis, "Kuzey ve Doğu Suriye halkının DAİŞ çetelerine karşı direnişi ve yenilgisi büyük bir başarıydı. İrademizi kimse yenemez, her şeyi yaparız, halklarının güvenliği ve huzuru için fedakarlık yaparız” diye konuştu.

Reqa’da ise sivil toplum kuruluşu mensupları, aşiret ileri gelenleri ile siyasi parti üyelerinin katılımıyla halk, kentin Genel Meclisi önünde toplandı.

"Tecride ve ihanete karşı özgürlük savaşına gelin", "Erdoğan'ın işgaline karşı başkaldırın", “Birlik ve beraberliğimizle işgali yeneceğiz" ve "Halkın direnişi ve gücümüzle Efrîn'i kurtaracağız" pankartlarıyla İtfaiye binasına kadar yürüyen eylemciler, "Kahrolsun faşist Türk devleti", "Türkiye'nin Efrîn işgaline hayır", "Türk işgali Efrîn'i ve Kuzey ve Doğu Suriye'nin tüm bölgelerini terk etsin", "Türk işgaline hayır" sloganları attı.

Meydanda açıklama yapan Zenubiya Kadın Topluluğu Sözcüsü Sewsen Xelef, "Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik uluslararası komplolar devam ederken, Şam hükümeti ve Türk devleti, Suriye'yi teslim etmek için bir komplo daha kurdu. Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê bölgelerini Türk devletine verip karşılığında Doğu Guta’yı çetelerden aldı" dedi.

Efrîn'de insanlık dışı suçların işlendiğine dikkat çeken Sewsen Xelef, "Efrîn'i kurtaracağız, her ağaç için intikam alacağız" ifadelerini kullandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması çağrısında bulunan Sewsen Xelef, "Onun sayesinde bugün Reqa’daki protestoya gittik. Reqa, gençliği sayesinde terörün her türlüsüne karşı galip gelmiştir. İşgal altındaki bölgelerdeki halkımıza sesleniyoruz, geliyoruz diyoruz.”

Suriye halkını Türk işgalini Suriye topraklarından çıkarmak için birleşmeye çağıran Sewsen Xelef, son olarak Türk devletinin saldırılarının iradesini kırmayacağını ve özgürlük, demokrasi ve çok yönlü, demokratik ve merkezi olmayan bir Suriye'nin hayata geçmesine kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Tebqa’da da, sivil ve askeri kurum üyeleri, Suriye’nin Geleceği Partisi, Zenubiya Kadın Topluluğu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla bir eylem düzenledi.

"Efrîn'i kurtarmak işgalin sonu olacaktır", "Direniş sürüyor" ve "Türk işgaline hayır" pankartları açan eylemciler, "Kahrolsun faşist Türk devleti" ve "Yaşasın Efrîn direnişi" sloganları attı.

Halka hitaben konuşan Tebqa Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Hind El Alî, Türk devleti ve çetelerinin 5 yıl önce tüm Suriyelilere kucak açan kente karşı işledikleri suçları kınadıklarını belirtti.

Hind El Alî, Türk devleti ve çetelerinin Efrîn halkının kültürünü bastırdığını, halkı göçertmek ve demografisini değiştirmek için her türlü yöntemi kullandığını söyledi.

Türk devletine işgal altındaki toprakları terk etmesi çağrısında bulunan Hind El Alî, işgal altındaki tüm toprakları özgürleştirene kadar direneceklerini vurguladı.