Cerablus halkı, kadınları taciz eden çetelerle çatıştı

Fırat Kalkanı'na bağlı Ehrar El Şerqiye ve El Cihişat çetelerinin Cerablus çarşı merkezinde bir kadını taciz etmesi üzerine bölge halkıyla çeteler arasında çatışma çıktığı öğrenildi.

Kuzey Suriye'nin Cerablus kentinde 17 Aralık günü yaşanan çatışmanın nedeninin Fırat Kalkanı'na bağlı grupların kadınları taciz etmesi olduğu öğrenildi. Fırat Kalkanı adıyla Kuzey Suriye'nin Bab ve Cerablus kentelerine işgal eden Türk ordusuna bağlı Ehrar El Şerqiye ve El Cihişat çetelerinin 17 Aralık günü bir kadını taciz etmesi üzerine Cerablus halkıyla çeteler arasında çatışma çıktı.

Yerel kaynakların olaya ilişkin ANF'ye verdiği bilgilere göre, El Cephet El Şamiye grubunun sivillere destek vermesi ardından çatışmalar büyürken, Sultan Murat Taburu ise Ehrar El Şerqiye çetelerine destek verdi. Fırat Kalkanı'na bağlı çeteler arasında saatlerce süren çatışmaların ardından iki taraftan da bi çok yaralı olduğu aktarıldı.

Öte yandan 19 Aralık günü Cerablus halkı, topraklarını işgal eden Türk ordusu, Cereblus Yerel Meclisi ve AFAD kampına karşı protesto eylemi gerçekleştirildi. İsminin açıklanmasını istemeyen bir Cerabluslu, sokaklara dökülen Cerablus halkının uluslararası topluma topraklarını Türk işgalciliğinden kurtarılmaları çağrısında bulundu.

Aynı kaynak halkın, "Türk devletinin Arap ve Türkmenler arasında ayrımcılık yapıyor, başta sivil meclis olmak üzere bütün kurumlar dışarıdan getirtilen Türkmenlerin denetimine verildi" dedi. 

Cerablus halkı, 20 Kasım'da tarihinde de Türkiye devletinin kurumları bölgeye dışarıdan getirtilenlere bağlaması tepki göstermek amacıyla gösteri düzenlemişti. Yine, Fırat Kalkanı adı altında Ağustos 2016’dan bu yana Türk ordusunun işgali altında bulunan Kuzey Suriye'nin Bab kentinde de vatandaşlar, kendilerinden habersiz meclis kurulmasına tepki göstermişti.

Türk devleti, Ağustos 2016’dan bu yana Cerablus kentinde işgalci durumunda. O dönem DAİŞ çeteleri çekilmiş, kente Türkiye ve bağlı çete grupları yerleşmişti.