BM’den Hol kampı için çağrı

BM, Aralık 2018’den bugüne Dêrazor’a bağlı Hecin ve Bahoz’dan yardıma muhtaç yaklaşık 45 bin insanın Hol kampına geldiğine vurgu yaparak, yardım çağrısında bulundu.

BM İnsani Yardım Koordinasyonu (OCHA) yaptığı açıklama DAİŞ’in son bölgesi olan Bahoz’dan kaçan insanların durumuna dikkat çekerek, uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.

‘BİR HAFTADA 13 BİN İNSAN KAMPA GELDİ’

Sadece geçen hafta yüzde 90’nı kadın ve çocuklardan oluşan 13 bin insanın, Hesekê’ye bağlı Hol kampına geldiğinin ifade edildiği açıklamada, “Savaş bölgesinden gelen insanların çoğu bitkin, hasta ve aç. Kampta kapasitenin üstünde çok insan var” denildi.

4 AYDA TOPLAM 45 BİN İNSAN

2018 Aralık ayından itibaren Dêrazor’un Hecin ve Bahoz bölgesinden 45 bin insanın kaçarak Hol kampına geldiğine vurgu yapılan açıklamada, “Kaçanlar, kaçtıkları bölgedeki sivillerin umutsuz bir durumda olduğunu ve yardıma muhtaç bir şekilde yaşadığını anlattı” denildi.

‘KAMPTAKİ İHTİYAÇLARA CEVAP VERMELİYİZ’

Hol kampına gelirken, yolda hayatını kaybeden 5 yaşından küçük çocukların hayatının kaybettiğine değinilen açıklamada, devamla şu ifadeler yer aldı: “Kampa ulaştıktan sonra birçok insan hastaneye kaldırıldı. Yetersiz beslenme, tıbbi eksiklikler var. Kampın kapasitesi ve kampta duyulan ihtiyaca cevap verilmesi gerekir”

YARDIM ÇAĞRISI

Hol kampında gelenler için acilen harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, “Hol kampı ve çevresindeki alanlardaki ihtiyaçları karşılamak ve tüm yeni gelenlerin hayatlarını kurtarmak için yardıma ihtiyaç var. Acil olarak sağlık, koruma ve yeni gelenler için yiyecek, barınak ihtiyaçlarının karşılanmalı” denildi.

İNSANİ KRİZ DEVAM EDİYOR

8 yıllık savaşın yarattığı insani krizin hala devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada şu ifadeler yer verildi: “Suriye’de bugün 11,7 milyon insan hala yardıma muhtaç bir şekilde yaşıyor. Bugün 2 milyondan fazla kız ve erkek çocuk eğitimden uzak. Bu ihtiyaçların yanı sıra şiddetin boyutu azalmış olsa da Suriyeliler hala güvenlik sorunu yaşıyor. İnsanlar hala şiddete maruz kalıyor. Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve birçok kesim güvenliksiz bir şekilde yaşıyor. Öte yandan, yerinde edilmelerin sayısı da gün geçtikçe artıyor. 2016’da yerinden edilmelerin sayısı 6 milyon iken bugün bu sayı 6,2 milyona yükseldi. Komşu ülkelerde yaşayan Suriyelilerin sayısı ise 5.6 milyonun üzerinde.”