Efrîn’de gözaltında tutulan genç vahşet günlerini anlattı

Efrîn Türk çeteleri tarafından işgal edildikten 20 gün sonra gözaltına alınan M.E., 4 ay gözaltında 1 buçuk ay da cezaevinde günlük işkenceye maruz kaldığını aktardı. M.E, gözaltında çok sayıda çocuk, kadın ve yaşların da olduğunu söyledi.

İşgale karşı yaşadığı yeri terk etmeyen Efrînliler, Türk çeteleri tarafından sistematik olarak işkenceye maruz bırakılıyor. Her gün çok sayıda kişinin kaçırıldığı Efrîn’de, kaçırılanların akıbeti ise bilinmiyor. Herhangi bir hukukun olmadığı Efrîn’de 4 ay gözaltında tutulan ve bir buçuk ay da işgalcilerin cezaevinde kalan  M.E adlı kişi ANHA’ya yaşadığı işkence sürecini anlattı.

Güvenlik nedeniyle ismini açıklamak istemeyen M.E., Efrîn’in işgal edilmesinden 20 gün sonra, Cebha Şamiya çetelerinin evini basmasıyla işkence dolu bir sürece giriyor.

Efrîn’in işgal edilmesinden 20 gün sonra Cebha Şamiyê çeteleri ağır silah yüklü 2 askeri araçla M.E.’nin evini basıp, onu tutukluyor. M.E., normal bir şekilde değil, evinde işkence görerek, gözleri bağlı bir şekilde gözaltına alınıyor. Ardından sözde “güvenlik bölümü” ne sevk edilip burada 2 gün boyunca ağır bir işkenceden geçiriliyor.

KEYFİ BİR TUTUKLAMA

İki gün süren işkenceden sonra M.E.’yi sorguya alan çeteler, M.E.’yi serbest bırakma karşılığında (para veya altın) fidye istiyor. Ancak M.E.’nin verecek ne altını ne parası olmadığı için serbest bırakılmıyor.  

6 çetenin kendisini dövüp, işkence etmek için nöbet tuttuğunu söyleyen M.E., hatırladıkları isimler arasında Ebu Abdullah, Ebu Nimir, Ebdo ve Ebu Osman adlı çetelerin olduğunu belirtti.

Sorguda kaldığı 18 gün boyunca her gün 3 defadan fazla vücudu yakılarak, halatla dövülerek her türlü işkenceden geçirildiğini belirten M.E., çetelerin kendisini Özerk Yönetim ile ilişkisi olduğu gerekçesiyle fidye almak için tutukladığını kaydetti.

Çetelerin paralarına, ziynet eşyalarına el koyduğunu dile getiren M.E., 4 gün hücrede kaldığı süre zarfı boyunca bir parça bayat ekmek dışında kendisine yemek verilmediğini ifade etti.

 ‘400’DEN FAZLA GENÇ, 40’TAN FAZLA KADIN TUTUKLU VAR’

Her gün yaklaşık bir saat sorguya alındığını belirten M.E., sorguya alındığı yerde 400’den fazla genç, 40’tan fazla kadın tutuklu gördüğünü belirterek, tutukluların arasında 70, 80 yaşlarında yaşlıların da olduğunu ve işkenceden geçirildiklerini aktardı.

4 buçuk ay sorgudan geçirilen M.E., Efrîn Cezaevi Mahkemesi’nde yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Çeteler her 15 günde bir kadınları sorguya alıyorlardı ve sorguda onlara işkence ediyordu. İçinde bulunduğumuz hücrenin penceresinden çetelerin kaçırdıkları kadınları sabahın 03.00’ünde, 04.00’ünde götürüp, iki saat aradan sonra hücreye götürdüklerini görüyorduk.”

‘EFRÎN’İN MERKEZ CEZAEVİNDE ÇOCUKLAR DA VARDI’

4 buçuk ayın ardından Şamiye çeteleri tarafından Efrîn merkezindeki Morotê köyündeki merkez cezaevine götürüldüğünü kaydeden M.E., “Efrîn merkezindeki cezaevinde bir yaşında ve bir yaşından büyük çocuklar da vardı. Cezaevinde biri çok küçük yaşta, diğeri genç yaşta,  iki çocukları olan bir aile gördüm” dedi.

Efrîn merkezindeki cezaevinde yaklaşık 800’den fazla genç, 60’tan fazla kadın tutuklunun olduğunu söyleyen M.E., toplamda 8 ay süren soruşturmanın ardından, kendisine 3 yıl hapis, 2 milyon Suriye lirası ceza verildiğini aktardı.

Bir buçuk yıl Efrîn merkezindeki cezaevinde kalan M.E., daha sonra fidye karşılığında bırakılıyor.

M.E., cezaevinden çıktıktan sonra 100 dolar karşılığında Efrîn’den çıkarak, güvenli bölgeye ulaşıyor.