Doğduğu topraklar en büyük korkusu oldu

Türk devletinin Efrîn işgalinin ardından bir süre Efrîn'de yaşamak zorunda kalan 8 yaşındaki Nuri, yaşadığı korkudan dolayı işgal sona ermeden Efrîn'e dönmek istemiyor.

Türk devleti ve ona bağlı çetelerin Efrîn’i işgal etmelerinin üzerinden 10 aydan fazla zaman geçti. İşgalin ilk gününden bu güne kadar Türk devleti ve çetelerinin Efrîn merkez ve köylerinde halka yönelik gasp, işkence, talan, tecavüz ve katliamları devam ediyor.

Türk devleti ve çeteleri Efrîn'de çocuk, kadın, yaşlı demeden herkese işkence ediyor, halkın evlerine, mallarına el koyuyor ve halktan da zorla para alıyor.

8 yaşında bir çocuk olan Nuri, Efrîn’in Heci Heska köyünden. Türk devleti ve çetelerin işgalinin ardından ailesiyle birlikte Efrîn’den çıkmak zorunda kalan binlerce Efrînli çocuktan biri.

Nuri ve ailesi Efrîn’den çıktıktan sonra Ezaz’a bağlı Zehra ilçesine yerleşmiş. Efrîn’de kalan akrabalarının onları Efrîn'e gelmezlerse çetelerin evlerine el koyacağını söylemeleri üzerine baba Şükri Nuri, 60 yaşındaki annesini ve Nuri’yi Efrîn’e gönderir. Fakat, Nuri ve babaannesi Efrîn'e gittiklerinde hiç bir şeyin söylenildiği gibi olmadığını ve Ehrar El Şam çetelerinin evlerine yerleştiğini görür.

KENDİ EVLERİNDE KALMAK İÇİN HER 100 DOLAR ÖDÜYORLAR

Babaannesi ile birlikte eve geldiklerinde çeteleri evlerinde gördüklerini söyleyen 8 yaşındaki Nuri, para karşılığında kendi evlerine geçmelerine izin verildiğini belirtiyor. Evin bir katına çetelerin, bir katına da kendilerinin yerleştiğini söyleyen Nuri, yaşadıklarını şu sözlerle anlatıyor: "Ama her ay yine geliyorlardı. Bizim evden çıkmamızı istiyorlardı. Sürekli silahla tehdit ediyorlardı. Mermi patlatıyorlardı. Biz de bizi evimizden çıkartmamaları için her ay onlara 100 dolar para ödüyorduk."

Çocuk yaşta bir çok olaya tanık olan Nuri, çetelerin sürekli insanları götürüp işkence ettiklerini söylüyor. Türk bayraklarının asılı olduğu, asker ve polislerin bulunduğu okula gitmek zorunda olduklarını belirten 8 yaşındaki Nuri yaşadığı korkuyu şu sözlerle dile getiriyor: "Her zaman gelip evlerimizi basıyorlardı, sürekli eli silahlı kişiler sokaklarda dolaşıp mermi sıkıyorlardı. Çok korktum, babama söyledim. Bunun üzerine babam da birinin aracılığıyla beni oradan çıkarttı."

İşgalden önce Efrîn’de hiç korkmadığını, fakat işgalden sonra Efrîn’e gittiğinde sürekli korku yaşadığını söyleyen Nuri, çeteler Efrîn'den çıkmadan geri dönmek istemediğini ifade ediyor.

'OĞLUM YAŞADIĞI KORKUYU HALA ÜZERİNDEN ATAMADI'

Nuri'nin babası Şükri Nuri ise, oğlunun yaşadığı korkuyu hala üzerinden atamadığını kaydediyor. Baba Şükri Nuri, 8 yaşındaki oğlunun yaşadığı travmayı şu sözlerle anlatıyor: "Çeteler her gece eve giriyorlardı, kapıları kırıp anneme ve oğluma saldırıyorlardı. Annemi evden çıkartmak istiyorlardı. Bunun karşılığında para istediler. Her ay para veriyorlardı. Ama yinede onlar gelip evi basıyorlardı. Oğlum sürekli korkuyordu. Beni aradı, "baba beni buradan çıkart" dedi. Bunun üzerine bende birinin aracılığıyla oğlumu oradan çıkarttım. Ama annem hala orada ve onun için çok kaygılanıyorum."

Oğlunun geldikten sonra da hala yaşadıklarının etkisinden kurtulamadığını söyleyen Şükri Nuri, "Oğlum her telefon çaldığında korkuyor. Sürekli bize diyor "Nenemle konuşun. Onlar gelip onu dövecekler onu evden çıkartacaklar." Oğlumun gözü önünde sürekli mermi sıkmışlar, insanları dövmüşler bu da onda çok büyük bir korku yaratmış” diyor.