Avustralya’da sigara içen de atan da yandı !

Avustralya’da tütün vergisi yüzde 12,5 oranında arttırıldı. Klasik sigara paketi 30 euroya çıktı. Araçlarından sigara atanlara da ağır cezalar getirildi.

Federal hükümet, tütüne yüzde 12,5 oranında vergi zammı kararı aldı. 7News televizyon kanalına göre Marlboro Gold gibi klasik bir sigara paketi bundan böyle 49 Avustralya dolarına (30 euro) satılacak.

Sigara alışkanlığının kişi başına maliyeti böylece yılda 10 bin doları aşacak. Ülkede sürekli fiyat artışları, sigara markasının paketlerden silinmesi ve sıkı yasal düzenlemeler nedeniyle, sigara tüketimi kamusal alanlarda neredeyse yok oldu. Çocuk yaştakilere sigara satışı tamamen yasaklanırken, hiçbir sigara paketinde marka reklamı olmayacak.

Sokaklar ve oyun salonları gibi bazı yerlerin yanısıra neredeyse tütün veya elektronik sigara kullanımı yasaklandı. Yasaklanan yerler arsında kafeterya terasları, plajlar, cezaevleri de var. Uymayanlara verilen cezalarda caydırıcı nitelikte.

ARAÇ PENCERESİNDEN SİGARA ATMAYA 6.800 EURO CEZA

Eylül ayından bu yana orman yangınları ile boğuşan Yeni Güney Galler’de, araç penceresinde sigara atanlar 6 bin 800 euro (11 bin Avustralya doları) para cezasına çarptırılacak. Orman yangınlarında şimdiye kadar 29 kişi hayatını kaybetti, 1 milyar hayvan can verdi ve 10 milyon hektar kül oldu. Eyalet yetkilileri, getirilen cezaların insan davranışlarının yol açtığı sonuçlar konusunda duyarlılık oluşturması temennisinde bulundu.

100’Ü AŞKIN GÖZALTI

Yangınların başından bu yana 100’ü aşkın kişi kasıtlı bir şekilde yangın çıkardığı için tutuklandı. Kuru otlar, tahıl, mısır ya da toplanmış tüm rekoltelere 15 metreden daha az mesafede sigara yakan her kişi 5 bin 500 dolar para cezasına çarptırılabilecek.

Tütüne karşı savaş uçaklarda başlıyor. Yolcular artık sadece 25 paket sigara taşıyabilecekler. 1990 yılında Avustralyalıların yüzde 27’si sigara tüketirken, 2014-2015 arasında bu oran yüzde 15’e geriledi.