Efrîn Özerk Yönetimi: Saldırılara sessizlik destek vermektir

Efrîn Özerk Yönetimi, işgalci Türk devleti ve çetelerinin sivillere yönelik Efrin’deki savaş suçlarına tepki gösterdi. Türkiye’nin saldırılarına karşı sessizliğin, aynı zamanda DAİŞ’i yeniden canlandırma çabalarına destek anlamına geldiği belirtildi.

Efrîn Özerk Yönetimi üyeleri, Şehba’nın Fafin ilçesindeki Berxwedan Kampı’nda basın açıklaması düzenledi.

Açıklamanın Kürtçe metni Efrîn Özerk Yönetimi Üyesi Ebiduhemîd Bekrî, Arapça metni ise Efrîn Kadın Komitesi Üyesi Zelox Reşîd tarafından okundu.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Suriye krizinin başlangıcından bu yana Türk devleti, Osmanlı hayallerini gerçekleştirmek için komşu ülkelerin topraklarını kontrol altına alma ve halkları köleleştirme, Suriye’ye müdahale girişiminde bulunmuştur. Cihatçı teröristleri eğitip Suriye’ye göndermiş, demokrasi ve uygarlıkta başat rol oynamış halkı ortadan kaldırmak istemiştir.

DAİŞ’in ‘başkenti’ Reqa, YPG-YPJ ve QSD savaşçıları tarafından düşürüldükten sonra Türk devleti, DAİŞ’in intikamını almak için Efrîn’e yönelik vahşi saldırılar gerçekleştirmiş, işgal etmiş ve yüzbinlerce kişiyi göçe zorlamıştır.

Bir yıldan fazla bir süredir işgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’deki katliam, kaçırma, yağma, tarihi mekanları talan ve yıkma uygulamaları devam etmektedir. Bununla birlikte demografi değiştirme ve dil-kültürü ortadan kaldırma politikalarınca bölge halkına Türk kimliği verilmektedir.

Bu uygulamalar, Suriye halkları, Kürt halkı ve Suriye topraklarının bütünlüğü üzerinden hesap yapan Rusya ile yapılan anlaşmalara göre yürütülmektedir. Bu uygulamalar karşısında Rusya’nın ve Türkiye’nin ikinci bir İskenderun yapmak istediği Efrîn’deki olaylara karşı Suriye rejiminin tutumunu kınıyoruz.

Efrîn’de yaşanan hak ihlallerine karşı uluslararası örgütler ve ülkelerin sessizliğini kınadığımızı belirtiyor; uluslararası kamuoyuna ve Kürtlere, Efrîn’deki katliam ve etnik soykırımın durdurulması için harekete geçme çağrısında bulunuyoruz. Türkiye, bu sessizlikten faydalanarak DAİŞ’i yeniden canlandırmak istiyor. Kimi raporlara göre Türkiye, DAİŞ’i farklı kılıklarda Efrîn’e gönderiyor ve bu durum dünya üzerinde tehlike oluşturmaktadır.

Özerk Yönetim olarak, Şehba’da bulunan Efrînli halkımıza Türk devletinin özel savaşına karşı dikkatli olmaları, Efrîn’in özgürlüğü sağlanıncaya kadar tarihi görevlerini yerine getirmeleri çağrısında bulunuyoruz.”