BMGK ateşkesin uygulanması talebini yineledi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) bugün yapılan kapalı oturumda, taraflardan Suriye’deki ateşkesin uygulanması yönünde görüş birliği çıktığı bildiriliyor.

BMGK’de yapılan toplantı sonrasında dönem başkanı Hollanda’nın temsilcisi Karel van Oosterom, üye 15 ülkenin 1 aylık insani ateşkesin uygulanmasına dair ‘endişelerini dile getirdiklerini’ kaydetti. Van Oosterom, Britanya ve Fransa tarafından talep edilen kapalı toplantıdan çıkan görüşlere dair daha fazla detay vermedi.

Ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir diplomata göre, özellikle Doğu Guta’ya insani yardım konvoylarının ulaştırılması için görüş birliği oluştu. Bu yardımların günü birlik yapılmasının istendiği de verilen bilgiler arasında.

Toplantıyı talep eden Fransa’nın BM nezdindeki büyükelçisi François Delattre, kapalı oturumdan önce ‘Suriye rejimine etkisi olabileceklere’ yönelik ‘baskının arttırılması gerektiğini’ söylemişti. Bununla Rusya ve İran’ın kastedildiği bildiriliyor.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ise önümüzdeki Pazartesi ateşkese ilişkin bir sunum yapması bekleniyor. Bu sunumun basına açık bir oturumda BMGK üyelerine yönelik olarak yapılması planlanıyor.

Bugün bir açıklama yapan BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise, Guta’da bulunan ‘terörist grupların’ çıkarılması için arabuluculuk yapmaya hazır olduğunu söylemişti. Bu konunun da BMGK’deki kapalı oturumda görüşüldüğü öğrenildi.