‘Diyalog ve çözüm konusundaki tutumumuz nettir’

Suriye krizinin diyalog yoluyla çözümü için tutumlarının en başından beri net olduğunu vurgulayan Özerk Yönetim, Şam hükümetiyle diyaloglara hazır olduklarını ve Şam’ın pratik adım atmasını beklediklerini duyurdu.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Paris’te yaptığı açıklamalara yazılı bir açıklama ile cevap veren Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye’de diyalogla çözüm konusundaki tavırlarının net olduğunu ve sahadaki değişimlerin bu tutumlarını değiştiremeyeceğini vurguladı.

Yapılan açıklama şöyle:

"Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un 12 Kasım günü Fransa'da düzenlenen Paris Barış Forumu'nda Suriye’de diyalog ve siyasi çözüme ilişkin değerlendirmelerini yakından takip ettik. Değerlendirmede, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin Suriye’de siyasi diyaloglara katılımı konusunda sabit yaklaşımlar sergilemesi gerektiği ve ABD güçlerinin Suriye kalması kararı ardından rejim ile yürütülen müzakerelerin gerilediği yönünde ifadeler kullanılmıştır.

Özerk Yönetim’in eskiden olduğu gibi şimdi de diyalogları esas aldığı, bu tavrı her alanda ortaya koyduğu ve pratik sergilediği açık ve nettir. Rusya da bu diyalogların detaylarından haberdardır. Özerk Yönetim, Suriye krizinin çözümü ve diyalog kanalları için bir yıl önce hazırladığı çözüm haritasını Rusya’ya sundu.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak, siyasi çözüm çalışmalarının olduğunu belirtiyoruz ancak şu ana kadar pratik anlamda hiçbir adım atılmadığı için karşılaşılan engellere ilişkin de bir tartışma yürütülemedi. Şu an itibariyle pratik anlamda var olan tek şey askeri konulardır. Bu sürecin başarılı olmasının iki yolu vardır. Bunun birincisi, ciddi yaklaşımlardır. Özerk Yönetim bu anlamda net tavrını göstermiş ve Şam hükümeti ile diyaloglar geliştirmeye hazır olduğunu açıklamıştır. İkincisi ise başta Rusya olmak üzere Suriye’deki aktif güçlerin çalışmalarıdır.

Biz halen diyalog kanalına inanıyoruz. Suriye halklarına hizmet edecek ve demokratik bir geleceği garanti altına alacak her çalışma için diyaloglara hazırız. Şu an itibariyle karşı tarafından atacağı pratik adımları beklemekteyiz.

Bir kez daha, diyalog konusunda net tavır sahibi olduğumuzu ve sahada yaşanan gelişmeler karşısında tutumuzun değişmediğini vurgulamaktayız. ABD’nin Suriye’de kalma kararı, birçok aktör ve uluslararası hesaplar ile ilgilidir. Hiçbir zaman diyalogla siyasi çözüm çalışmalarımız kapsamında olmamıştır. Tutumumuz, ulusal sorumluluğumuz ve halkımızın kararları gibidir.

Bu temelde, Suriye’de diyalogla çözüme inanan tüm devletlerin bu tutumumuza destek vermesi ve geliştirmesi gerekmektedir. Suriye’nin iç fitne ve savaşa doğru yeniden sürüklenmemesi ve ülkeyi parçalama projelerinin önünün alınması için diyaloglara ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkenin, her gün Suriye halkının kanını döken ve katliamlar gerçekleştiren Türk devleti çetelerinin önüne geçilmesi için de diyaloglar elzemdir.”