Dört parça Kürdistan gençliğinden faşizme karşı birlik çağrısı

Rojava’nın Kobanê kentinde gençlik örgütlerinin “Çok Renkli ve Demokratik Ortadoğu'ya" şiarıyla ikincisini düzenlediği Ortadoğu gençlik konferansı büyük bir heyecanla devam ediyor.

Ortadoğu gençlik konferansı için, DAİŞ’e karşı uluslararası alanda direnişin kalesi olarak tanınan Kobanê tercih edildi. Konferansın bu kentte yapılması hem Kürdistanlı gençler hem de Ortadoğu için ayrı bir yere sahip. Direniş, ortak mücadele ve ortak yaşamın inşası, gençlerin gündeminde yer alıyor. Üç günlük konferans Çarşamba günü başladı. Kürdistan'ın yanısıra Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin, Libya, Ermenistan, Mısır, Türkiye, Tunus, Yemen, Kuzey Afrika ve Sudan'dan 300'ü aşkın delege konferansta yer aldı.

Kürdistan’ın dört parçasından gelen delegeler hem işgalciliğe karşı mücadeleye hem de Kürtler arası birliğin önemine vurgu yapıyorlar.

Kuzey Kürdistan’dan ve Türkiye illerinden konferansa katılmak isteyen ve T.C devleti tarafından her türlü engellemeyle karşılaşan HDP Gençlik Meclisi üyeleri, konferansa büyük bir mücadele vererek ulaştıklarını dile getirdiler.

HDP GENÇLİĞİ BASKILARA RAĞMEN KONFERANSTA

Amed HDP Gençlik üyesi Ferhat Dalkıran şunları ifade ediyor:

“Konferansa katılmamamız için elinden gelen her şeyi yapan Türk devleti psikolojik ve fiziki olarak bizlere saldırılar yapmaktadır. Konferansa biçtiğimiz anlam ise; biz gençlerin özgür fikir ve düşünceyi sağlayabilmek ve bağımsız bir Kürdistan için bir adımıdır. Bizler HDP Gençlik Meclisi üyeleri olarak bu baskı ve saldırıları kabul etmeyip geldik. Bu şekilde istediğimiz her yer ve zamanda zulme karşı direndikçe birçok şeyin üstesinden gelebildiğimizi gördük. Başur hükümeti ve Türk devletinin ortak olarak devreye koyduğu MİT ve istihbaratlarının eliyle Başur’a gelen arkadaşlarımızın Kuzey Suriye’ye geçmelerine izin vermemişlerdi. Konferansın henüz başlarında olmamıza rağmen beraber neler başarabileceğimizi gördük.”

‘HER GENÇ FAŞİZME VE SOYKIRIMA BAŞKALDIRMALIDIR’

“Burada inançlar, bilim, kadın, özgürlük konularında kimi şeyleri yeni öğrendik. Ve farkındalıklar gelişmeye başladı. Gençlerimize sesleniyoruz hangi alanda olurlarsa olsunlar, alanlarında mücadele etmeyi bırakmasınlar. Faşizme ve sömürgecilere karşı durmalı ve mücadeleyi yükseltmelidirler. Sömürgeciler her gün saldırıp talan etmektedir ve buna karşı artık bir refleks olmalıdır. Yok etmek üzerine kurulu bir sistem olmasından kaynaklıdır ki; her gün dilini, inancını bitirmek istiyor. Özelde de Kürt konusu olduğunda hep saldırmış, yok etmeyi amaçlamıştır. Ortadoğu’da yaşayan her genç bu sorumlulukla yaklaşmalı, faşizm ve soykırımcı zihniyete karşı başkaldırmalıdır.”

‘KRİZ VE KAOSLU SÜREÇTE KONFERANS ÖNEMLİ BİR ADIM’

Doğu (Rojhilat) Kürdistan’dan “PEŞMERGE Komale” ve İran Komünist Partisi üyesi genç kadın Dılniya Rahimi, konferansı önemli ve değerli bulduğunu kaydediyor.

Rahimi, şunları ifade ediyor:

“Gençlik konferansına katıldığıma çok memnun oldum. Maalesef ki dört parça Kürdistan’da kaos, savaş ve kriz devam ediyor. Bütün Avrupalı ülkeler Ortadoğu üzerine plan yapıp, bu temelde yer edinme yarışındalar. Bu savaş ve kaoslu ortamda bu şekilde bir konferansını önemli ve değerli buluyorum. Umuyorum ki gelecekteki eylemlerin artması için bu bir adım olur.”

‘SÖMÜRGECİ ZİHNİYETE KARŞI BİRLİK OLALIM’

Güney (Başûr) Kürdistan’dan Beritan Ronahi ise şunları dile getiriyor:

“Militan Genç kadınlar adına bu konferansa katılıyorum. Ortadoğu gençliğinin böylesi bir konferansa ihtiyacı vardı. Gençliğin birçok sorunu var ve bunun çözülmesi için böyle bir proje gereklidir. Sorunlara doğru çözüm bulabilmek için fikir alışverişi ve tartışmalara çok ihtiyaç var. Büyük bir sömürge durumu var ve sömürgeciliği üzerimize dayatmaya çalışmaktadır. Bizler gençlik olarak bu sömürgeciliğe karşı direnmeliyiz ve birlik olmalıyız.”