GÖRÜNTÜLÜ

‘Bedel ödeyerek kölelik zincirini kırdık’

PKK ile Newrozların devrimci ve ulusal bir ruhla kutlanmaya başlandığını belirten Mehmûd Ehmed, “Şehit evlatlarımız sayesinde derin uykudan uyandık, kölelik zinciri kırdık” dedi.

ROJAVA'DA NEWROZ

Dêrikli Mehmûd Ehmed, 1987’de Dêrîk’in Endîwar köyünde gerçekleşen Newroz’la PKK’yi tanıdı. Mehmûd Ehmed, PKK ile Newrozların nasıl bir renge büründüğünü ANF’ye anlattı. 

Newroz’u kutlayan partilerin şarkıları, grupları ve kitlesinin farklı olduğunu; şenlik, düğün ve piknik havasında geçtiğini hatırlatan Mehmûd Ehmed, “PKK ile Newrozlar, devrimci ve ulusal bir ruhla kutlanmaya başlandı. İlk kez 1987’de farklı kutlanıldığına şahit oldum. Mazlum Doğanların direnişiyle Newroz’un direniş, şehit, ezilen halkların yaşam mücadelesi, yeni bir günü, birlik ve beraberlik günü olduğunu anladık. PKK tarihiyle Newroz’un hakikatine ulaştık” dedi. 


NEWROZ SABIRSIZLIKLA BEKLENİRDİ

Dêrîk halkının sabırsızlıkla Newroz gününü beklediğini kaydeden Mehmûd Ehmed, şöyle devam etti: “Newroz’un yaklaşmasıyla ulusal kıyafetler dikilmeye başlanırdı. Çocuklara göre ulusal kıyafetler bile dikilirdi. Küçüğünden büyüğüne kadar Newroz rengarenk karşılanırdı. Newroz’dan bir gün önce halk alana giderdi. Hem alanın güvenliği sağlardı hem de alanı süslerdi. Newroz öyle birkaç saatte bitmezdi. Yaklaşık 12 saat Newroz programı devam ederdi. Halk, tiyatroya çok fazla ilgiliydi. PKK’nin mücadelesi ve gerilla savaşı sahnelenirdi. Müzikler devrimi anlatan, Kufrdistan halkının direnişine vurgu yapan ve gerilla savaşına dikkat çeken müziklerdi. Halaylar ise Kürt halkının kültürünü yansıtırdı.”

NEWROZ’U KATLİAMA CEVABEN KUTLADILAR

BAAS rejiminin 12 Mart 2004’teki katliamın cevaben Dêrik’te 2004’teki Newroz’un büyük bir coşkuyla kutlandığını belirten Mehmûd Ehmed, “BAAS rejimi rejimi halkın içine korku salmak; Kürt halkının, sesini bastırmak ve kimliksizleştirmek istiyordu. Halka dönük yoğun baskılar ardından katliamlarla beraber onlarca kişi tutuklandı ve birçok kişinin akıbeti hala bilinmiyor. O atmosfere rağmen Dêrik halkı, 2004’teki Newroz’u Bacarîq köyünde kutladı. BAAS rejimine karşı direnemeyenler, köşesine çekilenler oldu fakat heyecan ve coşkusu olan büyük bir kitleyle baskı, işkence ve katliama cevaben Newroz’u kutladık” şeklinde konuştu. 

ÖNDER APO’NUN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ HAYKIRMALIYIZ

Newroz’u, halkların kardeşliği; Mazlum Doğan, Zekiye Alkan ve Rahşan Demirellerin ruhuyla kutlayacaklarını söyleyen Mehmûd Ehmed, şunları ekledi: “Evlatlarımız, topraklarımızı, onurumuzu korumak, Kürt halkının tarihten silinmemesi için bu canlarını feda etti. Bu değerli ve onurlu kan sayesinde içinde bulunduğumuz derin uykudan uyandık. Yüzyıldır süregelen kölelik zinciri kırdık. Bu ruh ve direnişle Newroz alanlarında Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü haykırmalıyız.”