Cizre Yıldırımı Operasyonu sona erdi

Cizre Yıldırımı Operasyonu’nun tamamlandığını açıklayan QSD, 154 DAİŞ çetesinin yakalandığını belirtti.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD) Basın Merkezi yaptığı açıklamada, Cizre Yıldırımı Operasyonu’nun tamamlanmasına ilişkin şunları belirtti:

"Güçlerimiz, 29 Aralık 2022’de Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri ve Uluslararası Koalisyon’un işbirliğiyle kırsal ve sivil yerleşim bölgelerinde DAİŞ terör örgütünün gizli hücrelerini yakalamak için Cizre Yıldırımı Operasyonu’nu başlattı. Operasyon 8 gün sürdü. Operasyon Hol, Til Hemîs ve Til Birak ilçelerinin 55 köyünde, 3 beldenin bazı yerleri ve geniş alanlarında ile Suriye-Irak sınırında gerçekleştirildi. Operasyon sonucunda ulaşılan bazı pratik gerçekler şunlardır:

29 Aralık 2022'de Kuzey ve Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri ve Uluslararası Koalisyon'un katılımıyla Cizre Yıldırım Harekatı'nda terör örgütü DAİŞ'in çöllük alanlarda, kırsal alanlarda ve sivil yerleşim yerlerinde adına düzenlenen hücrelere saldırmak için" 8 gün süren operasyonda Hol, Til Hamis ve Til Birak'a bağlı 55 köy ile Suriye-Irak sınırındaki 3 ilde ve geniş alanlarda bazı yerlerde operasyon gerçekleştirildi. ve aşağıdaki gibi bazı pratik gerçeklere ulaşıldı:

Operasyonun geçen yıl Kasım ayında gerçekleştirilmesi planlanıyordu, ancak Türk devletinin saldırıları ve güçlerimizin bu saldırılara karşı harekete geçmesi nedeniyle ertelendi.

Son saldırıları fırsata çeviren terör örgütü, Suriy- Irak sınırına yakın kırsal bölgelerde hareket kabiliyetini geliştirmeye, Hol, Til Hemîs ve Til Birak başta olmak üzere yerleşim yerlerine yerleşmeye çalıştı. Olası terör saldırılarına hazırlık için çok sayıda patlayıcı hazırlandı, büyük silahlar ve mühimmatlar depolandı. Güçlerimiz geçmişte bu kadar büyük bir kısmını ele geçirmiş ve saldırılarının birçoğunu bozguna uğratmıştır.

Sînaa Cezaevi’ne yönelik Ocak 2022’de bomba yüklük araçlarla saldırılmış ve cezaevi kapıları patlatılmıştı. Sînaa Cezaevi’ne saldıran DAİŞ çetelerine lojistik destek sağlayan ve patlayıcıların hazırlanmasında yardımcı olan 3 kişi Cizre Yıldırımı Operasyonu’na bağlı güçler tarafından yakalandı. Bu çete üyeleri Hol, Til Hemîs’te saklanıyordu.

Örgüt hücreleri, yılbaşı ve yılbaşı kutlamaları sırasında Qamışlo ve Heseke'ye yönelik çok sayıda saldırı planlıyordu. Ancak Cizre Yıldırımı Operasyonu, onlara hızlı ve ani bir darbe vurarak olası saldırıları püskürttü ve çok sayıda saldırı planlayıcısını tutukladı ve güvenli bir ortamda kutlamalar yapıldı.

Operasyon güçleri, terör örgütünün hücrelerine baskın yapmanın yanı sıra, bölgedeki yurttaşlara ve kanaat önderlerine karşı suç işleyen çok sayıda kişiyi de yakaladı.

Cizre Yıldırımı Operasyonu, güçlerimizi terör örgütü DAİŞ hücrelerine karşı yürüttüğü askeri mücadelenin devamı niteliğinde olup, ihtiyaca göre bir plan çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Operasyon, Hol, Til Hemîs ve Til Birak bölgelerinde bazı terör hücrelerinin şantaj yaparak kendi aşırılık yanlısı ideolojilerini halka empoze etmek, mesaj ve basın yoluyla yeni üyeler çekmeye çalışmasına karşı düzenlendi. Özerk Yönetim’e karşı olan ve DAİŞ hücrelerine yardımcı olan bazı kişiler yakalandı. Askere alma ağları ve yaşı küçük olanların alındığı ağlar kapatıldı.

DAİŞ terör örgütünün tehlikeli üyelerinin yakalanması için sabahın erken saatlerinde çok yönlü operasyon başlatıldı. Ortak operasyon güçleri hızlı sonuç alarak, birçok saldırıya katılan çok sayıda çetenin yanı sıra terör saldırılarına yardımcı olan birçok kişiyi de yakaladı.

Daha sonra operasyon genişletilerek, terör hücrelerinin ortak operasyon güçlerinden saklanmaya çalıştığı köy ve bölgelerde arama operasyonu düzenlendi ve çabaları boşa çıkarıldı. Operasyon güçler, hücrelerle birlikte birçok noktayı ve özel sığınağı yok etti. Çetelerin gizlenirken kullandıkları çok sayıda silah, mühimmat, belge ve askeri üniformalar ele geçirdi.

Operasyon güçleri Suriye-Irak sınırına ulaştı ve büyük alanları kontrol etti.

Güçlerimiz tarafından terör bölgelerinde yürütülen arama ve baskınlarda, terör saldırılarının gerçekleştirilmesi ve planlanmasına katılan 154 çete üyesini yakaladı. Ayrıca terör örgütünün saldırılarını kolaylaştıran ve bölge halkına yönelik suç işleyen çete üyelerinin dağılımı şöyle:

DAİŞ terör örgütüne bağlı gizli hücre üyesi sayısı; 102, bunlardan 3’ü Ocak 2022’de Sînaa Cezaevi’ne saldıran terör hücrelerine bombalı araçların hazırlanmasına ve teslim edilmesine katılmış. 

Terör örgütünün hücrelerine lojistik ve propaganda desteği gibi destek sağlayan çok sayıda kişi tutuklandı; 27 kişi.

Halka yönelik işlenen soygun, adam kaçırma ve şantaj gibi suçlara karışan 25 kişi yakalandı.

Son olarak Cizre Yıldırımı Operasyonu’na katılan ortak güçler olarak, güçlerimize gereken desteği veren Til Hemîs, Til Birak ve Hol bölgelerindeki yurttaşlarımızın tutumunu kutluyoruz. DAİŞ terör hücrelerine karşı seslerini yükselten ve operasyonun her aşamasında güçlerimize yardımcı olan aşiretlerin kanaat önderleri ve şeyhlerine teşekkür ediyoruz.  

Cizre Yıldırımı Operasyonu’nun arama hamlesinin tamamlandığını duyuruyoruz. Ayrıca güçlerimiz gerektikçe güvenlik operasyonları ile terör hücrelerine yönelik mücadeleye ve baskınlara devam edeceğiz."