Chaliand: Efrîn’de etnik temizlik var

Efrîn’deki foruma katılan Fransız yazar ve jeopolitikacı Gérard Chaliand, Türk devletinin Efrîn işgali için “tamamen illegal” derken, Kürtlere karşı etnik temizlik yapıldığını söyledi.

Uluslararası Efrîn’de Demografik Değişim ve Etnik Temizlik Forumu’na katılan Fransız yazar Chaliand, Efrîn’deki duruma ilişkin ANF’ye konuştu.

“Efrîn müdahalesi kesinlikle illegal” diyen Chaliand, işgalin amacını ise şöyle özetledi: “Kürtlerin Türkiye ile Suriye arasındaki sınırı kontrol edebilecekleri en az düzeye indirerek, zayıflatmayı amaçlayan zora dayalı bir müdahaledir.”

Bu işgalin Türkler ile Ruslar arasındaki görüşmelere dayalı olduğunu ifade eden Chaliand, her iki gücün müzakere etmesi halinde buna karışmanın zor olduğunu söyledi.

EFRÎN İŞGALİNDE HİÇBİR ŞEYE SAYGI GÖSTERİLMEDİ

Chaliand, “Türkiye ve Rusya, ne tür bir çözüm olursa olsun, (Suriye’de) bir çözüme en fazla ilgili olan iki ülkedir. Amerikalılar açısından Suriye ikinci derecede önem arz ediyor. Fransızlar açısından, dünyanın en önemli şeyi değil” şeklinde konuştu.

Uluslararası toplumun yaşanan insan hakları ihlallerine ilişin tutumunu “cesaret yetersizliği” olarak değerlendiren Chaliand, “(Efrîn işgalinde) Hiçbir şeye saygı gösterilmedi. Tamamen illegal bir müdahaledir. Etnik temizlik olarak adlandırılan bir zorla göçertme var” ifadelerini kullandı.

BURAYA SES ÇIKARMAK İÇİN GELDİK

Fransız medyasının Efrîn işgaline yaklaşımını da değerlendiren Chaliand, “Fransız toplumu açısından ele alırsak, medya olayı gösterdi ama üzerinde ısrar etmedi. Şu demek oluyor; Efrîn’in durumu biliniyor ama çok değil” dedi.

“Buraya ses çıkarmak için geldik” diyen Chaliand, “Kürtlerin durumunun daha iyi tanınması için ya yazarak, ya da konuşarak, kamuoyunda yapabileceğimiz ölçüde duyarlılık oluşturmaya çalışacağız. Durum gerçekten zordur. Kürtlerin gerçekten yardıma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.